Μυστήριο με τα χαμένα αστέρια του γαλαξία μας – Νέα έρευνα «κλειδί»

Ένας νέος πληθυσμός αστεριών σε κοντινούς νάνους-γαλαξίες αντιπροσωπεύoυν τα απομεινάρια ενός συγκεκριμένου τύπου αστρικού θανάτου ή σουπερνόβα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι θεωρίες έχουν δείξει, ότι ένα στα τρία ογκώδη αστέρια, χάνει τα εξωτερικά του στρώματα υδρογόνου σε διάστημα εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων ετών, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ο καυτός πυρήνας ηλίου του, που είναι περίπου 10 φορές πιο καυτός από την επιφάνεια του ήλιου. Έτσι, όταν αυτά τα αστέρια πεθαίνουν σε εκρήξεις σουπερνόβα, αφήνουν πίσω τους περιβάλλοντα, φτωχά σε υδρογόνο, εντελώς διαφορετικά από άλλες σούπερνοβα.

Παρά την θεωρητική αφθονία τους, «δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι τώρα», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Ylva Götberg του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας σε δήλωση της.

Αν αποδειχθεί ότι αυτά τα αστέρια είναι σπάνια, τότε μελέτες και θεωρίες αιώνων θα βγουν λάθος, παρά την αδιάκοπη μελέτη χιλιάδων επιστημόνων.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτά τα αστέρια είναι σπάνια, τότε ολόκληρο το θεωρητικό μας πλαίσιο για όλα αυτά τα διαφορετικά φαινόμενα είναι λάθος, με συνέπειες για τις σουπερνόβα, τα βαρυτικά κύματα και το φως από μακρινούς γαλαξίες», ανέφερε.

25 αστέρια φαίνεται να έχουν απογυμνωθεί από τους θαλάμους υδρογόνου στα μεγάλα και μικρά Νέφη του Μαγγελάνου, δύο από τους πιο κοντινούς ”γείτονες” του Γαλαξία μας.

Πολλά από αυτά τα αστέρια, τα οποία έχουν περίπου δύο έως οκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, συνδέονται βαρυτικά με ένα άλλο αστέρι και σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως δυαδικά συστήματα. Αυτά τα συντροφικά αστέρια ήταν πιθανότατα υπεύθυνα για την αφαίρεση των θαλάμων υδρογόνου των ανιχνευθέντων άστρων, λένε οι επιστήμονες.

Μυστήριο με τα χαμένα αστέρια του γαλαξία μας – Νέα έρευνα «κλειδί»

Για να καταλήξουν στην ανακάλυψη αυτή, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο μεγάλης εμβέλειας, όπως και τηλεσκόπια στο Carnegie’ s Las Campanas παρατηρητήριο της Χιλής. Αφού ολοκληρώθηκε η παρατήρηση, η ερευνητική ομάδα μείωσε τη λίστα των υποψηφίων αστέρων σε 25, που έδειχναν ασυνήθιστες εκπομπές UV, υπονοώντας μεγάλες απώλειες υδρογόνου.

FOXreport