Νηστίσιμη μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μία νηστίσιμη συνταγή που με τη φαντασία σας προσθέτοντας υλικά, π.χ. τυρί, κοτόπουλο, θαλασσινά (σε περιόδους εκτός νηστείας), θα σας λύσει τα χέρια. Πεντανόστιμη και γρήγορη.

Υλικά Συνταγής

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
1 κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
500 γραμ. σπαγγέτι

Εκτέλεση

Για τη νηστίσιμη μακαρονάδα με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα, σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά.

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.


Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Η αγαπημένη όλων μακαρονάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για «κρύψετε» τρόφιμα (πχ λαχανικά) που δεν τρώνε τα παιδιά σας. Η συγκεκριμένη σάλτσα λαχανικών συνιστά μια τέτοια πρόταση. Ο συνδυασμός των λαχανικών, εκτός της γευστικής υπεροχής που μας προσφέρει, μεγαλώνει και τη θρεπτική αξία του πιάτου. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D των μανιταριών, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου των λαχανικών, συμβάλλοντας στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον, το πιάτο αυτό ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αποτελώντας πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α των λαχανικών της συνταγής δρα προστατευτικά στον βλεννογόνο των ματιών, των πνευμόνων, του εντέρου και των γεννητικών οργάνων, ο οποίος λειτουργεί σαν φραγμός ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπρόσθετα, φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή και λειτουργία των λευκοκυττάρων«.

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

https://www.argiro.gr/recipe/nistisimi-makaronada-me-saltsa-laxanikon/