Νέος μισθοφορικός στρατός γεννιέται στη Ρωσία

Η ομάδα «Convoy» δημοσιοποιείται όλο και περισσότερο και στρατολογεί νέους μαχητές. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το Κρεμλίνο προσπαθεί να ενθαρρύνει την εμφάνιση άλλων μισθοφορικών ομάδων για να ανταγωνιστούν την ομάδα «Wagner», ο οποίος έχει γίνει πολύ ισχυρή στα μάτια ορισμένων Ρώσων αξιωματούχων.

Είμαστε μάρτυρες της εμφάνισης ενός νέου παίκτη στην ουκρανική σύγκρουση; ρωτά το France 24.

Ενώ η ομάδα Wagner έπαιξε κεντρικό ρόλο στη στρατιωτική στάση της Ρωσίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αλλά ειδικά τους τελευταίους μήνες στο Μπαχμούτ, μια άλλη πολιτοφυλακή, που ονομάζεται  ‘Κονβόι’/’Convoy’, έχει αποκτήσει ορατότητα τις τελευταίες εβδομάδες και θα μπορούσε να γίνει νέος υπεργολάβος της Μόσχας στον πόλεμο του Κρεμλίνου κατά του Κιέβου.

Αρχηγός αυτού του ιδιωτικού στρατού που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2022 φέρεται ο Σεργκέι Αξιόνοφ. Γεννημένος στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, αυτός ο πρώην επιχειρηματίας που είναι ύποπτος για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα γνώρισε μια ταχεία πολιτική άνοδο, διοριζόμενος Πρωθυπουργός της Κριμαίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014. Μεγάλος αρχιτέκτονας της προσάρτησης του ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, αυτός ο πιστός του Πούτιν σήμερα κυβερνά την κατεχόμενη χερσόνησο.

Ποιος είναι ο Σεργκέι Αξιόνοφ;

Σύμφωνα με το μολδαβικό «Rise», ο Σεργκέι Αξιόνοφ (Axionov στη Δημοκρατία της Μολδαβίας) γεννήθηκε το 1972 στο Μπαλτί, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας, σήμερα Δημοκρατία της Μολδαβίας. 

Στο δημοσιευμένο βιογραφικό του, ο Αξιόνοφ ισχυρίζεται ότι είναι απόφοιτος της Ανώτερης Στρατιωτικής-Πολιτικής Σχολής Κατασκευών στη Συμφερούπολη της Κριμαίας. Ωστόσο, σε απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, που εστάλη σε Ουκρανό βουλευτή, αναφέρεται ότι ο Αξιόνοφ αποβλήθηκε από τις σπουδές του λόγω έλλειψης πειθαρχίας και «εστάλη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Ο ουκρανικός Τύπος έγραψε ότι στη δεκαετία του ’90, ο Αξιόνοφ ήταν μέλος μιας εγκληματικής ομάδας, που ήταν γνωστή ως «Goblin» («Δαιμόνιος»), και διερευνήθηκε ποινικά για εκβίαση χρημάτων και διατήρηση όπλων.

Την περίοδο 1993-2014, ο Σεργκέι Αξιόνοφ διαχειρίζεται πολλές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Στο μεταξύ, ίδρυσε το «Russkoe Edinstvo»  («Ρωσική Ενότητα»), ένα κοινωνικοπολιτικό κίνημα στην Κριμαία, το οποίο, το 2010, έγινε πολιτικό κόμμα, σχηματισμός με επικεφαλής τον ίδιο. Αργότερα, ο σχηματισμός που δημιούργησε ο Αξιόνοφ έκανε εκστρατεία για τον διαχωρισμό της Κριμαίας από την Ουκρανία και την εγγύτητά της με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την άνοιξη του 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη ρωσική διοίκηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης του Κρεμλίνου, διόρισε τον Αξιόνοφ ως προσωρινό επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ως ένας από τους συνυπογράφοντες της «Συνθήκης Προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία».

Για τη συμμετοχή του στη διαδικασία προσάρτησης, ο πολιτικός έλαβε από τη Ρωσική Ομοσπονδία το κρατικό μετάλλιο «Για την Αξία της Πατρίδας» – πρώτου βαθμού.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, ο πολιτικός με μολδαβική καταγωγή συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και από άλλα κράτη στη λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε διάφορες κυρώσεις.

Το 2020, σύμφωνα με τη δήλωση περιουσίας της, η οικογένεια Αξιόνοφ είχε εισόδημα πάνω από 26,7 εκατομμύρια ρούβλια, που ισοδυναμεί με περίπου 326.000 ευρώ.

2Τι είναι γνωστό για τη νέα πολιτοφυλακή «Convoy»

«Στη Ρωσία, οι ιδιωτικές πολιτοφυλακές δεν είναι καινούριες. Εκτός από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ίδρυσε την Ομάδα Wagner το 2014, μπορούμε να αναφέρουμε την πολιτοφυλακή του Ραμζάν Καντίροφ, του Τσετσένου ηγέτη.

Για αυτούς τους ισχυρούς επιχειρηματίες, πολιτικούς ή ολιγάρχες, το θέμα είναι η υποστήριξη του καθεστώτος και της εξάπλωσης της επιρροής τους και της Ρωσίας διεθνώς», λέει ο  Λούκας Όμπιν, διευθυντής έρευνας στο IRIS και συγγραφέας του βιβλίου «Geopolitics of Russia», που ανέφερε το France 24.

Για την ώρα ελάχιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως για τη λειτουργία και την οργάνωση των «Convoy». Στο προφίλ του στο Telegram, που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ο όμιλος ξεκίνησε πρόσφατα αρκετές εκστρατείες στρατολόγησης για να αυξήσει τις τάξεις του.

 Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη ρωσική ιστοσελίδα iStories, η πολιτοφυλακή έχει 300 μαχητές που επιχειρούν στην Κριμαία και τη νότια Ουκρανία, στην περιοχή Χερσώνα.

Σύμφωνα με ένα πρώην μέλος της μονάδας μισθοφόρων που πήρε συνέντευξη από το iStories, οι νεοσύλλεκτοι υπογράφουν δύο συμβάσεις: ένα με τους “Convoy” και ένα άλλο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κάθε μαχητής θα κέρδιζε περίπου 2.500 $ το μήνα. Όσοι υπηρετούν για ένα ολόκληρο έτος τους υπόσχονται επίσης οικόπεδα στην Κριμαία ή στην Αμπχαζία.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που διευθύνουν το Convoy;