Νέα μελέτη «βόμβα», αξιολογημένη από ομότιμους, σε 50.000 παιδιά, συνδέει τον εμβολιασμό με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού
«420% υψηλότερη πιθανότητα εγκεφαλοπάθειας και 530% υψηλότερη πιθανότητα διαταραχών τικ στα εμβολιασμένα παιδιά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μη εμβολιασμένα.»
«Τα πρόωρα βρέφη που είχαν εμβολιαστεί είχαν 3,14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με ASD, που αντιστοιχεί σε 214% αυξημένη πιθανότητα, και είχαν τριπλάσια πιθανότητα (200% μεγαλύτερη πιθανότητα) να έχουν τουλάχιστον μία NDD σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα πρόωρα συνομήλικά τους.»
Πηγές: Public Health Policy Journal & The Canadian Independent
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Science, Public Health Policy, and the Law αποκαλύπτει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των παιδικών εμβολιασμών και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών (NDD), όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), οι μαθησιακές δυσκολίες και η επιληψία.
Μεθοδολογία Μελέτης
Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε παιδιά που γεννήθηκαν και εγγράφηκαν συνεχώς στο πρόγραμμα Florida State Medicaid από τη γέννηση έως την ηλικία των 9 ετών. Η πρόσληψη εμβολιασμού μετρήθηκε με τον αριθμό των επισκέψεων υγειονομικής περίθαλψης που περιλάμβαναν διαδικασίες και διαγνώσεις που σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις διατομής για τον υπολογισμό των αναλογιών πιθανοτήτων επικράτησης (Στόχοι 1-2).
Η ερευνητική μελέτη ανέλυσε δεδομένα απαιτήσεων του Medicaid για 47.155 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2002, τα οποία ήταν συνεχώς εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα μέχρι την ηλικία των εννέα ετών. Η κατάσταση εμβολιασμού προσδιορίστηκε από επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης που περιλάμβαναν διαδικασίες ή διαγνώσεις σχετικές με τον εμβολιασμό. Η μελέτη χρησιμοποίησε τόσο σχέδια διατομής όσο και κοόρτης για τον υπολογισμό των λόγων πιθανότητας επικράτησης και των σχετικών κινδύνων που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς και τις νευροαναπτυξιακές εκβάσεις.
Αβέβαιος ο αντίκτυπος των εμβολιασμών στη συνολική υγεία των παιδιών
Όπως σημειώνεται στην περίληψη της μελέτης, οι εμβολιασμοί που απαιτούνται για τη φοίτηση στο σχολείο έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950, στοχεύοντας πλέον 17 μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του διευρυμένου προγράμματος στη συνολική υγεία των παιδιών παραμένει αβέβαιος.
Προκαταρκτικές μελέτες που συγκρίνουν τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα παιδιά έχουν αναφέρει ότι τα εμβολιασμένα είναι σημαντικά πιο πιθανό από τα μη εμβολιασμένα να διαγνωστούν με βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργίες και νευροαναπτυξιακές διαταραχές (NDDs). Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και των ΜΔΝ σε παιδιά 9 ετών που ήταν εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα Medicaid. Οι συγκεκριμένοι στόχοι ήταν να ελεγχθεί η υπόθεση ότι: 1) ο εμβολιασμός σχετίζεται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΑ) και άλλες ΜΔΝ. 2) ο πρόωρος τοκετός σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό αυξάνει τις πιθανότητες NDD σε σύγκριση με τον πρόωρο τοκετό χωρίς εμβολιασμό. και 3) ο αυξανόμενος αριθμός εμβολιασμών σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους ΔΑΦ.
Αποτελέσματα
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα παιδιά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με NDD σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα συνομήλικα παιδιά.
Η ανάλυση των δεδομένων για 47.155 παιδιά εννέα ετών αποκάλυψε ότι: 1) ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες για όλα τα μετρούμενα NDDs. 2) μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα και εμβολιάστηκαν, το 39,9% διαγνώστηκε με τουλάχιστον ένα NDD σε σύγκριση με το 15,7% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν πρόωρα και μη εμβολιασμένα (OR 3,58, 95% CI: 2,80, 4,57). και 3) ο σχετικός κίνδυνος ΔΑΦ αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των επισκέψεων που περιελάμβαναν εμβολιασμούς. Τα παιδιά με μία μόνο επίσκεψη εμβολιασμού είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα (95% CI: 1,21, 2,35) ενώ εκείνα με 11 ή περισσότερες επισκέψεις είχαν 4,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ από εκείνα με καμία επίσκεψη για εμβολιασμό (95% CI: 2,85, 6,84).
Μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών, ο λόγος των πιθανοτήτων (OR) για τις ASD ήταν 2,7, δηλαδή είχαν 170% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με ΝΔΠ σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα παιδιά. Για την εγκεφαλοπάθεια, η οποία είναι μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν δυσλειτουργία του εγκεφάλου, και τις διαταραχές του τικ, οι λόγοι πιθανότητας ήταν 5,2 και 6,3, αντίστοιχα. Αυτό μεταφράζεται σε 420% υψηλότερη πιθανότητα εγκεφαλοπάθειας και 530% υψηλότερη πιθανότητα διαταραχών τικ στα εμβολιασμένα παιδιά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μη εμβολιασμένα.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα παιδιά. Τα πρόωρα βρέφη που είχαν εμβολιαστεί είχαν 3,14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με ASD, που αντιστοιχεί σε 214% αυξημένη πιθανότητα, και είχαν τριπλάσια πιθανότητα (200% μεγαλύτερη πιθανότητα) να έχουν τουλάχιστον μία NDD σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα πρόωρα συνομήλικά τους.
Η μελέτη εντόπισε επίσης μια σχέση δόσης-απόκρισης, καταδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ASD αυξανόταν με τον αριθμό των επισκέψεων εμβολιασμού. Τα παιδιά με μόλις μία επίσκεψη εμβολιασμού είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ASD σε σχέση με τα ανεμβολίαστα παιδιά. Ο κίνδυνος αυτός κλιμακώθηκε σημαντικά για τα παιδιά με 11 ή περισσότερες επισκέψεις εμβολιασμού, τα οποία είχαν 340% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση ASD σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα παιδιά.
Συμπεράσματα
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να συμβάλλει σε πολλαπλές μορφές NDD. Επίσης σύμφωνα με την μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τον πρόωρο τοκετό συσχετίστηκε ισχυρά με αυξημένες πιθανότητες NDDs σε σύγκριση με τον πρόωρο τοκετό απουσία εμβολιασμού, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός επισκέψεων που περιελάμβαναν εμβολιασμούς συσχετίστηκαν με αυξημένους κινδύνους ΔΑΦ.
Μπορείτε να ανατρέξετε στη μελέτη σε pdf εδώ