• FACEBOOK-PART34
    Μοναστηριακά κρασιά
    Μοναστηριακά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
  • togerontikotoyagioyoroys
    Το Γεροντικό του Αγίου Όρους
    Το Γεροντικό του Αγίου Όρους (Ανδρέου Μοναχού Αγιορείτη) - Αφηγήσεις από τη ζωντανή παράδοση της ερημικής...

Κοριοί: 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κοριούς στο σπίτι

Οι κοριοί είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτούς, ειδικά αν ζείτε σε πυκνοκατοικημένα μέρη όπως η Αθήνα. Όμως, παρά την ύπουλη συμπεριφορά τους, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια, προσβολής του χώρου σας και να τους εξοντώσετε, προτού προλάβουν να πολλαπλασιαστούν
πηγή oloygeia.gr

Οι κοριοί εξαπλώνονται και αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Γαλλία, την Αγγλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και στη χώρα μας, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα έντομο-ταξιδευτή.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα που ρουφούν το αίμα είναι να τα βρείτε και να τα εξοντώσετε νωρίς – προτού αναπαραχθούν και εξαπλωθούν.

Αυτά είναι τα 7 πρώιμα σημάδια που αφήνουν οι κοριοί, σύμφωνα με τον κο Νίκο Καλαντρανάκη, ειδικό απολυμαντή – βιολογικοί καθαρισμοί, που εξηγεί στο oloygeia.gr πώς θα τα ανακαλύψουμε.

Κοριοί: τα 7 πρώιμα σημάδια

Εάν υποψιάζεστε ότι οι κοριοί έχουν εισβάλει στο σπίτι σας, μάθετε ποια είναι αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

  1. Τσιμπήματα
  2. Μυρωδιά μούχλας
  3. Κηλίδες αίματος σε σεντόνια
  4. Περιττώματα
  5. Κουφάρια κοριών
  6. Αυγά κοριού
  7. Ζωντανοί κοριοί
τσιμπήματα κοριοί
Credit: mandmpestcontrol.com

1. Τσιμπήματα

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Τα τσιμπήματα του κοριού είναι μικρά, κόκκινα, εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα πιο κοινά σημεία είναι τα χέρια, η πλάτη και τα πόδια. Μπορεί να εμφανιστούν ως ομάδες ή σαν μια ζιγκ-ζαγκ γραμμή.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τσιμπήματα από μόνα τους δεν αποτελούν διάγνωση ότι έχετε κοριούς. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι αντιδρούν πολύ διαφορετικά στα τσιμπήματα κοριών, επομένως δεν υπάρχει οριστικός τρόπος να τα διακρίνετε από άλλα τσιμπήματα εντόμων. Μάλιστα, το 30% των ανθρώπων δεν εμφανίζει καθόλου δερματικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα.

2. Μυρωδιά μούχλας

Πώς θα την αναγνωρίσετε: Η σοβαρή προσβολή από κοριούς μυρίζει σαν σκουριά, σαν βρεγμένες πετσέτες και μουχλιασμένα ρούχα. Ακόμη αυτές οι μυρωδιές μπορεί να αναδύουν κόλιαντρο, σμέουρα και μούχλα.

Εάν παρατηρήσετε μια ασυνήθιστη μυρωδιά μούχλας στην κρεβατοκάμαρά σας, που δεν φαίνεται να προέρχεται από κάποια προφανή πηγή, είναι σημάδι προσβολής από κοριούς.

Αυτή η μυρωδιά προέρχεται από ένα μείγμα δυσάρεστων πραγμάτων: νεκρούς κοριούς, φερομόνες από ζωντανούς κοριούς και περιττώματα. Η οσμή από τις φερομόνες συνήθως καλύπτεται από τη μυρωδιά των νεκρών κοριών και των περιττωμάτων. Τα περιττώματα είναι απλώς χωνεμένο αίμα, που περιέχει σίδηρο. Αυτό οξειδώνεται και αναδίδει μια δυσάρεστη, σκουριασμένη μυρωδιά.

κοριοί

3. Κηλίδες αίματος σε σεντόνια

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Ανεξήγητοι κόκκινοι λεκέδες στα σεντόνια ή λεκέδες σκουριάς. Μπορεί να εμφανιστούν ως μικρές κηλίδες σε σεντόνια, ρούχα και μαξιλάρια.

Όταν ένας κοριός έχει τραφεί με αίμα, η αρχική του επίπεδη, σαν σπόρος, όψη γίνεται επιμήκης και φουσκωμένη. Εάν μετακινηθείτε ξαφνικά στον ύπνο σας, μπορεί να συνθλίψετε ακούσια έναν κοριό που μόλις τελείωσε το φαγητό του. Πιθανότατα μπορεί να μην τον σκοτώσετε αλλά θα τρέξει αίμα, δημιουργώντας κόκκινο λεκέ.

Μερικές φορές, οι κηλίδες αίματος μπορεί να προέρχονται απευθείας από τα τσιμπήματα κοριού. Το σάλιο των κοριών περιέχει ένα μια αντιπηκτική ουσία, που εμποδίζει την πήξη του αίματος ενώ τρέφονται. Αφού τελειώσουν το γεύμα τους, οι περιοχές που έχουν τσιμπήσει ενδέχεται να αιμορραγήσουν για λίγο.

κοριοί

4. Περιττώματα

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Μικροσκοπικά, σκούρα καφέ ή μαύρα στίγματα, περίπου στο μέγεθος της τελείας που αφήνει ένα στιλό. Σε σύγκριση με τις κηλίδες αίματος που περιγράψαμε παραπάνω, τα σημάδια των περιττωμάτων των κοριών είναι πολύ μικρότερα και πιο σκούρα.

Αυτά τα μικρά, σκούρα σημεία μοιάζουν με κουκκίδες μελανιού. Το μέσο μέγεθος είναι περίπου 2-4 φορές μεγαλύτερο από την τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Οι κηλίδες εμφανίζονται σε σεντόνια, πιτζάμες, στρώματα, κεφαλάρια, τοίχους, κουρτίνες και άλλους τύπους επιφανειών. Στα υφάσματα τα σημάδια αυτά είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστούν.

κοριοί

5. Κουφάρια κοριών

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Είναι ημιδιαφανή, κουφάρια από νεαρούς κοριούς. Μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε εκκολάπτονται και αναπαράγονται: ελέγξτε τις ραφές των στρωμάτων, τα καλύμματα των επίπλων, τις τρύπες και τις ρωγμές στα ξύλινα έπιπλα.

Καθώς οι κοριοί περνούν από 5 στάδια του κύκλου ζωής τους πριν φτάσουν στην ενηλικίωση, θα αποβάλουν τον εξωσκελετό τους αρκετές φορές.  Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ήδη πως έχετε κοριούς και ανακαλύψετε κιτρινωπά, ημιδιαφανή κουφάρια σε κοινές κρυψώνες κοριών, επικοινωνήστε άμεσα με επαγγελματία.

6. Αυγά κοριού

Πώς θα τα αναγνωρίσετε: Μοιάζουν με μικροσκοπικούς κόκκους ρυζιού, είναι μαργαριταρένια λευκά, σε σχήμα οβάλ, περίπου στο μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας, χαλαρά κολλημένα σε διάφορους τύπους επιφανειών. Οι θηλυκοί κοριοί γεννούν 1-7 αυγά την ημέρα, τα οποία συνήθως εκκολάπτονται εντός 7-10 ημερών.

Τα αυγά είναι ορατά με γυμνό μάτι, αλλά είναι δύσκολο να τα βρείτε και να τα αναγνωρίσετε. Στο τέλος κάθε αυγού υπάρχει ένα αρθρωτό κάλυμμα, από το οποίο αναδύεται ο κοριός κατά την εκκόλαψη.

Κατά την εναπόθεση των αυγών τους, οι κοριοί χρησιμοποιούν ένα υλικό που μοιάζει με κόλλα για να τα κολλήσουν στις επιφάνειες. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα βρείτε αυτά τα μικροσκοπικά, λευκά αυγά χαλαρά κολλημένα σε σχισμές υφασμάτων ή ξύλινων επιφανειών.

7. Ζωντανοί κοριοί

Πώς θα τους αναγνωρίσετε: Είναι μικρά, επίπεδα, κοκκινοκαφέ έντομα σε μέγεθος λιναρόσπορου, οβάλ σχήματος με μεγάλη κοιλιά, κοντές κεραίες και 6 πόδια. Μερικές φορές συγχέονται με μωρά κατσαρίδες, σκαθάρια χαλιών, σκαθάρια αράχνης και άλλα μικρά έντομα.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν συνήθως μήκος 4–7 mm, ενώ οι νύμφες μπορεί να έχουν μήκος έως 1 mm.

Κανονικά, στους κοριούς δεν αρέσει να περιφέρονται εκτός και αν χρειάζεται να φάνε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως βρίσκουν μια κρυψώνα και κολλάνε σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν ποτέ ζωντανούς κοριούς, έως ότου η προσβολή γίνει σοβαρή.