«Μερικοί διψούν και δεν γνωρίζουν το γιατί και παραμένουν με ένα ανεκπλήρωτο κενό…»

Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης

Λείπει σήμερα από τους Νεοέλληνες ή ύγιής ευαισθησία, το ευγενές ήθος, το ταπεινό μεράκι που κοσμούσε τόν Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη…

Δεν εκφράζουν αυτό που βιώνουν και δεν βιώνουν την άνεση της αλήθειας, γι’ αυτό και τα έργα τους είναι φθηνά κι όχι αρχοντικά και χαριτωμένα …..

Τά ποιήματα σκοτεινά, τα τραγούδια βάρβαρα, οι ζωγραφικές αφηρημένες, οι συζητήσεις στεγνές. Απουσιάζει η αθωότητα, η ελπίδα και η απλότητα. Δεν έχει προτεραιότητα σήμερα ή αλήθεια κι όσοι την ασπάζονται θεωρούνται όπισθοδρομικοί κι αφελείς.

Το να ζεις σήμερα αυθεντικά σκανδαλίζει. Είναι λυπηρή αυτή ή καταγραφή μά όχι όμως υπερβολική, γι’ αυτό και η ανία τόσο πλούσια, σε μία Ελλάδα δυτικόπληκτη κι ένα “Ελληνα που συνεχώς απεργεί μόνο για αύξηση μισθού.

Η εποχή μας δεν είναι τόσο δεκτική μεταδόσεως μηνυμάτων μετανοίας , καθάρσεως και αγωνων . Επιθυμεί τή σωματική άνεση, την ευκολία, τη μετριότητα και το γρήγορο κέρδος, είτε το εκφράζει κι ομολογεί είτε όχι.

Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου ζωής είναι το άγχος, ή ανία και η ανασφάλεια.

“Η ζωή στήν πόλη κατάντησε ανιαρή, όταν κυριαρχεί τό άγχος της ευζωίας, του πλουτισμού και του κορεσμού. Οι συμβατικές σχέσεις των ανθρώπων υπάρχουν για να διατηρούν ανθηρές τις καταναλωτικές ανάγκες.

Η πλειονότητα έχει υποταχθεί στην καλοπέραση, τη μόδα και την κοσμικότητα. Μιά αυτάρκεια στην ατομοκρατία επικρατεί και συνεχείς μονολόγοι, πού συνήθως μιλούν για ανάπτυξη και επέκταση…..

Μερικοί διψούν και δεν γνωρίζουν το γιατί και παραμένουν με ένα ανεκπλήρωτο κενό…. Όσο κανείς πλησιάζει το Θεό, τόσο πιο πολύ τον ενισχύει …

Η ζωή των Αγίων, παρά τις πυκνές διακυμάνσεις της, ήταν πλημμυρισμένη από μία απεριόριστη άνεση που δεν γνώρισε την ανία…

Μπορούμε σήμερα να επαναλάβουμε τα λόγια του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου;

«Τό πρόσωπό μου λάμπει, όπως το πρόσωπο του Αγαπημένου μου, κι όλα μου τά μέλη γίνονται φωτεινά, και τότε γίνομαι περισσότερο ωραίος από τους πιό ωραίους, περισσότερο πλούσιος από τούς πιό πλούσιους, περισσότερο ισχυρός από τούς πιο ισχυρούς».

ΠΗΓΗ
https://simeiakairwn.wordpress.com