Μια όμορφη δημοσίευση για την Ιεραποστολή. Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Μια όμορφη δημοσίευση για την Ιεραποστολή. Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Μια όμορφη δημοσίευση για την Ιεραποστολή. Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

-“Γέροντα, θέλω να πάω στην ιεραποστολή”, είπα.
-“Ιεραποστολή σημαίνει πείνα κοινή! Ότι ζει ο κόσμος θα το ζήσεις στο πολλαπλάσιο!”, μου απάντησε.
-“Αντέχω”, απάντησα με θάρρος άγνοιας.

Τούτη η απάντηση έμελλε να με κυνηγάει πάντα. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν πείνασα εγώ. Ίσως ελάχιστες φορές. Είδα όμως μωρά να κλαίνε ξέψυχα από τη κατάρα αυτή. Είδα μαστούς γυναικών, σαν κρεμασμένους άδειους δερμάτινους ασκούς να στάζουν μετά βίας γάλα. Είδα γέρους να σπρώχνουν το ρύζι στο νεότερο για να έχει ελπίδα ζωής. Και όσο και να είχα φάει, πεινούσα. Πεινούσα σαν ζώο. Ούρλιαζα στη μοναξιά μου.

Επιτέλους, όμως, είδα και μάτια να γυαλίζουν στην όψη ενός κουτιού γάλακτος. Χέρια να αρπάζουν τη ζωή. Γλώσσες που λαίμαργα έγλειφαν το πέριξ του στόματος δια να πάρουν κάθε ίχνος τροφής που έμεινε παράνομα εκεί. Χόρτασα βλέποντας τα παιδιά μου να χορταίνουν. Γλυκάθηκε η ψυχή μου στη θέα μιας κοιλίτσα που φούσκωσε προσφέροντας ύπνο βαρύ σε ένα μωρό.

Γι αυτό και ανυπομονώ να τρέξω πίσω. Γιατι άνθρωποι με γέμισαν με τρόφιμα! Η εταιρεία DREAVIA RONTAMIL μας εξασφάλισε 38.000 κουτιά πολυβιταμινούχου γάλατος. Μια ανάπαυλα στη ριζωμένη πείνα. Μια σταγόνα στην θάλασσα της απελπισίας που όμως φτάνει για να αλλάξει το χρώμα της. Από μαύρη να γίνει λευκή. Από πικρή νόστιμη. Από θανατερή γεμάτη ζωή. Από άγευστη νόστιμη ως η Μεταλαβιά.
Ευχαριστώ, συνοδοιπόροι μου!
Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Ο επίσκοπος Πρόδρομος βρίσκεται εδώ και 3,5 χρόνια στο νότιο μέρος της Μαδαγασκάρης και «παλεύει» για να βρει τροφή, στέγη και πάνω από όλα νερό για τους γηγενείς αλλά και για να προμηθεύσει με τα κατάλληλα εφόδια για μια καλύτερη ζωή τα παιδιά. «Δεν έχουμε καθόλου νερό» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσκοπος Τολιάρας και Ν. Μαδαγασκάρης Πρόδρομος: Προτιμώ να κάνω σχολεία παρά ναούς.Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του «πολύτεκνο πατέρα» και όπως δήλωσε: «Είμαι επίσκοπος, δεν έχω μία βιολογική οικογένεια αλλά η πνευματική μου οικογένεια ξεπερνά κάθε πολύτεκνη οικογένεια».
«Κάτι που μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά στην Ιεραποστολή είναι ότι η έννοια του επισκόπου εκεί, είναι η πραγματική έννοια που πρέπει να έχουμε ως ρασοφόροι… να είμαστε ο «πατέρας» όλων αυτών των ανθρώπων… Ο ρόλος μου δεν είναι να προσπαθήσω να αλλάξω τους ανθρώπους αυτούς και να τους φέρω στην ορθόδοξη πίστη. Όποιος θέλει από μόνος του και θελήσει να κατηχηθεί θα το κάνω. Η φιλανθρωπία όμως είναι σημαντική… Όταν αντικρίζεις τόσο πόνο δεν μπορείς να σταθείς αμέτοχος. Προσπαθείς να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις τις συνθήκες στις οποίες ζουν και να δώσεις εφόδια στα παιδιά αυτά» είπε ο πατέρας Πρόδρομος.

«Η ίδρυση ενός ορφανοτροφείου είναι όνειρο ζωής για μένα, ως «πατέρα» όλων των παιδιών στη Μαδαγασκάρη. Το θέμα της παιδείας και της υγείας δεν είναι δωρεάν, όπως και σε όλη την Αφρική. Έχουμε δημιουργήσει μία κλινική, οφθαλμιατρείο, οδοντιατρείο, αιματολογικό εργαστήριο, υπέρηχο, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο με μία δωρεά της Ελληνικής αεροπορίας, μας βράβευσε το υπουργείο Υγείας της Μαδαγασκάρης ως την καλύτερη κλινική, και όλα αυτά τα παρέχουμε δωρεάν».

Στο διάστημα των 3,5 χρόνων ο πατέρας Πρόδρομος έχει καταφέρει να χτίσει 7 σχολεία και από τον επόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν σε αυτά 7.500 παιδιά δωρεάν.