Μελόπιτα Σίφνου:Μελόπιτα, μυζηθρόπιτα με μέλι, ή αλλιώς ελληνικό τσιζ κέικ, φτιάχνουμε σε όλο το Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη

Υλικά Συνταγής

  • 700 γραµ. φρέσκο ανθότυρο (χλωρή μυζήθρα)
  • 5 μεγάλα αυγά (χτυπημένα)
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • Για το ταψί
  • 1 κ.σ βούτυρο για ταψί
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι για το ταψί
  • 2-3 κ.σ έξτρα μέλι για το τελείωμα
  • λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 22×32 εκ. ή στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 εκ.

Βουτυρώνουμε το ταψί και τα πλαϊνά του και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του το σιμιγδάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C, θα ψήσουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45′ μέχρι να φουσκώσει η μελόπιτα ,να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και να ροδίσει η επιφάνειά της.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο και με πιρούνι ή με το χέρι, το λιώνουμε να γίνει κρέμα. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά το θυμαρίσιο μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα. Το καλύτερο ανακάτεμα γίνεται με το χέρι.

Αδειάζουμε τη μελόπιτα στο έτοιμο ταψί. Κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45′ περίπου.

Μόλις βγει η μελόπιτα από το φούρνο όπως είναι καυτή, περιχύνουμε την επιφάνεια της με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Αφήνουμε τη μελόπιτα ρουφήξει το μέλι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά για τη σιφνέικη μελόπιτα

•Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

•Η χλωρή μυζήθρα ή το φρέσκο ανθότυρο είναι καλύτερο όπως και όλα τα φρέσκα τυριά, την άνοιξη που το φρέσκο γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά και γεύση.

Λιώστε πολύ καλά το τυρί με τα χέρια ώστε να σπάσετε όλα τα κομπάκια του. Ένα κρεμώδες και λείο μείγμα θα μας δώσει ωραία υφή σε όλη την μελόπιτα.

•Το ιδανικό μέλι γι αυτή τη συνταγή είναι το πλούσιο σε γεύση και πυκνό σε υφή θυμαρίσιο μέλι.

•Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι για το ταψί, με φρυγανιά, κοπανισμένο-αλεσμένο σουσάμι ή αλεύρι. Καθώς ψήνεται η μελόπιτα από κάτω κάνει μια ωραία κρούστα που θα σας θυμίσει ένα λεπτό φύλλο.

Η μελόπιτα πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Παραδοσιακά 2,5 εκατ. είναι το ιδανικό πάχος της μελόπιτας.

Αντικαταστήστε το βούτυρο στο ταψί με λίγο ελαιόλαδο.

•Τα φρέσκα αυγά ημέρας θα δώσουν πλούσια γεύση και μοναδικό κίτρινο χρώμα σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό.

Μην παραψήνετε πολύ τη μελόπιτα. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ μαλακή αλλά μόλις ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και φουσκώσει είναι έτοιμη. Μόλις κρυώσει σταθεροποιείται αλλά παραμένει αφράτη.  Αν την παραψήσετε θα σφίξει πολύ και θα έχει ελαστική υφή.

•Η καλύτερη μελόπιτα είναι η μελόπιτα ημέρας. Η φρέσκια μελόπιτα είναι μοναδική λιχουδιά και θεωρείται το παραδοσιακό γλυκό κέρασμα της Σίφνου αλλά και πολλών γύρω νησιών στις κυκλάδες

πηγή