Μπαταρίες νερού, είναι φθηνές, ασφαλείς, και δεν εκρήγνυται

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών οδήγησαν στην ανάπτυξη των “μπαταριών νερού”, οι οποίες χρησιμοποιούν το νερό ως ηλεκτρολύτη αντί των παραδοσιακών επικίνδυνων χημικών ουσιών. Αυτές οι υδατικές μπαταρίες μεταλλικών ιόντων χρησιμοποιούν μέταλλα όπως το μαγνήσιο ή ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι φθηνότερα και λιγότερο τοξικά από τα αντίστοιχα μέταλλα στις συμβατικές μπαταρίες. Αντικαθιστώντας το ηλεκτρολυτικό υγρό με νερό και μερικά πρόσθετα άλατα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Μια βασική πρόκληση στην ανάπτυξη των μπαταριών νερού ήταν η πρόληψη του βραχυκυκλώματος που προκαλείται από την ανάπτυξη δενδριτών στη μεταλλική άνοδο στο εσωτερικό της μπαταρίας. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, οι επιστήμονες επικάλυψαν την άνοδο ψευδαργύρου με μέταλλο βισμούθιο, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει τον σχηματισμό δενδριτών και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αν και οι μπαταρίες νερού δεν αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στο εγγύς μέλλον, η συνεχιζόμενη έρευνα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής πυκνότητας και των επιδόσεών τους. Το μαγνήσιο είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για μελλοντικές εκδόσεις λόγω του ελαφρύτερου βάρους του και της υψηλότερης δυνητικής ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με τον ψευδάργυρο.

Οι μπαταρίες νερού έχουν ήδη επιδείξει πρακτικές εφαρμογές, τροφοδοτώντας με επιτυχία συσκευές όπως ρολόγια και ηλιακά φώτα. Διαθέτουν επίσης δυνατότητες για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση για τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Συνολικά, οι μπαταρίες νερού αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία των μπαταριών, με τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον κλάδο και να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

πηγή