Μήπως οι New York Times μόλις τερμάτισαν την πολιτική καριέρα του Μπίμπι;

Οι New York Times (NYT) επικαλέστηκαν ένα μυστικό έγγραφο με την κωδική ονομασία “Το τείχος της Ιεριχούς” για να αναφέρουν την Πέμπτη ότι “το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς περισσότερο από ένα χρόνο πριν”. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Ισραήλ γνώριζε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς τόσο πολύ νωρίτερα, ωστόσο εκτίμησε λανθασμένα πως η ομάδα δεν είχε τις δυνατότητες και την πρόθεση να την πραγματοποιήσει. Αν και δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν “Μπίμπι” Νετανιάχου ενημερώθηκε σχετικά, ενδέχεται να πέσει θύμα του ως αποτέλεσμα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Άλλωστε, είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ και έχτισε την πολιτική του καριέρα στο να είναι σκληρός απέναντι στη Χαμάς, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι η τρίτη κυβέρνησή του γνώριζε ακριβώς τι σχεδίαζε η Χαμάς, αλλά απέτυχε να λάβει μέτρα για να το σταματήσει ή να βελτιώσει την άμυνα της χώρας τους γύρω από τη Γάζα. Αυτή η έκθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από παρόμοιες καταδικαστικές εκθέσεις από την Washington Post (WaPo) και το Associated Press (AP) σχετικά με την πολυετή φαουστική συμφωνία του Μπίμπι με τη Χαμάς και τους δεκαετείς δεσμούς των ΗΠΑ με τη βοήθεια του Κατάρ μαζί τους.

Και τα τρία δημοσιεύτηκαν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, γεγονός που υποδηλώνει έντονα πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη επιχείρηση πληροφόρησης για την πλήρη αναδιαμόρφωση των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται. Η προαναφερθείσα ανάλυση που συνδέεται με το δημοσίευμα του Associated Press υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή.

Αυτό εξηγεί γιατί αυτά τα τρία κορυφαία Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), τα οποία είναι όλα ευθυγραμμισμένα με τους κυβερνώντες Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, άρχισαν να συντονίζουν την αφηγηματική τους επανάσταση που τελικά άρχισε να ξεδιπλώνεται την περασμένη εβδομάδα. Το άρθρο της WaPo απαξίωσε τη φήμη του Μπίμπι ως σκληροπυρηνικού απέναντι στη Χαμάς, το άρθρο του AP προετοίμασε το κοινό για να αποδεχτεί την πιθανότητα οι ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ το άρθρο των NYT ενδεχομένως μόλις έδωσε ένα θανατηφόρο χτύπημα στην πολιτική καριέρα του Μπίμπι.

Με αυτές τις παρατηρήσεις κατά νου, είναι δυνατόν να υποθέσουμε για το προβλεπόμενο τελικό παιχνίδι των ΗΠΑ με μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης απ’ ό,τι μόλις πριν από μια εβδομάδα. Φαίνεται πως η Αμερική εννοεί σοβαρά την απομάκρυνση του Μπίμπι καθ’ όλη τη διάρκεια της προγραμματισμένης έρευνας του Ισραήλ για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, εξ ου και τα τελευταία κομμάτια της WaPo και των NYT, η οποία έτσι θα απομακρύνει το μεγαλύτερο εσωτερικό πολιτικό εμπόδιο για μια λύση δύο κρατών. Όποιος τον αντικαταστήσει θα πιεστεί στη συνέχεια από τις ΗΠΑ να επαναλάβει αμέσως τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη αποδεκτή μακροπρόθεσμα, και αυτό δεν είναι μια ρητορική που ακούγεται υψηλά, όπως μπορεί να υποψιάζονται οι σκεπτικιστές, αλλά μια ειλικρινής δήλωση προθέσεων, αφού η Αμερική εκτίμησε σωστά πως η Ρωσία έχει πιθανότητες να αντικαταστήσει το ρόλο της σε αυτή τη διαδικασία. Η πραγματικά ουδέτερη προσέγγιση της χώρας αυτής απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση την τοποθετεί τέλεια ώστε να σπάσει το μονοπώλιο των ΗΠΑ που μέχρι τώρα εμπόδιζε την ίδια αυτή λύση και στη συνέχεια να κερδίσει το παγκόσμιο χειροκρότημα για την επιτυχή διαμεσολάβησή της.

Σε αυτή την περίπτωση, η αμερικανική επιρροή στη Δυτική Ασία θα συντριβεί για πάντα, και αυτό θα επιταχύνει την παγκόσμια συστημική μετάβαση προς την πολυπολικότητα, την οποία οι ΗΠΑ τόσο απεγνωσμένα θέλουν να αντισταθμίσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν. Επομένως, με σκοπό την προληπτική αποτροπή αυτού του χειρότερου συστημικού σεναρίου, το AP ανέλαβε να προαπαιτήσει από το κοινό να αποδεχθεί τον προβλεπόμενο διαμεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ. Αυτό προϋποθέτει πρώτα την ομαλοποίηση των επί δεκαετίες σκοτεινών δεσμών της με τη Χαμάς μέσω του Κατάρ, ergo την “ελεγχόμενη αποκάλυψή” τους.

Για να είμαστε σίγουροι, όλα όσα σχεδιάζουν οι Αμερικανοί στρατηγοί προϋποθέτουν την απομάκρυνση του Μπίμπι και την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση των δύο κρατών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν το μονοπώλιο τους σε αυτή τη διαδικασία για να την εφαρμόσουν τελικά και να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να το κάνει. Αυτή η ακολουθία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς πολλά μπορούν ακόμη να συμβούν για να την εκτροχιάσουν, αλλά ο σκοπός αυτού του άρθρου ήταν να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτό και να σπάσει το ταμπού μιλώντας για το πώς ο Μπάιντεν πρόδωσε τον Μπίμπι.

https://www.freepen.gr/2023/12/new-york-times.html