Επίκαιρα

Μόσχα: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ οργάνωσε τις σημερινές διαδηλώσεις» – Στο ρωσικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις Αμερικανοί διπλωμάτες

Με το καλημέρα η συμμορία Μπάιντεν ξεκίνησε δουλειά…

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα προχώρησε σε δηλώσεις εναντίον της αμερικανικής Πρεσβείας, η οποία υποκίνησε δημόσια τις σημερινές διαμαρτυρίες στη Ρωσία καθώς σε μία πρωτοφανή ανακοίνωση κοινοποίησε τις τοποθεσίες και τις ώρες των διαδηλώσεων σε όλες τις πόλεις ακόμα και πριν το «επιτελείο του Ναβάλνι»!. 

«Οι Αμερικανοί συνάδελφοι θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτό στην πλατεία Smolenskaya [την τοποθεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών]», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Την Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία δημοσίευσε μια έκτακτη «προειδοποιητική ανακοίνωση» σχετικά με τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη Ρωσία προς υποστήριξη του Αλεξέι Ναβάλνι αναλαμβάνοντας τον ρόλο του… ρωσικού Indymedia.

Η πρεσβεία ανέφερε τις διαδρομές και τις ώρες των αναμενόμενων συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας και προέτρεψε τους υπηκόους των ΗΠΑ να «αποφύγουν αυτές τις τοποθεσίες».  Η πρεσβεία σημείωσε ότι στη Μόσχα, «Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να συγκεντρωθούν κοντά στην πλατεία Πούσκιν στις 1400 περίπου και να βαδίσουν προς το Κρεμλίνο»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι τέτοιες δημοσιεύσεις θα θεωρηθούν ως αγενής ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και θα υπάρξει σχετική αντίδραση.

«Τι ήταν – μια σύσταση ή μια οδηγία; Ακόμα και οι διοργανωτές [των διαδηλώσεων] δεν ανακοίνωσαν τέτοια σχέδια.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δημοσίευσε έναν χάρτη διαδρομών διαμαρτυρίας που υποδεικνύουν ότι το Καπιτώλιο θα ήταν το τελικό σημείο. Μία τέτοια οδηγία θα οδηγούσε σε παγκόσμια υστερία των πολιτικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αντι-ρωσικών συνθημάτων, απειλών κυρώσεων και απέλασης Ρώσων διπλωματών», τόνισε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα και να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Με την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία οι προηγουμένως «σφιγμένοι» επί προεδρίας Τραμπ διπλωμάτες διορισμένοι στην πλειοψηφία τους από το σύστημα Κλίντον-Ομπάμα «ξεσάλωσαν» και πλέον υποκινούν τόσο υπόγεια αλλά και ανοιχτά τις διαδηλώσεις στη Ρωσία και είμαστε ακόμα στην αρχή…