Μέλανας Δρυμός: Το «σκοτεινό» δάσος της Γερμανίας

Λίμνες, σκοτεινοί θρύλοι και περίεργα ρολόγια στο πιο γνωστό δάσος της Ευρώπης

Αν σας έλεγε κάποιος ότι ο Μέλανας Δρυμός είναι η επίσημη πατρίδα της Black Forest, θα τον πιστεύατε; Αν και μπορεί να ακούγεται τελείως αστείο, στην πραγματικότητα ισχύει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πασίγνωστο «Σκοτεινό Δάσος» της Γερμανίας είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας αποτελώντας την κοιτίδα των σπουδαιότερων φυσικών αξιοθέατων της Γερμανίας, αλλά και κέντρο μερικών ιδιαίτερων πολιτιστικών θεσμών που ξεχωρίζουν στην Ευρώπη ολόκληρη.

Με έκταση που ξεπερνά τα 6.000 χιλιόμετρα, το «Σκοτεινό Δάσος» εκτείνεται σ’ ένα τεράστιο υψίπεδο στις βορειοδυτικές Άλπεις πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ σαν φυσική αποθήκη γλυκών υδάτων, φιλοξενεί τις πηγές του Δούναβη και του Ρήνου αποτελώντας την καρδιά των σημαντικότερων ποταμών της Ευρώπης.

Όμως, τελικά ένα τόσο φωτεινό δάσος γιατί είναι και τόσο σκοτεινό; Σύμφωνα με το θρύλο, το δάσος ονομάζεται σκοτεινό, γιατί το φως του ήλιου δεν μπορούσε ποτέ να διαπεράσει τα πανύψηλα δέντρα και να φθάσει στο έδαφος με αποτέλεσμα τα δασικά μονοπάτια να είναι πάντα μέρα-νύχτα βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι. Βέβαια, αν και αυτό δεν είναι 100% σωστό, δημιούργησε ένα γκροτέσκ σκηνικό που ήταν κάτι παραπάνω από υπεραρκετό, για να κάνει τη φαντασία των απλών ανθρώπων των γραφικών κουκλίστικων χωριών του Schwarzwald -όπως είναι γνωστό στα γερμανικά- να οργιάζει.

Λυκάνθρωποι, κακές μάγισσες, στοιχειωμένα χωριά και καταραμένοι άνθρωποι είναι μόνο μερικά από τα επαναλαμβανόμενα θέματα του κακού που προέρχονται από την περιοχή και βρίσκονται σε κάθε αγαπημένο παραμύθι.

Μάλιστα, λέγεται ακόμη πως ο Τόλκιν επηρεάστηκε τόσο πολύ από τους γερμανικούς μύθους για τους κακούς νάνους Νιμπελούγκεν που τελικά εμπνεύστηκε μερικούς από τους χαρακτήρες στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αδελφοί Γκριμ έχουν επιλέξει τον Μελανά Δρυμό ως background στη Ραπουνζέλ και στην Ωραία Κοιμωμένη. Άλλωστε, υπάρχει καλύτερο story setting για την κακιά μάγισσα από τα πανύψηλα έλατα και τα ξέφωτα λιβάδια στην μέση του πουθενά;

Όσο, όμως, τρομακτικός κι αν φαίνεται ο Μέλανας Δρυμός στη λαϊκή φαντασία, άλλο τόσο μαγευτικός είναι στο μάτι, καθώς κρύβει μερικά από τα πιο ασυναγώνιστα σε φυσική ομορφιά τοπία στην Ευρώπη. Χωρισμένος σε ζώνες ανάλογα με το υψόμετρο και τα διάφορα ενδημικά είδη, ο Μέλανας Δρυμός περιλαμβάνει δύο πολύ γνωστές λίμνες-προορισμούς ευεξίας: τη λίμνη Titisee και τη λίμνη Schluchsee. Προερχόμενες και οι δύο από το λιώσιμο των παγετώνων της περιοχής εκατομμύρια χρόνια πριν, οι γραφικές λίμνες έχουν εξελιχθεί σε προστατευόμενα οικοσυστήματα και προορισμούς ευεξίας για όσους ταξιδιώτες θέλουν να πάρουν μια ανάσα από τη βαβούρα της πόλης μακριά από όλους και από όλα. Βέβαια, αν πάλι θέλετε απλώς να ευχαριστήσετε τον ουρανίσκο σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τις τοπικές τούρτες Black Forest που φτιάχνονται με τα «σκοτεινά» κεράσια του Μέλανα Δρυμού.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά, όμως, μην εκπλαγείτε, όταν μάθετε ότι ο Μέλανας Δρυμός φημίζεται και για τα ρολόγια του. Τα πασίγνωστα ρολόγια – κούκοι που πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους την πιο ακατάλληλη στιγμή, έλκουν την καταγωγή τους ακριβώς από την καρδιά του Μέλανα Δρυμού. Μάλιστα, ονομάζονται ρολόγια του κούκου, όχι γιατί κρύβουν το γνωστό πτηνό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί κάνουν αυτόν τον χαρακτηριστικό δυνατό ήχο που μοιάζει με κούκο. Βέβαια, ορισμένα παλιά ρολόγια της περιοχής που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα έχουν όντως έναν ενσωματωμένο κούκο που βγαίνει κάθε φορά που η ώρα φθάνει ακριβώς.

Για την ακρίβεια, η βαριά ωρολογοποιία αναπτύχθηκε τόσο πολύ στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού -μιας κι εδώ η ξυλεία αφθονούσε- που μέχρι σήμερα Ελβετία και Γερμανία μαλώνουν για το ποια χώρα έχει την καλύτερη παράδοση στην κατασκευή ρολογιών. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, βέβαια, η σύγχρονη ωρολογοποιία έχει τις ρίζες της σε αυτές τις περιοχές της νότιας Γερμανίας μέχρι που κάποια στιγμή κάπου στα πρώιμα νεότερα χρόνια πέρασε οριστικά στις πόλεις της Ελβετίας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Φυσικά, σημαντική παρακαταθήκη αυτής της κληρονομιάς είναι το Γερμανικό Μουσείο Ρολογιών στην πόλη Furtwangen, το οποίο αποτελεί και must στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αντίστοιχα μουσεία ωρολογοποιίας, έτσι και το Γερμανικό Μουσείο Ρολογιών φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή ρολογιών από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα εξηγώντας παράλληλα την εξέλιξη αυτού τόσο ενδιαφέροντος επαγγέλματος στο χώρο και στο χρόνο. Μάλιστα, το μουσείο είναι από τα λίγα που εστιάζει και στα τόσο γλυκά ρολόγια τσέπης αφιερώνοντας ένα ολόκληρο section στα τόσο χαρακτηριστικά ρολόγια του περασμένου αιώνα.

Όποια, βέβαια, και αν είναι τα ενδιαφέροντά σας, το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη στον Μέλανα Δρυμό είναι ένα κανονικό ταξίδι στον χρόνο που δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

πηγή