• CO.7881555
    Σημαία Βορείου Ηπείρου
    Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Υψώθηκε το...
  • Ο-εαυτός-μας-και-ο-άλλος
    Ο εαυτός μας και ο άλλος
    Στοχασμοί για τις ανθρώπινες σχέσεις Συγγραφέας: Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Anthony Bloom) Ανθολόγηση...

Μπορεί να προκληθεί τεχνητός σεισμός που θα… παραλύσει την Κωνσταντινούπολη;

Νίκος Χειλαδάκης

Η πρόκληση τεχνητού σεισμού από την τελευταία πυρηνική δόκιμη που έγινε πριν από τρία χρόνια στην βόρειο Κορέα, επανάφερε από πολλά τουρκικά ΜΜΕ το τεράστιο θέμα της σεισμικότητας της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης και τις τρομακτικές και διαλυτικές συνέπιες που θα έχει ένα τέτοιο φαινόμενο όχι μόνο στην Πόλη, αλλά και σε όλη την Τουρκία.

Η δυνατότητα πρόκλησης μεγάλου τεχνητού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη ενώ υπάρχει το προηγούμενο του σεισμού του 1999, για τον οποίο γραφτήκαν πολλά σενάρια ότι ήταν τεχνητός σεισμός, επανήρθε από τον πρώην δήμαρχο της Άγκυρας, Melih Gökçek, σχετικά με διάφορες φήμες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ότι δηλαδή υπήρχε σχέδιο πρόκλησης τεχνητού σεισμού.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο σεισμός στην βόρειο Κορέα προήρθε από μια πυρηνική δοκιμή στην θάλασσα που είχε σαν συνέπεια να προκληθεί σεισμός 5,3 ρίχτερ.

Στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης όπως είναι γνωστό, υπάρχει ένα τεράστιο ρήγμα στην θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά που είναι γνωστό σαν το ρήγμα του Μαρμαρά. Μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη στο ρήγμα αυτό, θα επέφερε αυτόματα μια μεγάλης κλίμακας σεισμική δόνηση που θα ταρακουνούσε όλη την Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη περιοχή, με ολέθριες συνέπειες ενώ θα παράλυε όλη την οικονομική και την κοινωνική ζωή της Τουρκίας.

Το ρήγμα αυτό έχει την δυνατότητα να προκαλέσει σεισμό μέχρι και 8 ρίχτερ και αντιλαμβάνεται κανείς τι θα μπορούσε να επιφέρει ένας τέτοιος σεισμός. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως τον τελευταίο καιρό πολλά ερευνητικά πλοία κάνουν σεισμικές έρευνες στην περιοχή του ρήγματος, ένα γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Melih Gökçek.

Για ένα τέτοιο σενάριο όπως υποστηρίχτηκε, χρειάζεται και μια ανάλογη υποδομή η οποία όμως δεν είναι αδύνατη, ειδικά σε μια τόσο μεγάλη θαλάσσια περιοχή και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ότι μπορεί να συμβεί.

Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει σε όλα αυτά, είναι ποιοι θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν αυτό και εδώ υπάρχουν πολλά… «καρφιά» προς διάφορες «κατευθύνσεις», με υπάρχων και το προηγούμενο του φονικού προηγούμενου του 1999.

Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος (www.nikosxeiladakis.gr)

πηγή