Με εισιτήριο στο gov.gr Wallet στα γήπεδα -Σήμερα στα γήπεδα… στο μέλλον παντού

Με ηλεκτρονικό εισιτήριο στο ψηφιακό wallet θα εισέρχονται πλέον στα γήπεδα οι φίλαθλοι, προκειμένου να διασφαλιστεί μία γρήγορη και ασφαλής διαδικασία.

Το εισιτήριο αυτό θα αποθηκεύεται στην εφαρμογή wallet (το ψηφιακό πορτοφόλι) του κινητού, αφού πρώτα οι πολίτες ακολουθήσουν μια διαδικασία.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «σκοπός είναι να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όλων όσοι αγαπάμε τα σπορ».

«Προς την κατεύθυνση αυτή ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλώνουμε καταφατικά ότι η τεχνολογία είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας και μπορεί και σε αυτό το ζήτημα να δώσει λύσεις. Το σύστημα το οποίο προτείνουμε δεν είναι το ίδιο σε σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα είχαμε. Δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά διαθέτει πρόσθετα και μία διαδικασία ταυτοποίησης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής» εξήγησε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως με μέτρα, όπως αυτό «μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς στα γήπεδά μας, χωρίς να χρειάζεται η πολιτεία να “καταναλώνει” σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δε θα έχουμε επεισόδια. Είναι μια καθολική απαίτηση που θα εργαστούμε συστηματικά και ‘ομαδικά’ για να την υλοποιήσουμε».

Πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή
Οι πολίτες για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος πιστοποιείται αποκλειστικά μέσω της καταχώρισης στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
Ο/η ενδιαφερόμενος/η μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό του εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη όπου θα αποθηκεύεται στο wallet.

Πηγαίνοντας ο πολίτης στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό του τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρκικέ, τα οποία μέσω της τεχνολογίας NFC θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία ποιος μπήκε στο γήπεδο.

Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Όσον αφορά στους ανήλικους, θα μπορούν να βγάλουν και θα «κλειδώνουν» το εισιτήριό τους πάνω στο κινητό του γονέα, κηδεμόνα. Στις περιπτώσεις που ο ανήλικος είναι άνω των 14 ετών μέχρι 17 ετών, ο γονέας θα στέλνει το εισιτήριο στο κινητό του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν λύσεις και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες μελετώνται και εξετάζονται, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει αν τελειώνει η μπαταρία του κινητού την ώρα της εισόδου, στις περιπτώσεις μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που ίσως να μην διαθέτουν κινητό, ή στις περιπτώσεις των τουριστών.

πηγή