Υλικά συνταγής:
- 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
- 2 κ.σ. κακάο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί *
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- Για πασπάλισμα [προαιρετικά]: ψιλοκομμένα καρύδια, φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση:
– Λαδώνω ένα ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C κατά προτίμηση στον αέρα.
– Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
– Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
– Αδειάζω στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
– Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 – 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζω προαιρετικά με τριμμένα καρύδια σκέτα ή και φυστίκια Αιγίνης και σερβίρω.
* Προαιρετικά για πιο ελαφριά γεύση, βάλτε 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο.
Καλή επιτυχία!