Επίκαιρα

Μόσιαλος – Υπερπαραγωγή: «Εμβολιασμοί στο Ισραήλ»

«Εμβολιασμοί στο Ισραήλ» by Mossialos: Θα μπορούσε να είναι μια Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή πολλών εκατομμυρίων, ή ακόμα και ιατρικό θρίλερ στο Netflix πολλών επεισοδίων, με ανατροπές, μπόλικη φαντασία, και… οι «ήρωες πειραματόζωα Ισραηλινοί γράφουν το ίδιο το σενάριο».

Από τις αναρτήσεις του Ηλία Μόσιαλου στα πολλαπλά προφίλ του στο facebook (ο κατάσκοπος με τα πολλά πρόσωπα, θυμίζει ένα πράμα) βλέπουμε την πορεία εμβολιασμού του λαού του Ισραήλ -που επιλέχθηκε να γίνει πειραματόζωο από την κυβέρνηση του σε συνεργασία με τον Αλμπερτ Μπουρλά- μέσα όμως από τα μάτια του Μόσιαλου.

  • Τον Ιανουάριο, αρχές των εμβολιασμών, έγραφε:
Καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer και ενθαρρυντικά νέα για ένα νέο αντιιικό φάρμακο
Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα Times of Israel αναφέρει πως σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος πληροφοριών και ψηφιακής υγείας της Maccabi, Anat Ekka Zohar, το εμβόλιο της Pfizer έχει 92% αποτελεσματικότητα.
Ένα από τα ερωτήματα που αναμένουμε να απαντηθεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς είναι εάν τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση ή με άλλα λόγια αν οι εμβολιασμένοι θα είμαστε μεταδοτικοί αν κολλήσουμε τον ιό;
  • Τον ίδιο μήνα, χαιρόταν για τα αποτελέσματα των εμβολίων λέγοντας:
Εξαιρετικά νέα από τους μαζικούς εμβολιασμούς στο Ισραήλ: μεταξύ των 523.000 πλήρως εμβολιασμένων υπήρξαν μόνο τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις και κανένας δεν πέθανε.
Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στο Ισραήλ σήμερα. Τα εμβόλια μας προστατεύουν. Είναι το βασικό μας όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Τον Ιούλιο μας διαβεβαίωνε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και με την Δέλτα:
Ισραήλ. Τα εμβόλια δουλεύουν και με τη μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά πρέπει να πετύχουμε τα ποσοστά εμβολιασμένων του Ισραήλ για να ελέγξουμε την πανδημία και στη χώρα μας.
Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.
  • Τον Αύγουστο έγινε ένα θαύμα! Τι είδε ο Μόσιαλος
Εκεί που πλέον όλα τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ραγδαία πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης με την πάροδο του χρόνο και λόγω της Δέλτα, ο Μόσιαλος έβλεπε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer από 81.1-100%!
Η μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε συζητήσεις αναφορικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι πλέον τα εμβόλια και εάν όντως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται μετά από κάποιους μήνες. Αυτό δημιουργεί μια διάχυτη ανησυχία και αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για τη ματαιότητα του εμβολιασμού, γράφει. Και για να “διασκεδάσει” αυτή την ανησυχία, επικαλέστηκε μια μελέτη ενός στατιστικού, που συνδέει τη νοσιμότητα με τις ηλικίες. Το μακροσκελές κείμενο είναι πολύπλοκο για να το κατανοήσει ένας μέσος πολίτης, απαιτούνται κάποιες γνώσεις μαθηματικών και στατιστικής και… εκεί ποντάρει ο κυρ Μόσιαλος. Δεν θα καταλάβει την πολυπλοκότητα του κειμένου ο κόσμος, απλά θα μείνει στο “υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer από 81.1-100%”.
Επίσης παραλείπει το βασικό πόρισμα της στατιστικής έρευνας του Jeffrey Morris, η οποία αναφέρει:
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τυχόν ισχυρισμούς που αναφέρουν απλώς ακατέργαστους αριθμούς ή συνολικά στοιχεία αποτελεσματικότητας χωρίς διαστρωμάτωση και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικές αναλύσεις δεδομένων από δημοσιευμένα έγγραφα που λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες αυτούς χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες στατιστικές μεθόδους για αιτιολογική συμπεράσματα, που διαφανώς περιγράφονται αναλυτικά, εάν θέλουμε μια ακριβή αίσθηση της πιθανής αιτιώδους επίδρασης των εμβολίων. Πολλά από τα έγγραφα που έχω δει να δημοσιεύονται από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και αλλού έχουν χρησιμοποιήσει αυστηρή μεθοδολογία για να προσαρμόσουν αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν διαστρωμάτωση, επαναπροσαρμογή, αντιστοίχιση με παράγοντες σύγχυσης ή βαθμολογίες τάσης, ή συν -μεταβλητή προσαρμογή, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς προσαρμόζονται για τέτοιους παράγοντες πρέπει πάντα να αξιολογούνται προσεκτικά όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης.
  • Και στο τελευταίο επεισόδιο, 31 Αυγούστου, κάνει λόγο για μύθους του εμβολιασμού του Ισραήλ

Οι μύθοι για τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ
Λόγω του ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί στο Ισραήλ συζητήθηκαν και συζητούνται εκτεταμένα, πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει.
Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60.5% του πληθυσμού.

Τώρα που το Ισραήλ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, ο Μόσιαλος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα εμβόλια «λήγουν» μετά από 6 μήνες, η προστασία πέφτει, αλλά το Ισραήλ επιλέγει να εμβολιάσει και με τρίτες δόσεις για να συνεχιστεί το πείραμα, και πιθανά και με τέταρτη, όπως μάθαμε σήμερα. Και πιθανά να πρέπει να εμβολιαζόμαστε ανά 6-8 μήνες μέχρι… τελικής πτώσης!

Περιμένουμε, λοιπόν, το φινάλε του σήριαλ «Εμβολιασμοί στο Ισραήλ» by Mossialos, όπου το πιο πιθανό είναι οι «ήρωες-πρωταγωνιστές» να ξεσηκώνονται και να λένε ΣΤΟΠ! Μέχρις εδώ!

Κι όμως κάποιοι, όλο και λιγότεροι, κάθονται ακόμα κι ακούνε τι λέει ο «ειδικός».