«Μωσαϊκό» με μπανάνα: (νηστίσιμο)

Στο συγκεκριμένο γλυκό, το βούτυρο ή η μαργαρίνη και η σοκολάτα, που χρησιμοποιείται στο παραδοσιακό μωσαϊκό, αντικαθίσταται από μια κρέμα με μπανάνες και κακάο. Επομένως, το γλύκισμα αυτό έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το παραδοσιακό, κυρίως από τα μπισκότα που θα επιλέξουμε. Επιπλέον, έχει «καλά» λιπαρά, ω-3 από τα καρύδια και πολυακόρεστα από τα αμύγδαλα.

 

Η κρέμα κακάο- μπανάνα, αποτελεί έναν «καμβά» στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους συνδυασμούς, όπως ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, τριμμένη καρύδα, βρώμη, μπισκότα, μουστοκούλουρα, δημητριακά πρωινού, κομμάτια σοκολάτας κτλ, και δημιουργώντας ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που μας θυμίζει κάτι ανάμεσα στον κορμό της μαμάς των παιδικών μας χρόνων και παγωτό. Τα υλικά παραμένουν ωμά διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν επιθυμούμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, ανάλογα με την γλυκύτητα του φρούτου, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτάλια μέλι ή καλύτερα στέβια.

Υλικά για περίπου 8-10 μερίδες:

  • 4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
  • Περίπου μισό πακέτο (125-150γρ.) μπισκότα τύπου “digestive” (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά χωρίς ζάχαρη)
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια ή αμύγδαλά ωμά και ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή άλλο ξηρό φρούτο

Σκεύη:

1 μπολ

Multi μιξεράκι ή ραβδομπλέντερ

1 κουτάλι

Λαδόκολλα και

Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

  • Πολτοποιούμε στο multi ή στο ραβδομπλέντερ τις μπανάνες μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα
  • Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ανακατευθεί πολύ καλά και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα σοκολάτας
  • Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα μπισκότα σπάζοντας τα με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια και τρίμματα
  • Ανακατεύουμε με το κουτάλι και προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αφράτο και λίγο πιο «νερουλό» από τον κλασσικό κορμό. Δεν χρειάζεται πλάσιμο με τα χέρια
  • Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλά πάνω σε αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλά το μίγμα μας σε σχήμα «κορμού» και τυλίγουμε στερεώνοντας το με το αλουμινόχαρτο
  • Το βάζουμε στην κατάψυξη για 8-10 ώρες, ή καλύτερα για όλο το βράδυ.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως!

Καλή σας απόλαυση!

πηγή