Εκτέλεση
Για τους ντοματοκεφτέδες, αφού πλύνουμε
τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά για τους ντοματοκεφτέδες, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, επίσης το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2-3΄ από κάθε πλευρά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Μυστικά για αφράτους και φανταστικούς ντοματοκεφτέδες
- Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν βάζουμε στο μπλέντερ.
- Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
- Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
- Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς. Παραδοσιακά οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται αλλά είναι ένας χυλός πηχτός, τον οποίο με κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
- Επειδή τους κάνουνε με κουτάλι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
- Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
- Μην τους γυρνάτε συνέχεια στο λάδι, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
- Ρίχνουμε λίγους λίγους ντοματοκεφτέδες για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείως τους ντοματοκεφτέδες.
- Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί.
Απολαύστε τους ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν λατρεύετε τη γεύση και το άρωμα της ντομάτας, δείτε επίσης τη συνταγή μου για φανταστική και πανεύκολη ντοματόπιτα, αλλά και το μυρωδάτο ντοματόψωμο με βασιλικό.