Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι ο ποταμός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόλυνσης, αφού επί 3 μήνες η Τουρκία άρχισε να κατακρατά το νερό του, γεγονός που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική πτώση της στάθμης των υδάτων του ποταμού.
Ο Αλ-Νάσα, κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση της διεθνώς συμφωνηθείσας ποσότητας νερού μεταξύ αυτής και της Συρίας, καθώς μείωσε την άντληση νερού από 500 m3 / s σε 200 m3 / s, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό.
Σε ανάλογο επίπεδο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην επαρχία Hasaka της Συρίας έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς από την αυγή της Πέμπτης, ως αποτέλεσμα της αναστολής των εργασιών για τους στροβίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα φράγματα Tishreen στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και του Ευφράτη στην ύπαιθρο της Ράκκα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Πηγές επιβεβαίωσαν ότι το έργο των στροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται επί του παρόντος σε έναν στρόβιλο στα φράγματα Ευφράτη και Tishreen στον ποταμό Ευφράτη, προκειμένου να τροφοδοτούνται μόνο οι μύλοι σιτηρών και το αντλιοστάσιο πόσιμου νερού, ως αποτέλεσμα της χαμηλής στάθμης του νερού.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι μόνο ένας στρόβιλος θα λειτουργεί για περίοδο οκτώ ωρών από τις 4 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, για την παραγωγή περίπου 15 μεγαβάτ μόνο, για να εξασφαλιστεί η ανάγκη για γραμμές εξυπηρέτησης όπως νερό και μύλοι στις περιοχές βόρεια και ανατολική Συρία.
Οι πηγές επεσήμαναν, ότι η διακοπή του νερού του Ευφράτη από την Τουρκία, έγινε σκόπιμα, γεγονός που οδήγησε στη μείωση των επιπέδων των φραγμάτων Tishreen και Tabqa στο χαμηλότερο επίπεδο τους, καθώς η στάθμη έπεσε κατά 5 μέτρα σε ύψος, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη ΒΑ Συρία, λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία χρησιμοποιώντας ως όπλο την επιβολή έλλειψης νερού στους κατοίκους της πόλης Hasakah, προσπαθεί να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους στη Βόρεια Συρία.
Η Συριακή κυβέρνηση καταδικάζει την απάνθρωπη στάση των τουρκικών στρατιωτικών αρχών έναντι του πληθυσμού της βορειοανατολικής επαρχίας Hasakah, αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Ο τουρκικός στρατός άφησε περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης Hasakah, το διοικητικό κέντρο της ομώνυμης συριακής επαρχίας, χωρίς πόσιμο νερό.
“Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι μισθοφόροι τους διέκοψαν την παροχή νερού της πόλης και των γύρω περιοχών για 16 ημέρες, σταματώντας το έργο του αντλιοστασίου στο Alluk, βόρεια της Hasakah”, αναφέρει επίσημη αναφορά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τη ζωή των Συρίων πολιτών στα βορειοανατολικά της χώρας.
Το έγγραφο σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2019, η Άγκυρα έχει απενεργοποιήσει τη ζωτική εγκατάσταση στο Alluk 23 φορές, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών.
Στη Δαμασκό, απαιτούν τον τερματισμό αυτής της απάνθρωπης πρακτικής εναντίον αθώων κατοίκων που στερούνται πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.
Αν προσέξει κανείς στο χάρτη εύκολα αντιλαμβάνεται τη στρατηγική θέση της πόλης Hasakah και τι εξυπηρετεί για τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται νότια της πολύ μεγάλης σημασίας αυτοκινητόδρομού Μ4, ο οποίος πρακτικά θα λέγαμε είναι παράλληλος με τα τουρκοσυριακά σύνορα, εντός Συρίας φυσικά, οριοθετώντας την τουρκική Buffer zone με την οποία η Τουρκία διατείνεται ότι θα ασφαλίσει το έδαφός της έναντι απειλών προερχόμενων από το Συριακό έδαφος.
Στην πραγματικότητα βέβαια ο έλεγχος του δρόμου αυτού εξασφαλίζει την ταχεία μεταφορά δυνάμεων από Δυτικά πρός τα Ανατολικά και αντίθετα.
Στην περιοχή διαβιούν Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία επιχειρεί να διαχωρίσει σε αυτούς που βρίσκονται ανατολικά και σε εκείνους που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη ποταμού.
Εάν η Τουρκία επιτύχει τον εκδιωγμό του πληθυσμού από την πόλη Hasakah, λόγω αφόρητων συνθηκών διαβίωσης λόγου χάρη, τότε εκτιμά ότι θα μπορούσε να καταλάβει την εν λόγω πόλη, πετυχαίνοντας να διαχωρίσει τους Κούρδους που διαβιούν ανατολικά του Ευφράτη, σε δύο περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτούς που θα βρίσκονται μεταξύ Ευφράτη ποταμού και δυτικά της πόλης της Hasakah και σε εκείνους που θα διαβιούν ανατολικά της υπόψη πόλης μέχρι τα σύνορα Συρίας- Ιράκ.