Μ.Κοττάκης. Σοκάρει η αποκάλυψη για τις οργιώδεις συσκέψεις σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες που προετοιμάζονται για το πιθανό ενδεχόμενο της επανεκλογής Ντόναλντ Τραμπ

Είναι φαιδρό, λένε οι αληθινοί εχθροί μας (οι Ευρωπαίοι), να ασχολούμαστε με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα την ώρα που έρχεται η ώρα του Τραμπ

σχόλιο Γ.Θ : Αυτοί δεν είναι σύμμαχοι. Αυτοί είναι φίδια…
Έρχεται η ώρα τους όμως…

Έκπληκτος από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας έμεινε ένας κορυφαίος αναλυτής της Eurasia Group ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως την Αθήνα για να σφυγμομετρήσει τις τάσεις των ελίτ, των αγορών, της πολιτικής μας τάξης αλλά και των πολιτών. «Μα καλά εδώ η Ευρώπη συσκέπτεται μυστικά διαρκώς και σχεδιάζει πως θα αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση που φέρνει η πιθανή εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και εσείς ομφαλοσκοπείτε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για τις απρέπειες Σούνακ; Που ζείτε ;», είπε εξοργισμένος σε Έλληνες συνομιλητές του.

Τι εννοούσε; Ο αναλυτής μετέφερε πληροφορίες για οργιώδεις συσκέψεις σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες που προετοιμάζονται για το άκρως πιθανό ενδεχόμενο η επανεκλογή Τραμπ να συνοδευτεί με την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την γηραιά ήπειρο! Και την συνακόλουθη δημιουργία ενός τεραστίου κενού ασφαλείας το οποίο θα προστεθεί στην διάρρηξη του ενεργειακού άξονα Ρωσσία-Γερμανίας και κατ επέκτασιν Ρωσσίας- Ευρώπης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο Τραμπ δεν είχε κρύψει τις προθέσεις του από την πρώτη του θητεία, θεωρούσε εξαιρετικά δυσβάστακτο να υποχρεώνεται ο αμερικανός φορολογούμενος να πληρώνει τις υπέρογκες δαπάνες των οργανισμών που ανήκουν στον παλαιό κόσμο όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ. Ο Τραμπ επίσης εργαζόταν για την δημιουργία ενός αντικινεζικού άξονα με την συμμετοχή δυνάμεων που δεν ανήκουν στην ΕΕ όπως η Μεγάλη Βρεττανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες.

Το γεγονός ότι μπορεί να εκλεγεί και από την φυλακή όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο παλαιός μας γνώριμος αμερικανός διπλωμάτης Ματ Μπράιζα έχει προκαλέσει μεγάλο συναγερμό στο Βερολίνο , στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Οι πληροφορίες που διακινούνται είναι ότι οι Γερμανοί σκέπτονται την παραγωγή ή προμήθεια ακόμη και πυρηνικών όπλων για να θωρακίσουν την άμυνα τους πιστοποιεί ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. «Δεν μπορώ να σας καταλάβω εσάς τους Έλληνες» τόνισε στις συναντήσεις του ο γνωστός Ρωσσόφοβος αναλυτής και προσέθεσε : «Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζετε τόσο μεγάλα προβλήματα εθνικής ασφάλειας στα εξωτερικά σας σύνορα με την Τουρκία και η προτεραιότητα της κυβέρνησης σας να είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών;».

Εξ όσων πληροφορήθηκα οι Έλληνες συνομιλητές του εντυπωσιάστηκαν από τα νέα μεν αλλά έλυσαν εύκολα την απορία του συνομιλητή τους για την εθνική υστέρηση , δε. Η Ελλάς δεν γνώρισε διαφωτισμό. Είχε ένα διάλειμμα 400 ετών. Οι διεθνείς τάσεις φθάνουν πάντα αργοπορημένα στον ελληνικό νότο. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή στην Αμερική κυριαρχεί η υπερσυντηρητική δεξιά του Τραμπ εις βάρος της συστημικής κατεστημένης δεξιάς, ότι στην Ευρώπη ρευστοποιείται η παλαιά Δεξιά ή στην καλύτερη περίπτωση καλείται να συγκυβερνήσει με την νέα ακροδεξιά δεν έχει φθάσει εδώ κάτω. Είδηση δεν έχουμε πάρει. Στην Ελλάδα μόλις τώρα άρχισε να εξαυλώνεται η Αριστερά ενώ στην Ευρώπη την έχουν «θάψει» με τιμές από το 1989.

Δεν είναι λοιπόν ότι στην πατρίδα μας δεν καταλαβαίνουμε τον νέο κόσμο με τις αναδυόμενες διπλωματικές δυνάμεις και τώρα μένουμε ενεοί στα δυτικά πρωτοσέλιδα τύπου «Putin won». Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει ακόμη και μέσα στην ίδια μας την αυλή. Στο στρατόπεδο της Δύσεως. Αλλά εδώ υποκριθήκαμε ότι δεν καταλαβαίναμε πως θα εξελισσόταν ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και ναρκοθετήσαμε ως Ελληνική Δημοκρατία τις παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με δυνάμεις της περιοχής, αυτό θα καταλάβουμε; Ελάτε τώρα!

Με την ευκαιρία κάτι τελευταίο: Μπορεί το επιτελείο του πρωθυπουργού να πανηγύρισε δεόντως την απρέπεια Σούνακ αλλά ο κύριος Μητσοτάκης έπαθε ζημιά στο διεθνές προφίλ του και το ξέρει. Δεδομένου ότι δεν έχει εγκαταλείψει μέσα του τις ευρωπαικές του φιλοδοξίες έστω και αν οι συσχετισμοί δεν τον ευνοούν αυτή την στιγμή η «πόρτα» ήταν πλήγμα. Δείχνει πόσο μας υπολογίζουν γεωπολιτικά έξω. Καθόλου.