Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο Μασκ κινδυνεύει από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ
«Έξυπνη κίνηση από τον @elonmusk, προσπαθώντας να κλείσει το στόμα του βαθέος κράτους του USAID. Ας ελπίσουμε ότι το γνωστό βαθύ κράτος δεν θα τον καταβροχθίσει ολόκληρο».
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε την κατάσταση γύρω από τον Οργανισμό Αμερικανικής Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), εκφράζοντας την ελπίδα του ότι το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ δεν θα καταβροχθίσει τον Έλον Μασκ.
Η δήλωσή του ήρθε μετά από την ανακοίνωση του Μασκ, ο οποίος ηγείται του Υπουργείου Αποτελεσματικότητας Κυβέρνησης των ΗΠΑ (DOGE), ότι ο USAID έχει κλείσει. Ο Μεντβέντεφ, με ένα αρκετά αιχμηρό μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο X, ανέφερε: «Έξυπνη κίνηση από τον @elonmusk, προσπαθώντας να κλείσει το στόμα του βαθέος κράτους του USAID. Ας ελπίσουμε ότι το γνωστό βαθύ κράτος δεν θα τον καταβροχθίσει ολόκληρο».
Ο Μασκ, εξηγώντας την απόφαση του να διαλύσει τον USAID, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός «δεν σώζεται με τίποτα». Επίσης, κατηγόρησε τον USAID για χρηματοδότηση της ανάπτυξης βιολογικών όπλων, κατηγορία που εντείνει τις ανησυχίες για τις πρακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Η απόφαση για τη διάλυση του USAID έφερε ένταση, με πηγές να αναφέρουν ότι δύο υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλείας του οργανισμού τέθηκαν σε διοικητική άδεια λόγω μιας διαμάχης με το DOGE. Η διαμάχη είχε να κάνει με την άρνησή τους να παραδώσουν εμπιστευτικά έγγραφα στην υπηρεσία του Μασκ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, περισσότερα από 50 μέλη του προσωπικού του USAID τέθηκαν σε διοικητική άδεια με πλήρη αποδοχές μέχρι νεωτέρας. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από μια επιθεώρηση που αποκάλυψε «πολλές ενέργειες εντός του USAID που φαίνεται να σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν τις εκτελεστικές εντολές του Προέδρου και την εντολή του αμερικανικού λαού», όπως δήλωσε ο νέος προσωρινός διοικητής του οργανισμού, Τζέισον Γκρέι.
Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την ένταση μεταξύ των επιμέρους τμημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης και τονίζει τις διαμάχες γύρω από τη διαχείριση των διεθνών υποθέσεων, με τον Μασκ να εμφανίζεται ως ηγετική φιγούρα σε αυτή την αντιπαράθεση, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές δομές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.