Ορθοδοξία

Μερικές σκέψεις που παρακινούν την επιθυμία του ανθρώπου να θέλει να κάνει σε κάθε πράγμα το θέλημα του Θεού

Για να παρακινήσης τη θέλησί σου με περισσότερη ευκολία, να θέλη σε όλα την ευχαρίστησι και τη δόξα του Θεού, να θυμάσαι συχνά, ότι Αυτός προηγουμένως με διάφορους τρόπους σε τίμησε και σε αγάπησε. Σε δημιούργησε από το μηδέν κατ’ εικόνα και ομοίωση δική του και όλα τα άλλα κτίσματα τα έκανε στην δική σου υπηρεσία. Σε λύτρωσε από τη σκλαβιά του διαβόλου, στέλνοντας όχι έναν Άγγελο, αλλά τον Υιό Του τον Μονογενή για να σε εξα-γοράση, όχι με φθαρτή τιμή χρυσού και αργύρου, αλλά με το πολύτιμο Αίμα του και με θάνατο τον πιο βασανιστικό και άτιμο.
Και πάλι μετά από αυτά, κάθε ώρα και κάθε στιγμή σε φυλάει από τους εχθρούς. Πολεμά για σένα με τη θεία του χάρι. Έχει έτοιμο για τροφή σου και τιμή σου, τον αγαπητό του Υιό στα άχραντα Μυστήρια. Αυτό είναι ένα σημείο μιας υπερβολικής τιμής και αγάπης, που έχει για σένα ο Θεός. Τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πόση τιμή κάνει ένας τόσο μεγάλος Βασιλιάς στην μηδαμινότητα και ταλαιπωρία μας. Και αντίθετα, πόση τιμή και σεβασμό χρωστάμε εμείς, στην τόσο υψηλή αυτού μεγαλειότητα, ο οποίος έκανε για μας τόσα και τόσα θαυμάσια πράγματα.
Έχε πάντα στην θύμησί σου περισσότερο από κάθε άλλο, ότι η θεία μεγαλειότητα από μόνη της είναι απεριόριστα άξια να τιμάται και να υπηρετήται καθαρά από όλους κατά τον τρόπο που της αρέσει.

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου
(Ο Αόρατος Πόλεμος)