Κωνσταντινοπολίτικη βασιλόπιτα τριφτή (από το Φανάρι)

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και μόλις λιώσει το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει, ρίχνουμε το μισό κιλό αλεύρι σε μια λεκάνη και το αλάτι και τη ζαχαρη και το κόλιανδρο σκόνη και ανακατώνουμε με ένα πηρούνι. Το κόλιανδρο να είναι φρεσκοανοιγμένο φακελάκι, για να μην έχει χάσει το άρωμα του.
  • Μετά ανοίγουμε ένα λακουβάκι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, χωρις να τα χτυπησουμε και το βούτυρο. ΄Εχουμε στην άκρη το υπόλοιπο μισό κιλό αλεύρι και ένα φλυτζάνι γάλα διαθέσιμα.
  • Βαζουμε γάντια,διότι η ζύμη κολλάει και δεν ζυμώνουμε. Παιρνουμε τα υλικα με τα χέρια και τα τρίβουμε μέσα στις παλάμες και τα δάχτυλα μας. Ξανα και ξανα. Με αυτόν τον τρόπο ανεκατώνονται τα υλικα και γίνεται η ζύμη τριφτή. Αυτά είναι η διαφορά της πολίτικης βασιλόπιτας από τις άλλες. Η ζύμη δεν είναι τσουρέκι και στην πραγματική πολίτικη για άρωμα βάζουμε μόνο κόλιανδρο και τίποτε άλλο για άρωμα.
  • Αφού τριψουμε καλά καλά τη ζύμη και γινει ένα μπέζ τριμμένο μείγμα, τοτε ρίχνουμε λιγο γάλα και κανουμε το πρωτο κανονικο ζύμωμα. Μόλις την δουμε και κολλαει τη ζύμη ρίχνουμε αλεύρι. Μετά θα γίνει λίγο σκληρή. Ριχνουμε ξανά γάλα και μετά πάλι αλέυρι και ούτω καθεξίς, μέχρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη μπάλα ζυμαρι, που δεν θα κολλαει στα χέρια.
  • Βάζουμε λαδόκολα σε ταψάκια, και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία. Η δοσολογία αυτή είναι για δύο άτομα, και για να βγούν τρεις μικρές βασιλόπιτες. Η προγιαγιά μου η Φαναριώτισσα, έκοβε μια με την αλλαγή του χρόνου, μία την Πρωτοχρονιά και μία τα Φώτα μετά τον αγιασμό. Αν θελετε περισσότερες,απλά αυξείστε τα υλικά υπολογίζοντας σωστά τις δόσεις.
  • Μετά ετοιμάζουμε τα νομίσματα. Πεντάρες καλύτερα,που θα τις σαπουνίσετε καλα καλά και μετά θα τις στεγνώσετε και θα τις τυλιξετε σε ένα μικρό τετραγωνάκι αλουμινόχαρτο, διότι το μέταλλο από τα λεφτά μπορεί να βγάλει ουσία στο ψήσιμο και να πρασινίσει γύρω η ζύμη, που δεν κάνει να φαγωθεί το πράσινο είναι δηλητήριο. Στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και έτοιμα ψευτικα χρυσά νομίσματα για τις βασιλόπιτες, αλλά θα είναι πιο μεγάλα και θα θέλουν περισσότερο ζυμάρι από αυτό που προτείνω. Γενικά και αυτά τα φλουριά, τα σαπουνίζουμε πριν τα βάλουμε στις βασιλόπιτες. Και τα σκουπιζουμε.
  • Παίρνουμε λοιπον μια μπάλα, και ξεχωρίζουμε μια μικρή μπαλίτσα για τους αριθμους που θα φτιάξουμε. Με το έτος που έρχεται. Στην υπόλοιπη ζύμη βαζουμε μέσα ένα νόμισμα και ζυμώνουμε για να γίνει ομοιόμορφη. Μετά την βάζουμε στο ταψί και την απλώνουμε ώστε να γίνει στρογγυλή. Αν έχετε και στρογγυλά μικρά ταψιά ακόμα καλύτερα. Μετά επάνω κάνουμε ότι σχέδιο θελουμε. Εσείς βάλτε ή σχηματίστε με ένα μαχαιράκι ότι σχήμα θελετε επάνω. Και κάτω με την μικρή μπάλα του ζυμαριού σχηματίζουμε ένα ένα και βαζουμε πάνω στην πίτα τα νούμερα της νέας χρονιάς. Όπως κάναμε με τις πλαστελίνες όταν είμασταν παιδια ή με τα play Doh οι νεώτερες γενιές.
  • Αν θέλετε μετά αλείφετε την πίτα με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με γάλα με ένα πινελάκι. Παντού σε όλη την επιφάνεια. Η και με γάλα σκέτο αν θέλετε.
  • Μετά στα κενά τμήματα ρίχνετε σουσάμι (εγώ φέτος έβαλα κουκουνάρι) και πολύ με άρεσε. Και αν θελετε γύρω γύρω ωμα αμύγδαλα (διότι θα ψηθούν μαζί με την πίτα). Μπορείτε να ζητήσετε αμυγδαλόψυχα, από τα καταστήματα ξηρών καρπών.
  • Την ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο σε 200 βαθμους για 40 λεπτά ή αν έχετε φοιτητικό φουρνάκι σε 250 βαθμούς για 40 λεπτά και περισσότερο αν κάνετε πιο μεγάλες βασιλόπιτες. Γενικά κάθε πίτα την ψήνετε ξεχωριστα (δεν έχω ψήσει ποτέ σε πολλαπλό φούρνο και δεν ξερω να σας πω) μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Μετά την αφήνετε να κρυώσει. Ως το βράδυ. Ύστερα κάθε μία ξεχωριστά την τυλιγουμε σε δυο φύλλα μεγάλα αλουμινόχαρτο και την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα σούπερ μάρκετ, και την αφήνουμε στο μπαλκόνι καλύτερα ή στο ψυγείο (αν έχει ζέστη στο μπαλκόνι). Αλλά τυλιγμένη όπως είπα για να κρατάει την υγρασία της λίγο. Είναι το μυστικό της. Εγω συνήθως τις κάνω 28 με 29 Δεκεμβρίου και στο μπαλκονι κρατανε μέχρι τα φώτα. Αλλιώς θέλουν ψυγείο. Μέχρι να τις κόψετε. Επειδή δεν έχουν ουτε μαχλέπι,ούτε κακουλέ,ούτε πορτοκάλι, δεν εχουν συνηθισμένη γεύση και θα ξετρελαθείτε αν τις δοκιμάσετε. Και μετα την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα φώτα μπορείτε να τις κάνετε. Και προσοχή όταν αυξήσετε τις δόσεις, να βαζετε μπόλικο βούτυρο και μπόλικη ζάχαρη και μπόλικο κόλιανδρο, γιατί τότε θα είναι και γλυκιά και μοσχομυρωδάτη. Γάλα μπορείτε να βάλετε και φρέσκο αν θέλετε. Δεν έχει σημασία.

πηγή