Μέχρι τα τέλη του 2028 σκοπεύουν να "αναστήσουν" τα Μαμούθ

Μέχρι τα τέλη του 2028 σκοπεύουν να “αναστήσουν” τα Μαμούθ

Μέχρι τα τέλη του 2028 σκοπεύουν να “αναστήσουν” τα Μαμούθ

Μέχρι τα τέλη του 2028 σκοπεύουν να "αναστήσουν" τα Μαμούθ

Όχι, αυτή δεν είναι μια νέα πλοκή του Jurassic Park: Ένα πραγματικό τριχωτό μαμούθ θα μπορούσε να βρεθεί στη Γη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η νεοφυής επιχείρηση βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences Inc., η οποία χρησιμοποιεί DNA και γονιδιωματική σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα εξαφανισμένα ζώα, ελπίζει να φέρει αυτό το θηρίο πίσω στον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2028.

Και για να ενισχύσει τις προσπάθειές της, η εταιρεία με έδρα το Ντάλας μόλις συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια για το έργο της, ανεβάζοντας τη συνολική του αποτίμηση στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια—εξαπλάσια από την αποτίμηση μόλις πριν από δύο χρόνια, ανέφερε το Bloomberg .

Η Colossal στοχεύει να αναζωογονήσει το τριχωτό είδος μαμούθ, το οποίο εξαφανίστηκε κυρίως πριν από 10.000 χρόνια (αν και ορισμένοι πληθυσμοί παρέμειναν μέχρι πριν από 4.000 χρόνια).

Και μπορεί να φαίνεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά αυτή τη στιγμή η startup βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κάνει ακριβώς αυτό σε τρία χρόνια. Η Colossal βρίσκεται σε αυτό που αποκαλεί «φάση επεξεργασίας κυττάρων» του έργου, που σημαίνει ότι έχει εντοπίσει τα κατάλληλα γονίδια στα οποία χρειάζεται να εργαστεί για να φέρει στη ζωή το μωρό μαμούθ. Οι εν λόγω γενετικές αλληλουχίες είναι μαμούθ, που συλλέχθηκαν από αρχαία δείγματα που ανακαλύφθηκαν στην παγωμένη τούνδρα, τα οποία στη συνέχεια θα επεξεργαστούν σε γονίδια που βρίσκονται σε κύτταρα ασιατικών ελεφάντων, σύμφωνα με το Bloomberg. Μόλις γεννηθεί το μαμούθ , θα παρακολουθείται μέσα σε ένα βιολογικό ασφαλές καταφύγιο, λέει η start-up.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα μέχρι να φτιάξουμε τα γονιδιώματα σωστά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Colossal, Ben Lamm.

Η νεοσύστατη εταιρεία, η οποία στοχεύει επίσης στην αναζωογόνηση εξαφανισμένων ειδών, όπως του πουλιού dodo και της τίγρης της Τασμανίας, επιδιώκει να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να αποκαταστήσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και να ωφελήσει το γενικό ζωικό βασίλειο με τα έργα της για την απελευθέρωση.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την επιστροφή του μαμούθ. Πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται εάν ένα αναστημένο τριχωτό μαμούθ θα μπορούσε να επιβιώσει στα σημερινά οικοσυστήματα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές, τους λιγότερο βιώσιμους βιότοπους και τα πιο χωροκατακτητικά είδη, καθώς και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το αναβιωμένο είδος στη βιόσφαιρα.

«Είναι καλύτερο να αποτρέψουμε τις εξαφανίσεις εξαρχής, παρά να φέρουμε πίσω βιο-αντίγραφα των οποίων η «επανεισαγωγή» μπορεί να έχει μια σειρά από ακούσιες συνέπειες», είπε ο Karl Flessa, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Bloomberg μέσω email.

Τα εξαφανισμένα ζώα γοητεύουν ακόμα τους ανθρώπους αν και συνήθως τα βιώνουμε ως απολιθώματα, είτε σε μουσεία είτε όταν βγαίνουν στο μπλοκ δημοπρασιών. Ένας σκελετός Στεγόσαυρου με το όνομα Apex πουλήθηκε για ένα ρεκόρ 45 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ενώ ένα απολίθωμα Απατόσαυρου που ονομάζεται Vulcain , το μεγαλύτερο που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία, βγήκε “στο σφυρί” στη Γαλλία τον περασμένο Ιούλιο.

πηγή