Για τα νηστίσιμα ξεροτήγανα με μέλι, διαλύουμε πρώτα τη σόδα στο πορτοκάλι και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, νερό, κονιάκ, σπορέλαιο, ξύσμα, αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Τα κόβουμε σε λωρίδες κατά μήκος. Τις δένουμε φιόγκο ή κόμπο ή τριαντάφυλλο και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
Βράζουμε το μέλι να αραιώσει με το νερό για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα μυρωδικά. Βουτάμε ένα ένα ξεροτήγανο στο αραιό μέλι. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Από την Μαρκέλα Παντελαίου, Νάουσα Πάρου
Contents