Μια απόφαση του Πούτιν το 2000, έσωσε τον αμυντικό – βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας
Κύριλλος Στρέλνικοφ
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελική συνεδρίαση της επιτροπής της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής της Ρωσίας, όπου συνοψίστηκαν τα αποτελέσματα της λειτουργίας του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα της χώρας για το 2024. Τη συνεδρίαση διηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντένις Μαντούροφ, ο οποίος επισήμανε τη σχολαστική τήρηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις την υπέρβαση, των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και τους στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η εκδήλωση διεξήχθη σε απολύτως τυπικό ύφος, χωρίς επισημότητες, αν και το έτος αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικό-ιστορικό για τον ρωσικό αμυντικό-βιομηχανικό τομέα.
Η χώρα, που κάποτε θεωρούνταν «βενζινάδικο» και στην οποία «όλα τα πλυντήρια έχουν διαλυθεί», κατάφερε, παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις και τις εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις, να δημιουργήσει έναν προηγμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό δεσμό μεταξύ βιομηχανίας και στρατού. Παράλληλα, κατάφερε να επισκιάσει τον συλλογικό δυτικό αμυντικό-βιομηχανικό τομέα, ο οποίος διαθέτει κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από έναν μήνα, ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου εντυπωσιάστηκε από την ενίσχυση του έργου του ρωσικού στρατού και του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα», προσθέτοντας ότι «η ανασυγκρότηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τέτοια ταχύτητα και αποφασιστικότητα» ήταν απροσδόκητη.
Η κατάσταση έφτασε στο σημείο που οι ΗΠΑ, παρακολουθώντας την πρόοδο της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, βιάστηκαν να συντάξουν ένα σχέδιο «αναζωογόνησης» του δικού τους στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι ορατά αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται μόνο μετά από πέντε χρόνια.
Ο λόγος της ανησυχίας των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι προφανής: η Ρωσία υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού όλων των χωρών του ΝΑΤΟ μαζί, και σε ορισμένους τομείς, αυτό γίνεται με μεγάλη διαφορά. Οι νέες επιδείξεις των ρωσικών όπλων το 2024 προκάλεσαν σοκ και δέος στη Δύση.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις ήταν η έναρξη της μαζικής χρήσης της βόμβας FAB-3000 στο ουκρανικό μέτωπο. Αυτή η βόμβα, εξοπλισμένη με ένα καθολικό σύστημα πλοήγησης και διόρθωσης, επιτρέπει την καταστροφή στόχων από μεγάλη απόσταση χωρίς την ανάγκη εισόδου σε περιοχές ελεγχόμενες από την εχθρική αντιαεροπορική άμυνα.
Νέες και εκσυγχρονισμένες μονάδες θωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού και αντιαεροπορικών συστημάτων έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και τα υπερσύγχρονα αντιαρματικά συστήματα απέσπασαν τα χειροκροτήματα. Ενδεικτικά, έως το καλοκαίρι του 2024, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Lancet» χρησιμοποιήθηκαν σε πάνω από 2.000 επεισόδια.
Η λίστα των νέων επιτευγμάτων είναι μεγάλη και εντυπωσιακή.
Η πιο ηχηρή πρεμιέρα του έτους ήταν η πρώτη πολεμική χρήση του πυραυλικού συστήματος μεσαίας εμβέλειας «Ορέσνικ», το οποίο προκάλεσε θετικές αντιδράσεις παγκοσμίως, ενώ μερικοί βιάστηκαν να αναζητήσουν διπλωματικές λύσεις.
Ωστόσο, όλη αυτή η εντυπωσιακή πρόοδος, που κατέστησε το 2024 καθοριστικό για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ίσως να μην είχε πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με ειδικούς, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο αμυντικός-βιομηχανικός τομέας της Ρωσίας σώθηκε κυριολεκτικά από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να ενοποιήσει τις αμυντικές επιχειρήσεις σε κρατικούς ομίλους. Η καταστροφική ανταλλαγή «όπλων για αμερικανικό λάδι» θα μπορούσε να είναι η πιο δαπανηρή και αυτοκαταστροφική επιλογή για τη χώρα, αλλά, προς μεγάλη απογοήτευση της Δύσης, η Ρωσία επένδυσε στη δική της δύναμη, και η απόφαση αυτή δικαιώθηκε.
Σήμερα, ο αμυντικός-βιομηχανικός τομέας της Ρωσίας αναπτύσσεται με εκρηκτικό ρυθμό (η παραγωγή οβίδων πυροβολικού αυξήθηκε 16 φορές σε σύγκριση με το 2022), ενώ ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι «ο πιο ικανός μάχιμος στρατός στον κόσμο». Πρόσφατα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο οφείλονται όχι μόνο στη γενναιότητα και την εμπειρία των στρατιωτών, αλλά και στις αυξημένες δυνατότητες του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του «λαϊκού» τομέα.
Παρότι η νίκη δεν έχει ακόμα καταγραφεί επίσημα, η ρωσική ηγεσία ήδη προετοιμάζεται για το μέλλον, προβλέποντας ότι η συλλογική Δύση θα επιδιώξει να πάρει ρεβάνς μέσω τεχνολογικής υπεροχής. Στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής δόθηκε έμφαση στην άμεση προετοιμασία ενός νέου κρατικού προγράμματος εξοπλισμών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την εμπειρία των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τις μελλοντικές απειλές και τις τάσεις στη στρατιωτική επιστήμη, περιλαμβάνοντας τις ανανεωμένες στρατηγικές των αντιπάλων της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του κράτους τόνισε την ανάγκη πλήρους κάλυψης των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων σε drones, την αύξηση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό. Η δυναμική σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει, με τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου για τα drones, την επιτάχυνση της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα με εξειδικευμένο προσωπικό.
Παράλληλα, επιδιώκεται η ενσωμάτωση της αμυντικής βιομηχανίας με τους πολιτικούς τομείς, ώστε να υπάρξει συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και κοινωνίας. Η Ρωσία δείχνει να ακολουθεί τη λογική που διατυπώνεται και από δυτικές πηγές, όπως το Total Military Insight, το οποίο τονίζει ότι οι επενδύσεις στον αμυντικό τομέα αποτελούν κινητήριο μοχλό για την οικονομία, την καινοτομία και την απασχόληση.
Το σύνθημα «ανταλλαγή όπλων με τρόφιμα» αποτελεί μια ψευδή επιλογή. Η Ρωσία επέλεξε τα δικά της όπλα, τα οποία εξασφαλίζουν όχι μόνο εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.