Η μοίρα της Παλαιστίνης, που φιλοξενεί τους Αγίους Τόπους των μεγάλων θρησκειών του κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο οξειών κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών όχι για αιώνες, αλλά για χιλιετίες. Αλλά αν δεν επιστρέψουμε στην αρχαιότητα, κι επικεντρωθούμε μόνο στη σύγχρονη εποχή, θα διαπιστώσουμε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα, σε όλη του την πολυπλοκότητα, ήταν η πεμπτουσία της διεθνούς πολιτικής του 20ού αιώνα. Ίσως σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες του τέλους αυτού, με την έννοια της πολιτικής και του τι απέδωσε.
Φιοδόρ Λουκιανόφ – Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό το παράδειγμα περιέχει τα πιο σημαντικά γεγονότα του περασμένου αιώνα, αναμφισβήτητα ξεκινώντας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος σηματοδότησε την αρχή της κατάρρευσης των Ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών και τη θεμελιώδη αναδιαμόρφωση των συνόρων. Ως αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιδέα της αυτοδιάθεσης θριάμβευσε σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, την οποία διάφοροι λαοί θεωρούσαν ως την πατρίδα των προγόνων τους. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, με τους εφιάλτες του Ολοκαυτώματος, οδήγησε τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου να εξετάσουν την ανάγκη δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους, η διαμόρφωση του οποίου έγινε από την αρχή αντικείμενο έντονης σύγκρουσης. Αυτό ήταν μέρος του “Ψυχρού Πολέμου”, με την κατανομή των σφαιρών επιρροής και, κατά συνέπεια, την προστασία των υπερδυνάμεων σε διάφορες περιφερειακές δυνάμεις. Ο διπολικός κόσμος δεν έφερε ηρεμία στη Μέση Ανατολή, με τις ένοπλες συγκρούσεις να ακολουθούν η μία την άλλη, αλλά παρείχε ένα πλαίσιο για την πρόληψη της ανεξέλεγκτης διάδοσης της διεθνούς προστασίας.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όλοι πίστευαν για λίγο ότι η ηρεμία και η δικαιοσύνη θα επικρατούσαν, οδηγώντας στην ειρηνευτική διαδικασία που στέφθηκε από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1994. Η δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη, που ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 1948, προαναγγέλθηκε ως εφικτός στόχος και η υλοποίησή του επιδιώχθηκε σθεναρά. Ωστόσο, σύντομα έγινε σαφές πως το κομψά σχεδιασμένο σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες της περιοχής και η αρχική ώθηση για Παλαιστινιακή Εθνική αυτονομία δεν εξελίχθηκε σε ένα πλήρες κράτος. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια στασιμότητα βασισμένη στη γενική υποκρισία-κανείς δεν ακύρωσε τη διαδικασία, αλλά δεν υπήρξε πρόοδος. Η τελευταία σημαντική καινοτομία ήταν οι “ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές” που επιβλήθηκαν στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή το 2006.
Τότε, οι Αμερικανοί πίστευαν ότι όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής θα λυθούν με την άφιξη της Δημοκρατίας εκεί. Από εδώ προέρχεται η μάστιγα της Χαμάς με τη σημερινή της μορφή – πρώτα οι ΗΠΑ ανάγκασαν τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και στη συνέχεια οι ίδιοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα. Η επακόλουθη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς στη Γάζα δημιούργησε τον ίδιο θύλακα από τον οποίο δέχθηκε επίθεση το Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το βασικό μοτίβο της ποικίλης ιστορίας των εκατό ετών είναι ότι όλα έχουν πραγματοποιηθεί, αν όχι υπό τις επιταγές τους, τότε με την ενεργό συμμετοχή εξωτερικών δυνάμεων. Η σύνθεση των τελευταίων έχει αλλάξει, αλλά σε κάθε συνδυασμό τέτοιοι παίκτες έχουν θέσει τον τόνο. Η αλλαγή που έχει γίνει τώρα είναι πως οι εξωτερικοί παίκτες αναγκάζονται να αντιδράσουν σε γεγονότα που ξεκινούν από περιφερειακές δυνάμεις. Αυτή η αντίδραση βασίζεται στη συσσωρευμένη εμπειρία, αλλά δε λειτουργεί όπως παλιά. Ο βαθμός αυτοδιάθεσης των κρατών στην περιοχή (ας το ονομάσουμε επιδίωξη εθνικών συμφερόντων όπως την καταλαβαίνουν) είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες χώρες εξαντλούνται από τα μέσα εξαναγκασμού που λειτούργησαν τον εικοστό αιώνα.
Η άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ εν μέσω της βίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πράξη πολιτικού θάρρους, αν δεν υπήρχε η υποψία πως η Ουάσινγκτον απλά δεν εκτιμά πλήρως τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Στον απόηχο της τρομακτικής νοσοκομειακής τραγωδίας στη Γάζα, είναι κατανοητό ότι λαμβάνει χώρα μια απότομη κλιμάκωση. Αλλά πριν από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα πίστευαν πως θα μπορούσαν να χειριστούν την κατάσταση.
Η ιδέα φαίνεται να είναι να υποστηρίξουμε το Ισραήλ προλαμβάνοντας τις πιο επικίνδυνες ενέργειές του και καθησυχάζοντας τις αραβικές χώρες-ειδικά στον Περσικό Κόλπο – ότι η παλιά ατζέντα θα αποκατασταθεί μόλις υποχωρήσουν τα πάθη. Είναι επίσης να αποτραπεί η ιρανική παρέμβαση καθιστώντας σαφές πως θα προκαλέσει αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή, αλλά εάν η Τεχεράνη επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή στις συνομιλίες για την αποδέσμευση χρημάτων και σχέσεων. Τέλος, ο Μπάιντεν επιθυμεί να εγγυηθεί μια απόφαση πακέτου για οικονομική βοήθεια σε όλους τους μεγάλους στρατιωτικούς πελάτες του – το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν – που δε θα επιτρέψει σε κανέναν από αυτούς να μπλοκαριστεί μεμονωμένα.
Αυτήν την στιγμή, όλο το λεπτό σχέδιο κρέμεται από μια κλωστή. Και το πρόβλημα δεν είναι συγκεκριμένα πολιτικά και διπλωματικά λάθη, αλλά μια θεμελιώδης αδυναμία διαχείρισης των διαδικασιών με τον τρόπο που συνηθίζουν οι ΗΠΑ και γενικά οι μεγάλες χώρες, πιστεύοντας ότι έχουν τους μοχλούς για τα πάντα. Πρόκειται για μια συστημική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε.
Η μετάβαση από την εξωτερική ρύθμιση της περιοχής στην εσωτερική ισορροπία είναι οδυνηρή και η επιτυχία δεν είναι προκαθορισμένη. Έτσι, το πρόβλημα του Ισραήλ είναι ότι το συντριπτικό πλεονέκτημα εξουσίας στο οποίο βασίστηκε για τρία τέταρτα του αιώνα δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη εγγύηση για την ύπαρξή του. Η συνολική ισορροπία στην περιοχή δε θα μετατοπιστεί προς όφελος του εβραϊκού κράτους και η προσοχή του προστάτη του μπορεί να εκτραπεί από άλλες εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις. Εν τω μεταξύ, η Δυτική Ιερουσαλήμ δεν έχει εμπειρία να κάνει μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις με τους γείτονές της χωρίς να βασίζεται στις ΗΠΑ.
Έτσι, το ερώτημα τώρα είναι αν υπάρχει χρόνος για τους Ισραηλινούς να μάθουν να ζουν με ένα νέο τρόπο.
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα του RT