«Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος —ο ίδιος ο πολιτισμός μας— είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς»
Albert Einstein
Πηγή Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η τεχνητή νοημοσύνη αναπαράγει γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου, όπως η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σε ένα ορισμένο βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσεων και επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία. Προσπαθούν να «κατανοήσουν» το περιβάλλον λαμβάνοντας δεδομένα έτοιμα ή μέσω αισθητήρων, τα οποία επεξεργάζονται και στη συνέχεια ανταποκρίνονται βάσει αυτών.
Πρώιμα στάδια τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκονται εδώ και χρόνια στην καθημερινότητά μας. Στο διαδίκτυο, με την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων βάσει συμπεριφορών μας μέσα σε αυτό. Στα έξυπνα τηλέφωνα, τα οποία μας παρέχουν βελτιστοποιημένες και εξατομικευμένες ρυθμίσεις. Στα κοινωνικά δίκτυα, με εφαρμογές που ανιχνεύουν ψευδής ειδήσεις και παραπληροφόρηση, αλλά και που μας πλασάρουν σταθμισμένη πληροφόρηση.
Τα αποτελέσματα που παράγονται από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από τον τρόπο σχεδιασμού τους και τα δεδομένα που τροφοδοτούνται. Και πίσω από τον τρόπο σχεδιασμού, όπως και πίσω από τον προγραμματισμό συλλογής ή τροφοδότησης πληροφοριών, βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας.
Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην παροχή λανθασμένων ή κατευθυνόμενων πληροφοριών ή και στη λήψη λανθασμένων ή κατευθυνόμενων αποφάσεων, εξαιτίας ανεπαρκούς σχεδιασμού ή και λόγω παροχής πληροφοριών που διακατέχονται από ανθρώπινες προκαταλήψεις ή στερεότυπα ή σκοπιμότητα.
Για παράδειγμα, στην δυτική Ευρώπη του 15-16ου αιώνα η θεωρία της κινούμενης γης γύρω από τον ήλιο αποτελούσε παραπληροφόρηση για την επιστημονική κοινότητα της εποχής και οδηγούσε στην Ιερά Εξέταση (Εμείς, οι Έλληνες την γνωρίζαμε από τον 6ο π.Χ. αιώνα που την είχαν διατυπώσει οι Πυθαγόρειοι). Και αν κάποιος απαντήσει ότι τότε ήταν μεσαίωνας, ενώ τώρα είμαστε πολιτισμένοι, σήμερα στα σχολεία μας δεν διδάσκεται η θεωρία των πολλαπλών συμπάντων παρά μόνο η θεωρία του Big Bang.
Η θεωρία του Πολυσύμπαντος παρουσιάζει ένα αέναο πολλαπλό σύμπαν, δίχως αρχή και τέλος, όπου τίποτα δεν πεθαίνει, απλά υπάρχει. Σε αντίθεση, η «κυρίαρχη» επιστημονικά θεωρία του Big Bang δείχνει ένα σύμπαν με αρχή και τέλος, αλλά δεν εξηγεί ούτε τι υπήρχε πριν το σημείο «μηδέν», ούτε τι θα γίνει μετά την «καταστροφή» του.
Η θεωρία του Πολυσύμπαντος πρωτοεμφανίστηκε πριν έναν περίπου αιώνα, το 1916, από τον Albert Einstein (Αϊνστάιν) μέσα από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και την υποστήριξαν ή υποστηρίζουν σύγχρονοι εξέχοντες επιστήμονες του κλάδου, όπως ο Stephen Hawking και ο Brian Green. Αλλά, στο σημερινό «πολιτισμένο» κόσμο η επιστημονική θέση ενός Einstein ή Hawking ή Green, όχι μόνο δεν περνάει, αλλά συνάδελφοι επικριτές της θεωρίας υποστηρίζουν ότι είναι όχι απλά λανθασμένη, αλλά επιβλαβής και ψευδοεπιστημονική.
Τα βαθύτερα αίτια της πολεμικής μάλλον βρίσκονται σε αυτό που φανερώνει η θεωρία. Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Κάτι που επιβεβαιώνεται και σε επίπεδο μικρόκοσμου, από την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, του 1905, πάλι του Albert Einstein, όπου αποδεικνύεται ότι τα πάντα είναι ενέργεια (ισοδυναμία μάζας-ενέργειας, E= mc²), άρα τίποτα δεν χάνεται, απλά αλλάζει μορφή. Κάτι που πάλι δεν διδάσκεται όπως πρέπει στα σχολεία.
Διότι, αν εμείς, οι άνθρωποι, πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει θάνατος, τότε καταπολεμάται το πιο ισχυρό εργαλείο ελέγχου του ανθρώπου. Ο φόβος του θανάτου. Και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν εκθετικά αυτό το εργαλείο. Ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία αέναου σύμπαντος και άναρχου Θεού χτυπάει ναρκισσιστικού χαρακτήρα επιστημονικά και οικονομικό-πολιτικά συμφέροντα που συμπαρατάσσονται πίσω από τον μετανθρωπισμό.
Να σημειωθεί ότι σε θεωρητικό επιστημονικό επίπεδο η θεωρία του Πολυσύμπαντος εμφανίστηκε από τους Έλληνες Προσωκρατικούς φιλοσόφους. Και όπως είχε δηλώσει ο Einstein: «Πώς θα μπορούσε ένας μορφωμένος άνθρωπος να απομακρυνθεί από τους Έλληνες; Ανέκαθεν μου κινούσαν το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από την επιστήμη».
Το τι είναι, λοιπόν, παραπληροφόρηση εξαρτάται από τα επιστημονικά «δόγματα» της εποχής, πίσω από τα οποία κρύβονται οικονομικό-πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα.
Αλλά, ας επιστρέψουμε στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόσφατα, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Northern Michigan University, Antony Aumann, διορθώνοντας φοιτητικές εργασίες με θέμα την ηθικότητα της απαγόρευσης της μπούρκας, έπεσε σε ένα γραπτό που ξεχώριζε. Ήταν καλά δομημένο και περιείχε εύστοχα παραδείγματα και επιχειρηματολογία. Αλλά κάτι δεν του πήγαινε καλά. Ρώτησε τον συντάκτη-φοιτητή αν είχε γράψει μόνος του την εργασία και εκείνος του αποκάλυψε ότι είχε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης GPT.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Aumann «Μιλάμε για τέλος εποχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τίθενται ερωτήματα στην ανθρωπότητα, όπως το τι ακριβώς σκέφτεται αυτό το ρομπότ, που είναι λες και ήρθε από άλλο πλανήτη».
Η εφαρμογή κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2022 από την εταιρεία OpenAI, θυγατρική της Microsoft, με το όνομα GhatGPT και ανήκει στην «παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη». Η απλή έκδοση διατίθεται δωρεάν (!), ενώ η αναβαθμισμένη κοστίζει 20 δολάρια συνδρομή ανά μήνα.
Εκπρόσωπος της OpenAI παραδέχτηκε την πιθανή κακή χρήση του προγράμματος, ώστε να εξαπατηθούν άνθρωποι, και δήλωσε πως η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία που θα βοηθά στην αναγνώριση κειμένων τα οποία έχουν παραχθεί με τη χρήση της εφαρμογής. Για να το κάνουμε λιανά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η εταιρεία θα γίνει ο χαφιές του εαυτού της! Το αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον.
Εκτός από την εφαρμογή ChatGPT, η OpenAI διαθέτει και την GPT-3, η οποία έχει βελτιωμένες γλωσσικές ικανότητες σε σχέση με την απλή έκδοση. Επιπλέον, βρίσκεται στα σκαριά η GPT-4, που είναι ακόμη πιο βελτιωμένη ως προς την παραγωγή κειμένου. Ο έτερος τεχνολογικός κολοσσός, η Google, έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, το LaMDA, και είναι έτοιμη να εισάγει την έκδοση Bard.
Το πεδίο ανάπτυξης είναι τεράστιο, καθώς αυτού του είδους οι εφαρμογές μπορούν να προχωρήσουν σε σύγκριση μηχανημάτων (π.χ. αυτοκινήτων, ψυγείων, φούρνων κ.λπ.), να προτείνουν βελτιώσεις στην παραγωγικότητα εργοστασίων, να βοηθήσουν δικηγόρους να συντάξουν μια έκθεση, γιατρούς μια επιστημονική διάλεξη, συμβολαιογράφους ένα συμβόλαιο, αλλά και γιατί όχι, να προτείνουν τη χορήγηση ή όχι ενός δανείου, την πρόσληψη ή απόλυση εργαζομένων, την ιατρική διάγνωση ή τη σύσταση θεραπείας, την άσκηση ποινικής δίωξης ανθρώπων.
Και υπάρχει συνέχεια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης μεμονωμένων πληροφοριών από ηλεκτρονικά μέσα (διαδίκτυο, έξυπνο τηλέφωνο, πλαστικό χρήμα, ψηφιακές κρατικές ή ιδιωτικές πλατφόρμες, κοινωνικά δίκτυα) και επεξεργασίας τους για την παραγωγή ενός αγνώστου για τον χρήστη αποτελέσματος. Επίσης αναφέρει πως μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του συνέρχεστε και της ειρηνικής διαμαρτυρίας, καθώς δύναται να εντοπίσει και να αναλύσει προφίλ ατόμων που ταυτίζονται με συγκεκριμένη ιδεολογία ή πράξεις.
Άρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όχι μόνο να αναγνωρίσει το πρόσωπο και τη φωνή μας ή να παρέμβει στην ιδιωτικότητα και στα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά και να σκιαγραφήσει και να αναλύσει την προσωπικότητά μας, για λόγους που εμείς δεν γνωρίζουμε, αλλά που μας αφορούν και μας επηρεάζουν.
Στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται, επίσης, πως για τους λόγους αυτούς συγκροτήθηκε «ειδική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA)». Η τελική έκθεση της επιτροπής, την οποία η ολομέλεια του Κοινοβουλίου υιοθέτησε τον Μάιο του 2022, προτείνει την κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού χάρτη πορείας για την τεχνητή νοημοσύνη – μια ολιστική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση που να αναδεικνύει τους βασικούς στόχους και αξίες της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για αυτή την έκθεση και το περιεχόμενο της ή έστω για την ύπαρξη αυτής της επιτροπής. Και ταυτόχρονα, γεννιόνται επιπλέον ερωτήματα. Όπως, ποια είναι και πώς επιλέχτηκαν τα μέλη της επιτροπής. Επίσης, αν είναι επαρκές το γνωστικό επίπεδο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή των Ευρωβουλευτών, πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο και σοβαρό ζήτημα που καλούνται να προσεγγίσουν. Το οποίο υπό-εξειδικεύεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς που βρίσκουν εφαρμογή στη ζωής μας. Και που σημαίνει ότι για τη κατάρτιση του «χάρτη» δεν αρκεί μία σφαιρική επιστημονική γνώση.
Και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία. Το εξήγησε ορθά, κοφτά, ο καθηγητής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα.
«Τέλος με τον άνθρωπο. Θα αρχίσει η εποχή του μετα-ανθρώπου. Ο μετάνθρωπος.» Και συνέχισε, «Θα έχουμε τσιπάκι στο κεφάλι. Ένα τσιπάκι με το οποίο θα αυξάνει η μνήμη μας, θα σταματάει το Αλτσχάιμερ, θα βοηθάει τη σεξουαλική μας ενέργεια. Θα τα κάνει όλα. Θα μπορούμε, επίσης, να “παίρνουμε” τον εγκέφαλό μας και να τον τοποθετούμε στο software. Έτσι θα αποθηκεύονται όλες οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες και πληροφορίες.»
Αλλά, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το τσιπάκι χρησιμοποιείται για καλούς σκοπούς, πόσο ασφαλής σε ενδεχόμενο υποκλοπής θα είναι οι αποθηκευμένες σε ένα software εγκεφαλικές μας πληροφορίες; Διότι, σε περίπτωση παραβίασης θα μπορεί κάποιος όχι μόνο να έχει πρόσβαση στις σκέψεις μας, αλλά και να τις αλλοιώνει. Επίσης, πώς είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης δεν θα τις χρησιμοποιήσει χωρίς τη θέλησή μας. Και εφόσον αλληλοεπικοινωνεί με το μυαλό μας τότε θα μπορεί κάλλιστα να μας επιστρέφει σκέψεις που θα νομίζουμε ότι είναι οι δικές μας, αλλά δεν θα είναι.
Και όπως έχει δημοσιοποιηθεί, μία πρόγευση ενός τέτοιου τσιπ, αυτό της Neuralink, της εταιρείας του Elon Musk, αναμένεται να μπει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός των προσεχών μηνών.
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της διευθύντριας του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταυρούλας Τσινόρεμα.
«Η διαφορά είναι ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να χειραγωγήσουμε γενετικά την ανθρώπινη φύση, να παρέμβουμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να το τροποποιήσουμε οριστικά και αμετάκλητα.» Και εξηγεί. «Μέχρι σήμερα διάφορες παρεμβάσεις στην ανθρώπινη φύση είναι δυνητικά αναστρέψιμες, η γενετική δεν θα είναι.».
Ενώ συνεχίζει εκφράζοντας έναν σοβαρό προβληματισμό.
«Μια τεράστια δυναμική ώθηση σε αυτήν τη συζήτηση έρχεται από τη συνάντηση της βιοϊατρικής με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Μέσω αυτών έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης και μετά τη γέννηση του ανθρώπου, πχ, με τσιπ στον εγκέφαλο ή ενθέματα, που, για ορισμένους, θα μπορούσαν να ρυθμίζουν ακόμα και την ηθική συμπεριφορά, ώστε ο άνθρωπος να δρα πάντα με ηθικό, κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Τότε όμως θα χάναμε το υπόβαθρο της ηθικής μας ευθύνης, του να ασκούμε την ελευθερία μας και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτήν. Από μια κοινωνία ανθρώπων, που νοούνται ως ελεύθεροι και ίσοι, άρα υπεύθυνοι ο ένας απέναντι στον άλλον, θα περνούσαμε σε μια κοινωνία “κοινωνικών αυτόματων”, πλήρως εργαλειοποιημένων όντων».
Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο άνθρωπος ενδέχεται να μετατραπεί σε ένα ελεγχόμενο υβρίδιο βιοτεχνολογίας, το οποίο θα πλασαριστεί από το marketing των τεχνολογικών κολοσσών ως υπεράνθρωπος, αλλά που στην πραγματικότητα θα είναι ένας υπερσκλάβος. Ένα marketing που κάνει ήδη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να μας περάσει αυτό που επιθυμεί.
Οι βασικοί μέτοχοι των τεχνολογικών κολοσσών που στήνουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επομένως έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το τι βγαίνει από τη χρήση της κάθε εφαρμογής είναι οικονομικά ιδρύματα υπερκολοσσοί.
Και όπως αναφέρεται σε άρθρο-εργασία με τίτλο «Hidden Power of the Big Three”, δηλαδή «Η κρυφή δύναμη των Μεγάλων Τριών» στο ηλεκτρονικό περιοδικό Business and Politics, του Cambridge University:
α. «… Δείξαμε ότι ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων παθητικού δείκτη κυριαρχείται από τη BlackRock, τη Vanguard και την State Street. Από κοινού, αυτοί οι τρεις γιγάντιοι, παθητικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο σε τουλάχιστον το 40 τοις εκατό όλων των εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ και το 88 τοις εκατό των εταιρειών του S&P 500. Ως εκ τούτου, οι τρεις μεγάλοι, μέσω των δραστηριοτήτων εταιρικής διακυβέρνησής τους, θα μπορούσαν ήδη να θεωρηθούν ως το νέο «de facto μόνιμο διοικητικό συμβούλιο» για πάνω από το 40 τοις εκατό όλων των εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ. … »
β. «… Συνολικά, βρίσκουμε σημαντικές ενδείξεις ότι οι Τρεις Μεγάλοι μπορεί να είναι σε θέση να ασκήσουν μορφές εξουσίας επί των εταιρειών που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους που είναι κρυμμένες από άμεση επιθεώρηση. …»
γ. «… το νέο τριμερές διοικητικό συμβούλιο των BlackRock, Vanguard και State Street έρχεται σε σύγκρουση με την εικόνα της Αμερικής ως μια πολύ φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς, στην οποία οι εταιρείες ανταγωνίζονται έντονα, η ιδιοκτησία είναι γενικά κατακερματισμένη και το κεφάλαιο θεωρείται γενικά ως «ανυπόμονο». …»
δ. «… Ως εκ τούτου, οι τρεις μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. …»
ε. «… Η συνεχιζόμενη άνοδος των Τριών Μεγάλων και ο συνακόλουθος θεμελιώδης μετασχηματισμός της εταιρικής ιδιοκτησίας σήμερα απαιτεί ξεκάθαρα περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί ο αντίκτυπός τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον εταιρικό έλεγχο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς. …»
Αλλά το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2017. Σήμερα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί (σχετικά άρθρα στο παράρτημα).
Και τώρα, ας αναρωτηθούμε.
Πόσο πιθανό είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κάθε εθνικό κοινοβούλιο να βάλει φρένο στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βρίσκεται στον έλεγχο οικονομικών υπερκολοσσών;
Οι οποίοι ελέγχουν τις εταιρείες-δημιουργούς των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και ταυτόχρονα ελέγχουν και πάσης επιχειρηματικής φύσεως πολυεθνικές εταιρείες, εντός αλλά και εκτός των ΗΠΑ.
Υπερκολοσσοί που όπως αναφέρεται στο περιοδικό του Oxford Univeristy, το 2017, «έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική οικονομία των ΗΠΑ».
Όταν επωφελείς για τους υπερκολοσσούς μη επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία «επιστημονικές» θεωρίες, όπως αυτές των «Covid Free» χώρων, καθώς και του εμβολιαστικού τείχους ανοσίας, επιβάλλονται παγκοσμίως χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Σε έναν κόσμο που επιστημονικές ανακαλύψεις ενός Einstein, και επιστημονικές θεωρίες ενός Hawking και ενός Green όχι μόνο αποκρύβονται επί έναν αιώνα, αλλά θεωρούνται επιβλαβείς και ψευδοεπιστημονικές από την κυρίαρχη «επιστημονική» κοινότητα.
Τέλος, όπως διαβάσαμε στην αρχή του άρθρου, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται κάτι περίεργο:
«Οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που έρχονται σε φυσική επαφή με τους ανθρώπους ή έχουν ενσωματωθεί στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να παρουσιάσουν κινδύνους αν δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά ή έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης.»
Μήπως ερχόμαστε σε φυσική επαφή με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και δεν το έχουμε καταλάβει;
Μήπως έχουν ενσωματωθεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο σώμα μας και δεν το γνωρίζουμε;
Διότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφει ως ήδη υπάρχουσα τη φυσική μας επαφή με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και ως ήδη ενσωματωμένες τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο σώμα μας.
Ας ψαχτούμε, λοιπόν …
Κωνσταντίνος Μαργέλης
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 10 Φεβρουαρίου 2023
Παράρτημα
α) Η Ουκρανία «πουλήθηκε» για ένα τρις δολάρια, ενώ ο πόλεμος μαίνεται – Μία άλλη πλευρά της ιστορίας
https://www.freepen.gr/2023/01/blog-post_793.html
β) Ψηφιακό κράτος και ψηφιακή ζωή δεν ευνοούν την εξέλιξη και την ασφάλεια, αλλά την οπισθοδρόμηση και την ανασφάλεια
https://www.freepen.gr/2022/11/blog-post_458.html
γ) Χειραγωγούνται η Wall Street και τα διεθνή χρηματιστήρια;
https://www.freepen.gr/2022/08/wall-street.html
δ) Ποιοι κυβερνάνε τον πλανήτη; Οι ευνοούμενοι του κορωνοϊού, του ουκρανικού πολέμου, της ενεργειακής κρίσης
https://www.freepen.gr/2022/07/blog-post_822.html
ε) Τηλεχειριζόμενη ανθρωπότητα: «Τους βομβαρδίσαμε μέχρι να βλέπουν τον κόσμο με τον τρόπο που εμείς θέλαμε να τον βλέπουν»
https://www.freepen.gr/2022/05/blog-post_752.html
στ) Άνθρωπος: Το νέο προϊόν που σκανάρεται ή σαρώνεται. Από ποιόν;
https://www.freepen.gr/2021/11/blog-post_100.html
ζ) Ο μεσσιανισμός του m R.N.A.
https://www.freepen.gr/2021/09/m-rna.html
η) Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ήρθε. Ψηφιακό νόμισμα και ταυτότητα. Έρχονται. Έπειτα; Όλα σε ένα; Υπό το δέρμα μας;
https://www.freepen.gr/2021/08/blog-post_64.html
Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/Τεχνητή_νοημοσύνη
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0081_EL.html
https://www.skai.gr/news/technology/chatgpt-poia-i-miniaia-syndromi-tis-efarmogis
https://www.kathimerini.gr/opinion/562258012/makria-to-rompot-apo-to-krevati-mas/
https://www.youtube.com/watch?v=saPHeO60Gkc
https://www.ot.gr/2022/12/01/texnologia/neuralink-ksekina-klinikes-domikes-gia-to-tsip-egkefalou/
https://el.wikipedia.org/wiki/Πολυσύμπαν
https://www.pemptousia.gr/2014/04/iparchi-pragmati-to-polisimpan-a/
https://www.kathimerini.gr/society/108699/pollaples-pragmatikotites-apeiron-kosmon/
https://el.wikipedia.org/wiki/Ειδική_σχετικότητα
https://el.wikipedia.org/wiki/Ισοδυναμία_μάζας-ενέργειας
https://el.wikipedia.org/wiki/Σχετικότητα
https://el.wikipedia.org/wiki/Ισοδυναμία_μάζας-ενέργειας
https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=127
https://www.anixneuseis.gr/άλμπερ-αϊνστάιν-ο-θαυμασμός-του-για-το/