• FACEBOOK-TEST5
    Εργόχειρα - Σταυροί
    Στο κατάστημά μας www.eikonia.gr θα βρείτε σταυρούς όλων των ειδών σε μεγάλη ποικιλία. Ασημένιοι, επίχρυσοι,...
  • FACEBOOK-TEST16
    Ορθόδοξη Βιβλιοθήκη
    Στο eikonia.gr θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε Ψυχωφελή και Πνευματικά βιβλία καθώς και βίους Αγίων...

Κρυολόγημα: 7 τρόποι να μην «κολλήσουμε»

Περνάμε δυόμισι χρόνια από τη ζωή μας αγκαλιά με χαρτομάντηλα και ζεστά ροφήματα εξαιτίας των χειμωνιάτικων ιώσεων. Περισσότερο ενοχλητικές, παρά απειλητικές, μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν λιγότερο αν πάρουμε τα μέτρα μας.

Συνήθως ξεκινά με μια ενόχληση στο λαιμό, καθώς καταπίνουμε… Μέσα σε λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα η μύτη έχει «μπουκώσει» και αρχίζει να τρέχει. Παράλληλα το κεφάλι πονάει, η διάθεση «πέφτει» και ο ύπνος δυσκολεύει εξαιτίας της καταρροής. Έχει υπολογιστεί ότι οι ενήλικες συναχώνονται 2-5 φορές το χρόνο ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας λίγο πιο συχνά, 7-10 φορές το χρόνο – επειδή ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η άμυνά τους. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε το ενοχλητικό κρυολόγημα.

Συμβουλές για να μην «κολλήσουμε»

Μένουμε μακριά από τους κρυωμένους. Δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με το βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο καλό είναι να τηρούμε μια απόσταση ασφαλείας. Εννοείται βέβαια ότι δεν κάνουμε χειραψίες, ούτε αγκαλιάζουμε όποιον είναι εμφανώς συναχωμένος.

Κοιμόμαστε καλά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού είναι οι επαρκείς ώρες ύπνου (7-9 ώρες αναλόγως τις ανάγκες μας). Εάν ξυπνάμε νιώθοντας ότι έχουμε χορτάσει ύπνο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Αερίζουμε τους κλειστούς χώρους. Ο συνωστισμός σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για τη μετάδοση των ιών τους χειμωνιάτικους μήνες. Φροντίζουμε λοιπόν να αερίζουμε τους χώρους στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά.

Ντυνόμαστε ζεστά αλλά όχι βαριά. Ας προσπαθήσουμε να φοράμε αρκετά ζεστά αλλά όχι βαριά ρούχα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε ένα – ένα όταν χρειαστεί. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Αποφεύγουμε το συνωστισμό. Μέσα στο λεωφορείο και το μετρό φοράμε πάντα μάσκα – ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε αυτά χωρίς μάσκα – και αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, με ανεπαρκή αερισμό και μεγάλο συνωστισμό.

Πλένουμε συχνά τα χέρια Το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τρεχούμενο νερό και σαπούνι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή μαντηλάκια καθαρισμού. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας.

Κάνουμε γυμναστική. Η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν 20 έως 30 λεπτά, καθημερινής άσκησης. Η πιο απλή επιλογή είναι το καθημερινό περπάτημα.
πηγή