Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες ομογενείς: Ο Ελληνισμός της Πόλης τελειώνει κι επίσημα

Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες ομογενείς: Ο Ελληνισμός της Πόλης τελειώνει κι επίσημα

Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες ομογενείς: Ο Ελληνισμός της Πόλης τελειώνει κι επίσημα

Κωνσταντινούπολη χωρίς ελληνικό στοιχείο; Μπορεί να φανταστεί κανείς; Κι όμως το δραματικό αυτό σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα με την ιστορία να δακρύζει πονεμένη σε μια γωνία…

Σε συνέχεια των ανησυχητικών αναφορών σχετικά με την ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης όπως αποδεικνύεται σε αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο εστάλη στον ΟΗΕ, το Newsbomb.gr ξεφυλλίζει τις σελίδες τις ιστορίας.

Με τη βοήθεια του ομότιμου καθηγητή κ. Νικόλαου Ουζούνογλου, προέδρου της ΜΚΟ με την επωνυμία «Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών», αναλύουμε τι έγινε μέχρι σήμερα και κυρίως τι… δεν έγινε προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο ή ούτως ή άλλως γηράσκουσα κοινότητα να απειλείται με ολοκληρωτική εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια.

Το Newsbomb.gr ρώτησε τον κ. Ουζούνογλου για όλα και εκείνος δεν μάσησε τα λόγια του. Σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Ουζούνογλου είναι καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.).

-Πρόσφατα στείλατε μια ειδική αναφορά στον ΟΗΕ αναδεικνύοντας την δραματική μείωση της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία. Ποιες είναι οι βασικότερες διαπιστώσεις σας;

Η Ελληνορθόδοξη Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σήμερα ζει σε κατάσταση εκπατρισμού σε ποσοστό 99%, δηλαδή ενώ το 1923 ξεκίνησε με πληθυσμό 125.000 να ζει στην γενέτειρα της, σήμερα αριθμεί περίπου 1.500 άτομα. Αυτό έγινε επειδή οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας όλη την περίοδο 1923-2003 εφάρμοσαν ένα συστηματικό πρόγραμμα αφανισμού της ιστορικής και αυτόχθονης αυτής Κοινότητας. Στο γράφημα, που βλέπετε, φαίνεται πώς και πότε έγινε η συρρίκνωση αυτή.

Σήμερα η πλειοψηφία των 1.500 ομογενών στην Πόλη είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Εάν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο σε 10 χρόνια θα είναι 100-200 άτομα η Ομογένεια.

– Οι ΗΠΑ πολλάκις έχουν στηλιτεύσει την κατάσταση σχετικά με τις μειονότητες και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Ωστόσο το… σύμπλεγμα “θρησκευτικές μειονότητες-Τούρκος πρόεδρος-αμερικανικές κυρώσεις” επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο μέχρι την επόμενη φορά που ο Ερντογάν θα θελήσει να κατευναύσει την Ουάσιγκτον. Έγινε το 2018, έγινε το 2021 κλπ. Πού θα οδηγήσει όλο αυτό;

Ιστορικά οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει το παραμικρό έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ελληνορθόδοξη Μειονότητα. Σας θυμίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάλλας το 1955 μερικές μέρες από το τρομερό πογκρόμ που έγινε στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, ζήτησε την συγκάλυψή του. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για τα γεω-στρατηγικά τους συμφέροντα. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία.

Δυστυχώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελάχιστο ενδιαφέρον έχει δείξει, αφού συστηματικά αρνείται να θέσει το θέμα της ανάγκης θεραπείας των μακρόχρονων και μαζικής κλίμακας παραβιάσεων που έχουμε υποστεί. Ως προς τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλαλεί ότι έχει ως θεμέλιο της τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όλες οι προτάσεις μας για υποστήριξη της Ομοσπονδίας μας να συνδράμει η Ε.Ε. για τον επαναπατρισμό της νέας γενιάς στην Κωνσταντινούπολη που είναι το μόνο και μοναδικό μέσο να μην εξαφανιστεί η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, έχουν απορριφθεί με συστηματικό τρόπο από τα Ευρωπαϊκά όργανα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας είναι αυτή του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά – επί Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής – που απαξίωσε καν να απαντήσει στην επιστολή μας της 6/1/2021.

πηγή