Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Stanford δείχνει ότι οι μάσκες δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν την εξάπλωση λοιμώξεων από covid-19 και ότι η χρήση τους είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής. Μια μελέτη του CDC τον Ιούνιο του 2020 είχε δείξει παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά τη βλαβερότητα.
Αυτές οι δύο μελέτες, όπως και όλες οι άλλες που αποδεικνύουν το πόσο άχρηστες και βλαβερές είναι οι μάσκες, δεν αναφέρονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Δέν αναρωτιόμαστε πλέον γιατί.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford, η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί, δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών(National Center for Biotechnological Information). Το NCBI είναι ένας κλάδος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, οπότε θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια μελέτη θα αναφερόταν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ιατρικές και μη ιατρικές μάσκες προσώπου ως μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου, αλλά υπάρχουν γνωστές αρνητικές φυσιολογικές, ψυχολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις.
Η μελέτη καταλήγει:
Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία αμφισβητούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας προσώπου ως προληπτικής παρέμβασης για το COVID-19. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τόσο οι ιατρικές όσο και οι μη ιατρικές μάσκες προσώπου είναι αναποτελεσματικές στην πρόληψη της μετάδοσης από άτομο σε άτομο ιών και λοιμωδών νοσημάτων όπως ο SARS-CoV-2 και ο COVID-19.
Η χρήση μάσκας προσώπου έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικές δυσμενείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υποξία, η υπερκαπνία, η δύσπνοια, η ενεργοποίηση της αντίδρασης άγχους και στρες, η αύξηση των ορμονών του στρες, η ανοσοκαταστολή, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η μείωση της γνωστικής απόδοσης, η προδιάθεση σε ιογενείς και λοιμώδεις νόσους, το χρόνιο στρες, το άγχος και η κατάθλιψη.
Οι μακροχρόνιες συνέπειες της χρήσης μάσκας προσώπου μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας, ανάπτυξη και εξέλιξη χρόνιων ασθενειών και πρόωρο θάνατο.
Ακολουθεί ο πίνακας με τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης μάσκας:
Η μελέτη του CDC
Στις 10 Ιουνίου 2020, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του CDC μια μελέτη σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης μάσκας. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι μάσκες δεν είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το άρθρο αναφέρει τις παρενέργειες της χρήσης μάσκας, ειδικά όσον αφορά τις μάσκες που αποθηκεύουν και συγκρατούν διοξείδιο του άνθρακα. Η μελέτη ακόμα αναφέρει ότι οι μάσκες προκαλούν αντίσταση στην αναπνοή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού και του βάθους της αναπνοής, που ονομάζεται υποαερισμός(Hypoventilation), μετά από μόλις μία ώρα χρήσης της μάσκας. Το άρθρο συνεχίζει με τις παρενέργειες των αυξημένων επιπέδων CO2 στους χρήστες μάσκας, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλος
- Αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του κρανίου
- Μεταβολές στο νευρικό σύστημα (π.χ. αυξημένο κατώφλι πόνου, μειωμένη νόηση – μεταβολή της κρίσης, μειωμένη επίγνωση της κατάστασης, δυσκολία συντονισμού γνωστικών δεξιοτήτων και κινητικών δραστηριοτήτων, μειωμένη οπτική οξύτητα, εκτεταμένη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία μπορεί να εξουδετερώνει τις άμεσες επιδράσεις του CO2 στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία)
- Αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός
- Αυξημένη “τάση αναπνοής” που προκύπτει από την αναπνοή μέσω ενός φίλτρου
- Καρδιαγγειακές επιδράσεις (π.χ. μειωμένη καρδιακή συσταλτικότητα, αγγειοδιαστολή των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων)
- Μειωμένη αντοχή σε ελαφρύτερους φόρτους εργασίας
Να σημειώσουμε οτι στη Σουηδία, οι ειδικοί γύρω από τον Anders Tegnell δεν έχουν ποτέ προτείνει τη χρήση μάσκας. Στις ΗΠΑ δε , 24 πολιτείες έχουν ήδη αποφασίσει κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Νέα μεγάλη έρευνα Γερμανών ιατρών (20 Απριλίου 2021)
Μέχρι σήμερα, δεν έχει διεξαχθεί ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι μάσκες στην υγεία. Στόχος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε απο αρκετά Γερμανικά κρατικά ινστιτούτα, Πανεπιστήμια καθώς και ιδιώτες ιατρούς, ήταν να βρεθούν, να δοκιμαστούν, να αξιολογηθούν και να συγκεντρωθούν επιστημονικά αποδεδειγμένες σχετικές παρενέργειες της χρήσης μάσκας. Για μια ποσοτική αξιολόγηση, αναφέρθηκαν 44 κυρίως πειραματικές μελέτες και για μια ουσιαστική αξιολόγηση, βρέθηκαν 65 δημοσιεύσεις. Η βιβλιογραφία αποκάλυψε ανεπιθύμητες ενέργειες των μασκών σε πολυάριθμους κλάδους. Στην παρούσα εργασία, γίνεται αναφορά στην ψυχολογική και σωματική επιδείνωση καθώς και στα πολλαπλά συμπτώματα που περιγράφονται λόγω της συνεπούς, επαναλαμβανόμενης και ομοιόμορφης παρουσίασής τους από αρκετούς κλάδους ως Σύνδρομο εξάντλησης που προκαλείται από τη χρήση μάσκας (MIES). Η αξιολόγηση αποδεικνύει τις αλλαγές στη φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος των χρηστών μάσκας με σημαντική συσχέτιση της πτώσης του Ο2 και της κόπωσης (p < 0,05), ομαδοποιημένη συνύπαρξη αναπνευστικής δυσλειτουργίας και πτώσης του Ο2 (67%), μάσκας N95 και αύξησης του CO2 (82%), μάσκας N95 και πτώσης του Ο2 (72%), μάσκας N95 και πονοκεφάλου (60%), αναπνευστικής δυσλειτουργίας και αύξησης της θερμοκρασίας (88%), αλλά και αύξησης της θερμοκρασίας και υγρασίας (100%) κάτω από τις μάσκες. Η εκτεταμένη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχετικές επιπτώσεις και συνέπειες σε πολλούς ιατρικούς τομείς.
Η έρευνα εστιάζεται μεταξύ άλλων:
- Στις παρενέργειες και στους κινδύνους
- Στις Νευρολογικές παρενέργειες και κινδύνους
- Ψυχολογικές παρενέργειες και κινδύνους
- Ψυχιατρικές παρενέργειες
- Γυναικολογικές παρενέργειες
- Δερματολογικές παρενέργειες και τους κινδύνους
- ENT και οδοντιατρικές παρενέργειες
- Στις παρενέργειες κατα την διάρκεια άσκησης
- Στις κοινωνικές και κοινωνιολογικές παρενέργειες και κινδύνους
- Τις μικροβιολογικές συνέπειες για τον χρήστη και το περιβάλλον: Μόλυνση από ξένους/αυτομόλυνση
- Στις επιδημιολογικές επιπτώσεις
- Στις παιδιατρικές παρενέργειες και τους κινδύνους
- Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Ολόκληρη την μελέτη στα Αγγλικά μπορείτε να την διαβάσετε και να την κατεβάσετε εδώ