Επίκαιρα

Κύπρος, όταν οι δικηγορικοί σύλλογοι προστατεύουν την Δημοκρατία και τους πολίτες!

Εντυπωσιακή παρέμβαση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του πρόεδρου του Χρίστου Κληρίδη, για τα φασιστικά και δυσποτικά μέτρα της Κυπριακής Κυβέρνησης

Λέει συγκεκριμένα για μέλος της επιδημιολογικής ομάδας ,έχει την  εντύπωση ότι οι Κύπριοι είναι Ινδικά χοιρίδια;

Την νομική θέση ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις 9 Μαΐου- ημερομηνία που δίνεται τέλος στο νέο lockdown για αναχαίτιση της λεγόμενης πανδημίας- είναι ορθότερο να αναθεωρηθούν το συντομότερο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο

Συγκεκριμένα ο  Κληρίδης είπε πως, «τα ατομικά δικαιώματα είναι το έσχατο καταφύγιο του πολίτη γενικότερα και θεωρούνται ανθρώπινα γιατί απορρέουν από το φυσικό δίκαιο. Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ισοζύγιο της προστασίας της δημόσια υγείας ώστε να μην ξεπερνούμε την χρυσή τομής. Δίνεται η εντύπωση πως έχουμε  ξεφύγει από το Κράτος Δίκαιού και είναι ορθότερο αυτά τα μέτρα να αναθεωρηθούν από τώρα».Πρόσθεσε πως η σκέψη του Υπουργικού Συμβουλίου, «στηρίζεται στο να μεταφερθεί ο θεσμός της πράσινης κάρτα ή του πράσινου διαβατηρίου της ΕΕ που θα ισχύει για τα ταξίδια και για την εσωτερική διακίνηση. Ουσιαστικά θα ισχύουν όσα ανακοινώθηκαν για να μπορέσει κάποιος να πάει στο περίπτερο.»

«Πρόκειται για υπερβολικά μέτρα τα οποία εισηγήθηκαν εάν τεθούν σε εφαρμογή, κάτι που απεύχομαι και ευελπιστών μέχρι τις 9 Μαΐου να επικρατήσουν σοβαρότερες σκέψεις. Είναι λες και σκοτώνουμε τα σπουργίτια με κανόνια», είπε ο  Κληρίδης.

Ανέφερε μάλιστα πως, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε μέσω επιστολών συμμετοχή στης επιδημιολογική ομάδας ωστόσο

« ο υπουργός Υγείας (ο καφετζής)δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να διαθέτουμε αυτά τα πιστοποιητικά. Πέστε το και δείτε πόσοι θα πάνε ψηφίσουν. Δεν πρέπει να είμαστε παράλογοι. Πρέπει να λογικευτούμε», είπε.

Σε ερώτηση εάν έχει ρόλο στις αποφάσεις ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους (σ.σ. Γενικός Εισαγγελέας) ο  Κληρίδης απάντησε πως το συζήτησε τόσο με τον  κ. Σαββίδη όσο και με την υπουργός Δικαιοσύνης.

«Συζήτησα με τον κ. Σαββίδη πολλές φορές όπως και με την υπουργό Δικαιοσύνης. Ο μεν κ Σαββίδης λέει ότι είναι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να επέμβει. Εγώ διαφορετική άποψη γιατί όταν εμπλέκονται ανθρώπινα δικαιώματα θεωρώ ότι πρέπει να επέμβει. Η δε υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας», εξήγησε τέλος.

Στην συνέχεια των δηλώσεων αυτών ,πόλεμος μεταξύ του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη και του μέλους της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρου Καραγιάννη μετά από τις δηλώσεις τους στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

Σχολιάζοντας τη δηλώσεις  αυτες  ο  Καραγιάννης είπε πως «δεν χρειάζονται νομικοί στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και όσοι δεν επιθυμούν θα μπορούν να επιδώσουν αποτέλεσμα δειγματοληπτικού ελέγχου».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο  Κληρίδης θέλησε να απαντήσει.

«Με ποιον δικαίωμα αυτός ο κύριος αναφέρεται σε νομικίστικα επιχειρήματα: Διεθνείς συστάσεις λεν ότι η συμμετοχή μας στα συμβουλευτικά όργανα είναι σημαντική. Ας κοιτάξει τα αποτελέσματα των συμβουλών του μέχρι σήμερα πρώτα. Έχει την εντύπωση ότι ο Κύπριος πολίτης είναι ινδικό χοιρίδιο;», έγραψε.