Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού
- 100 γραµ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
- 50 γραµ. ηλιέλαιο
-
Για την νηστίσιμη κρέμα μπουγάτσας
- 1½ λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)
- 200 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γραµ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 βανίλιες
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
-
Για την επικάλυψη
- κανέλα σκόνη
- ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
Εκτέλεση
Για τη νηστίσιμη κρέμα
Για την νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά, φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Μόλις πήξει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά. Αφήνουμε τη νηστίσιμη κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
Για τα φύλλα στο ταψί
Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ. Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.
Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.
Ψήνουμε τη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 25΄-30΄ περίπου. Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής. Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική,ό,τι επιθυμεί ο καθένας.
Μυστικά για τη νηστίσιμη μπουγάτσα
– Χρησιμοποιήστε ρηχό, μεγάλο ταψί, γιατί πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση η μπουγάτσα. 34 η 36 εκ. είναι ιδανικό.
– Εάν την αναποδογυρίσετε στη μέση του ψησίματος σε άλλο μεγαλύτερο ταψί (ταψί της κουζίνας ) και συνεχίσετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα, θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων. Τα φύλλα έτσι θα παραμείνουν τραγανά.
– Ραντίστε τα φύλλα ενδιάμεσα με φυτικό βούτυρο ανάμεικτο με ηλιέλαιο για να γίνουν πιο τραγανά.
– Ποτέ μην βάζετε καυτή κρέμα μέσα σε φύλλα και σκεπάζετε τα φύλλα γιατί έτσι κρατάνε πολύ υγρασία και δεν βγαίνουν πολύ τραγανά στο τέλος.
– Σερβίρετε τη νηστίσιμη μπουγάτσα όπως και όλες τις μπουγάτσες, πάντα ζεστή για μεγαλύτερη απόλαυση.
– Φτιάξτε την μπουγάτσα και γεμίστε τη με την κρύα γέμιση. Σκεπάστε και βουτυρώστε καλά την επιφάνεια της και τοποθετήστε την στην κατάψυξη, καλά σκεπασμένη με μεμβράνη, μέχρι και 3 μήνες.
– Για να ψήσετε μια κατεψυγμένη μπουγάτσα, απλά βάλτε την παγωμένη όπως είναι σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήστε τη μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.
– Η νηστίσιμη μπουγάτσα γίνεται με λεπτό φύλλο εμπορίου ή σπιτικό φύλλο αλλά όχι με σφολιάτα γιατί η σφολιάτα δεν είναι νηστίσιμη.