Πουθενά στον πλανήτη δεν θα συνέβαιναν όλα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου περίπου 30 ναυτικά μίλια.
Πουθενά στον πλανήτη δεν συμβαίνει ένα ξένο ερευνητικό σκάφος να βρίσκεται εντός της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο ελληνικός στόλος ακόμη και φθάσει.. στην περιοχή.
Όχι για να το βυθίσει αλλά για να επιδείξει αποφασιστικότητα.
Πουθενά στον κόσμο οι πολιτικοί της χώρας αυτής δεν θα έλεγαν… αφήστε το θα ερευνήσει και θα φύγει.
Πουθενά στον κόσμο οι πολιτικοί της χώρας αυτής δεν θα δήλωναν ότι η Ελλάδα… δεν έχει ανακηρύξει επίσημα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Καστελόριζο.
Το Oruc Reis βρίσκεται νοτίως του Καστελόριζου και για 7 ημέρες ακόμη θα διεξάγει έρευνες.
Όπως το πηγαίνουν οι τούρκοι, σε λίγο καιρό το Oruc Reis θα εκτελεί τακτικά δρομολόγια σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο όπως αναφέρουν αστειευόμενοι οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αποτελεί αλγεινή εντύπωση που η Ελλάδα δεν σπεύδει να παραθέσει το ελληνικό ναυτικό και η απάντηση είναι μήπως γιατί η κλιμακούμενη ένταση είναι σικέ, μήπως είναι όλο αυτό το σκηνικό έντασης κατασκευασμένο για να οδηγηθούν οι δύο χώρες σε διάλογο και να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις;
Το σκηνικό πόλωσης προδίδει τις προθέσεις, δεν είναι η σύρραξη ή ένα θερμό επεισόδιο αλλά διαμορφώνουν κλίμα για να υποχρεώσουν την κοινωνία υπό καθεστώς φόβου να αποδεχθεί και γεγονότα που άλλοτε θα θεωρούνταν προδοσία.
Ως προς την σημειολογία και συμβολικότητα η Ελλάδα εμφανίζεται στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης ως ξέφραγο αμπέλι, που δεν μπορεί να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε ένα ερευνητικό πλοίο που παραβιάζει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Έως ότου παρθούν αποφάσεις και μέτρα οι πολίτες θα χλευάζουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτείας γράφοντας ότι το Oruc Reis θα εκτελεί τακτικά δρομολόγια σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο…