Μνήμες Lehman Brothers: Ο κινέζικος κατασκευαστικός κολοσσός τρομάζει την παγκόσμια οικονομία

Η αλήθεια ότι η χθεσινή εικόνα προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους επενδυτές ανά τον πλανήτη και αυτό διότι οι χρηματαγορές στην παρούσα χρονική συγκυρία έχουν πάρα πολλούς λόγους να διορθώσουν. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η στιγμή της διόρθωση έφτασε και αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλές ανάλογες εκτιμήσεις έγιναν και η απάντηση που έδωσαν οι ίδιες οι αγορές ήταν νέα ρεκόρ.

Και ίσως αυτό συμβεί και στην παρούσα φάση, διότι η ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα είναι τεράστια και όσο δεν βρίσκονται εναλλακτικές δίοδοι, η απάντηση θα είναι νέα ρεκόρ.

Η παγκόσμια οικονομία στα χρόνια της πανδημίας βρέθηκε από ναδίρ στο ζενίθ σε χρόνο μηδέν. Από τη μη αναμενόμενη μεγάλη ύφεση, που ανάλογη είχε να ζήσει ο πλανήτης από το μεγάλο κραχ στο τέλος της 10ετίας του ’20 τον προηγούμενο αιώνα, βρέθηκε σε αντίστοιχη ή περίπου αντίστοιχη μεγάλη ανάπτυξη.

Η εικόνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού, αφού η μεγάλη ζήτηση που προκλήθηκε δεν μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία αν έχει διάρκεια. Όλοι θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αιτία. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά

Η ανησυχία των επενδυτών πυροδοτήθηκε από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κινεζική εταιρεία Evergrande, η οποία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αθέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων και να κηρύξει χρεοκοπία, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο κινεζικό real estate (ένας κλάδος που αντανακλά το 28% του ΑΕΠ).

Κύριο αντικείμενο της εν λόγω εταιρίας είναι οι κατασκευές και η κολοσσιαία αυτή εταιρία έχει να διαχειριστεί ένα χρέος άνω των 300 δισ. δολαρίων, το οποίο χωρίς αναδιάρθρωση, πολύ δύσκολα θα καταστεί διαχειρίσιμο.

Κάποιοι μάλιστα αναλυτές – ιδιαίτερα απαισιόδοξοι – εκτιμούν ότι η περίπτωση της Evergrande μπορεί να μοιάζει με εκείνη της Lehman Brothers, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της Κίνας αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε μία στιγμή που η ανάπτυξη καλπάζει.

Μπορεί να μην τρομάζει, αλλά είναι ακόμη εδώ

Ο κορονοϊός μπορεί πλέον να μην είναι φόβητρο για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, ωστόσο είναι ακόμη εδώ και δείχνει τα δόντια του. Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι οδηγεί σε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, κάτι το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός μέρους των περιοριστικών μέτρων.

Μόνο τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ημερησίως καταγράφονται περισσότεροι από 2.000 θάνατοι πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων αφορά κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες

Η παρέμβαση της Fed

Οι αγορές έχουν εθιστεί στο φθηνό χρήμα που χρόνια τώρα διοχετεύουν στην οικονομία οι κεντρικές τράπεζες. Αύριο (22.09.2021) κατά την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενεργοποιώντας το -γνωστό και ως- tapering.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημόσιου χρέους (debt ceiling). Εάν δεν γίνει αυτό, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα, κηρύσσοντας στάση πληρωμών τον Οκτώβριο.

Η έγκριση της αύξησης του debt ceiling δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων θέτουν αρκετά προσκόμματα, απειλώντας με κατάρρευση το ομοσπονδιακό κράτος.

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει βέβαια και το γεγονός ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ένας κακός μήνας για τα χρηματιστήρια.

Sell off στη Νέα Υόρκη

Χθες το βράδυ οι απώλειες του Dow Jones έφτασαν τις 614 μονάδες το 1,8% με το δείκτη να κλείνει στις 33.970 μονάδες, αν και βρέθηκε να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες.

Ο Dow Jones παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε μια ημέρα από τις 28 Οκτωβρίου του 2020. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7%, επίσης στον ρυθμό της χειρότερης ημερήσιας απόδοσής του σε σχεδόν 11 μήνες, καταγράφοντας  4.357 μονάδες. Ο Nasdaq Composite εμφανίζει πτώση 2,2%, κλείνοντας στις 14.713 μονάδες.

Χθες η μετοχή της Evergrande Group κατέγραψε βαριές απώλειες άνω του 10%, με το γενικό δείκτη Hang Seng να κλείνει με πτώση 3,30%.

Ανάλογα κακή ήταν χθες η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

πηγή