Μίλοραντ Ντόντικ: Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα

Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα (Δημοκρατίας) Σέρπσκα , Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα.

«Αν δεν ήταν οι ξένοι, θα το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό».

«Έχουν ένα οπλοστάσιο από διάφορες απειλές για να το κάνουν αυτό. Δεν θέλω να εκθέσω κανέναν σε αυτό. Δεν θέλω να εκθέσω τον λαό σε κανενός είδους αποσταθεροποίηση και γι’ αυτό λέω επίμονα ότι η μόνη λύση για τον σερβικό λαό εδώ είναι μια ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ στην ηλεκτρονική πύλη Banjaluka.

Ο Ντόντικ δήλωσε ότι, όπως είπε, «οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες ολόκληρης της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (Β-Ε)», «αλλά ότι πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο και να δουν ότι δεν είναι».

«Δεν αγαπάμε τη Β-Ε»
1 266

«Δεν πιστεύουμε στη Β-Ε, δεν αγαπάμε τη Β-Ε. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Θα προτιμούσα, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Δημοκρατία Σέρπσκα να φύγει από τη Β-Ε. Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε. Δεν θέλουμε συγκρούσεις, δεν πρέπει να χαθεί ανθρώπινη ζωή για πολιτικές ιδέες, αλλά, δεν μπορούμε να ζήσουμε στη Β-Ε ορθολογικά, ρεαλιστικά και οικονομικά», είπε ο Ντόντικ.

Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία της Σέρπσκα μπορεί να συζητείται για μερικά ακόμη χρόνια, αλλά ότι θα συμβεί, ανέφερε το SRNA (Novinska agencija Republike Srpske).

Ο Ντόντικ ανέφερε ότι σε επίπεδο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Σέρπσκα αποτυγχάνει να πετύχει αυτό που θέλει και ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν συστημικές λύσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία.

Εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά και ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν είχε ποτέ περισσότερους φίλους, επικαλούμενος τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φιτζ.

Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι η Σέρπσκα χρειάζεται την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία και πολλές άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια καλή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ότι έχουμε κατανόηση από αυτή την άποψη. Έχουμε επίσης καλή κατανόηση με την ηγεσία της Κροατίας. Χτίσαμε τη Δημοκρατία της Σέρπσκα για να μην αμφισβητείται από οποιονδήποτε», είπε ο Ντόντικ, δηλώνοντας ότι όσοι αμφισβητούν την ανεξαρτησία της θα το συνηθίσουν τελικά.

The Hellenic Information Team