Νέα πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ από τη μαύρη τρύπα 1 τρισ. δολ. σε δάνεια προς σκιώδεις τράπεζες – Συναγερμός στη Fed

Η πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve καταγράφει μία άνοδο 12% στα δάνεια σε χρηματοπιστωτικές οντότητες που δεν λαμβάνουν καταθέσεις, όπως hedge funds, εταιρείες private equity και άμεσους δανειστές, από το προηγούμενο έτος
Η χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008/2009 δεν κατέστη αρκούντως διδακτική ώστε να κλείσουν τα οποιαδήποτε εποπτικά κενά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ όπως αυτά που κατάστησαν δυνατή τότε τη γιγάντωση της φούσκας στον τομέα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
Ακολουθώντας μία πρακτική στα όρια του ορθολογικά αναναλαμβανόμενοι ρίσκου, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σε μια επικράτεια που είναι τόσο κερδοφόρα όσο και θολή όσον αφορά τις προοπτικές της —έχουν δανείσει ένα θηριώδες ποσόν, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σε αυτό που ονομάζεται «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» (shadow banking), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024.
Αυτή η επίδοση – ορόσημο, η οποία καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αντιπροσωπεύει μια κομβική στιγμή που όχι μόνο έχει τραβήξει την προσοχή της αγοράς, αλλά και έχει προκαλέσει επίσης ανατριχίλες – αν όχι τρόμο- στις ρυθμιστικές αρχές.
Η πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve επισημαίνει μια άνοδο 12% στα δάνεια σε χρηματοοικονομικές οντότητες που δεν λαμβάνουν καταθέσεις, όπως hedge funds, εταιρείες private equity και άμεσους δανειστές, από το προηγούμενο έτος.
Αυτή η ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ τη συνολική αύξηση κατά 2% των δανείων στον τραπεζικό τομέα, αναδεικνύοντας μια τάση τόσο ανησυχητική όσο και επιτακτική.
<a href=https://wallstreet-now.com/wsrvProxy/?q=70&output=webp&url=https%3A%2F%2Fcdn.tickerbell.ai%2Farticle%2Fimg%2F79ff58e8-7359-4565-ad8f-78998b18d517.png&h=450″ class=”transparent” />
Το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεωνΗ γοητεία της σκιώδους τραπεζικής για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έγκειται στην υπόσχεσή της για υψηλότερες αποδόσεις και καινοτόμες χρηματοοικονομικές λύσεις.
Ωστόσο, αυτό συνοδεύεται από μια σημαντική προειδοποίηση – την αδιαφανή φύση της σκιώδους τραπεζικής και την κλίση της την ανάληψη υυψηλότερου ρίσκου όσον αφορά την χορήγηση πιστώσεων – προκειται για δανειολήπτες με κακό πιστωτικό προφίλ ή αλλιώς αναξιόπιστους.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ελεγκτή της Νομισματικής Προσφοράς, Michael Hsu, εξέφρασε ανησυχίες για την κλιμακούμενη άνοδο αυτής της μορφής της πίστωσης και τον κίνδυνο εκφόρτωσης αυτών των δανείων στις τράπεζες από αυτές τις ελάχιστα ρυθμιζόμενες οντότητες.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρελή πορεία», παρατήρησε ο Hsu, σηματοδοτώντας μια έκκληση για ανάληψη δράσης προς μια πιο αυστηρή εποπτεία στο πεδίο της σκιώδους τραπεζικής.
What is the shadow banking system and should it be regulated? – ECONFIX
Η ξέφρενη πορεία

Η τροχιά της αυξανόμενης έκθεσης των τραπεζών στη σκιώδη τραπεζική δεν είναι τίποτα λιγότερο από δραματική.
Από ένα μέτριο ποσό μόλις πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, αποτελεί πλέον περισσότερο από το 6% του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων, τοποθετώντας το πάνω από τα δάνεια αυτοκινήτων και λιγότερο από τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες στο χαρτοφυλάκιο του τραπεζικού τομέα.
Αυτή η αυξανόμενη έκθεση δεν πέρασε απαρατήρητη από ρυθμιστικές αρχές και αναλυτές.
Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) πρωτοστατεί στην υιοθέτηση ενός πλαισίου με βελτιωμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης των πιστωτικών πρακτικών, με στόχο να φέρει στο φώς τα επάλληλα στρώματα των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών σε διάφορες σκιώδεις τραπεζικές οντότητες.

Δανεισμός με υπερβολική μόχλευση

Ο Gerard Cassidy, έμπειρος τραπεζικός αναλυτής στην RBC Capital Markets, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για διαφάνεια, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών στον δανεισμό με μόχλευση στη σκιώδη τραπεζική σφαίρα.
«Υπήρξε πολύς δανεισμός με μόχλευση που συνεχίστηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυτός ο τομέας θα μπορούσε να είναι ένας τομέας όπου υπάρχει κρυφή έκθεση την οποία οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσουν», επεσήμανε ο Cassidy.
Οι προτεινόμενες ρυθμιστικές προσαρμογές από την FDIC, που βρίσκονται ακόμη υπό διαβούλευση, θα μπορούσαν να αναθέσουν στις τράπεζες να παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες ήδη από το επόμενο τρίμηνο για τις διαδικασίες ανάληψης πιστωτικού ρίσκου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την αυστηρότερη εποπτεία του σκιώδους τραπεζικού τομέα.

Οι νέοι συστημικοί κίνδυνοι

Η διαπλοκή των παραδοσιακών τραπεζών με τις σκιώδεις τραπεζικές οντότητες εγκυμονεί συστημικούς κινδύνους που δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Η αδιαφάνεια και η αυξημένη μόχλευση που σχετίζεται με τις σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με την τάση της για δανεισμό σε πελάτες που εκπροσωπούν μεγαλύτερο κίνδυνο, προκαλούν δυνητικά σημαντικές ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα.
Οι επικείμενες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο όσον αφορά τη σκιώδη τραπεζική επιδιώκουν να φωτίσουν αυτές τις πρακτικές και να μετριάσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για σχόλια σχετικά με την πρόταση της FDIC, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι επενδυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, αναμένοντας με αγωνία το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμιστικών προσαρμογών και τις επιπτώσεις τους στο μέλλον του δανεισμού και της διαχείρισης κινδύνου στον τραπεζικό τομέα.
Ανάμεσα στις σκιές των πιστωτικών πρακτικών , ξετυλίγεται ο χορός δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ τραπεζών και σκιώδους τραπεζικού συστήματος — ένα περίπλοκο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ κινδύνου, καινοτομίας και ρυθμιστικού ελέγχου.
Καθώς αυτή η δυναμική συνεχίζει να εξελίσσεται, για να διασφαλιστεί η διαφάο οικονομικό τοπίο αναμφίβολα θα διαμορφωθεί με βάση τις ενέργειες που αναλαμβάνονται σήμερα νεια, η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα απέναντι στην αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις που προκαλεί η ανάληψη υπερβολικού ρίσκου.
Καθώς αυτή η δυναμική συνεχίζει να εξελίσσεται, το οικονομικό τοπίο αναμφίβολα θα διαμορφωθεί με βάση τις ενέργειες που αναλαμβάνονται σήμερα για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα απέναντι στην αβεβαιότητα.

Συμπέρασμα: Η τάση για αγνόηση των παραδοσιακών κανόνων της τραπεζικής όσον αφορά την ανάληψη πιστωτικού ρίσκου διαμορφώνει τις συνθήκες για έναν διαρκή συστημικό κίνδυνο αλλά και σπέρνει τους σπόρους της (αυτο)καταστροφής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr