Μοιράζουν λεφτά στα ελληνικά κανάλια γιατί λέει επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανια

Η κυβερνητική αυθαιρεσία και ξεδιαντροπιά δεν έχει όρια.
Με το αιτιολογικό ότι “επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία” — με ποιον τρόπο αλήθεια; — τα κανάλια ενίσχυονται από την κυβερνηση με ποσόν 6,8 εκατο. ευρώ.
Δεν προσπάθησαν καν να βρουν καλύτερη δικαιολογία.
Σε μια κοινωνία που πλήττεται από την ακρίβεια. Πρόκληση για τον μέσο Έλληνα. Απο τον Μητσοτάκη και την παρεούλα του.

Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ
Open: 400.926
ΑΝΤ1: 1,878 εκατ.
Alpha: 1,304 εκατ.
ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ.
Mega: 957.240
Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στα κανάλια επειδή αυτά επλήγησαν από τον… πόλεμο στην Ουκρανία!

Από τις λίστες Πέτσα, στη λίστα… Μπρατάκου, λεφτά για τα κανάλια υπάρχουν! Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μοιράσει 6,8 εκατομμύρια στους καναλάρχες, με τη δικαιολογία ότι επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας του… πολέμου στην Ουκρανία. Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτίθεται επανειλλημένα από την άρνησή της να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά με δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, μοιράζει ζεστό χρήματα σε 7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, για να πληρώσει τις εισφορές στονΔημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ) για το περασμένο έτος.

Όπως αποκαλύπτει το DataJournalists, την απόφαση υπέγραψαν ο τότε αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο τότε υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου. Η απόφαση διατυπώθηκε προεκλογικά μεΦΕΚ στις 21 Απριλίου 2023 και υλοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, με υπογραφή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται η απόφαση πάρθηκε καθώς «οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

Στο έγγραφο αναφέρονται τα ακριβή ποσά που θα δοθούν στα κανάλια, συγκεκριμένα:

Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ
Open: 400.926 ευρώ
Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ
ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ
Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ
ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ
Mega: 957.240 ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης αναφέρεται:

– «Η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».

– «Το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

– «Η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται στις ως άνω επιχειρήσεις, της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και της αποτροπής επιδείνωσης του εργασιακού περιβάλλοντος στο ως άνω πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

– «Η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των ως άνω επιχειρήσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ν. 4674/2020, η οποία πρέπει να λάβει χώρα με αντικειμενικά και ισότιμα κριτήρια. Υπό την έννοια αυτή, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δύναται να αποτελέσει η συνολική ή μερική κάλυψη της εισφοράς της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α’ 243) για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ίδια για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία και η συνέχιση παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Aξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καναλιών έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στους σταθμούς και θα πληρωθούν από το κράτος.

πηγή