Ο Δήμος της Στοκχόλμης προετοιμάζει τους πολίτες για την επερχόμενη ενεργειακή κρίση

Ο Δήμος της Στοκχόλμης στην Σουηδία, έχει τοποθετήσει αφίσες στην πόλη οι οποίες καλούν τον κόσμο να εξασκηθεί για την επερχόμενη ενεργειακή κρίση.

Τους καλεί να αποθηκεύσουν τρόφιμα, να δοκιμάσουν να μαγειρέψουν χωρίς ρεύμα (ακόμη και χωρίς νερό), να σημειώσουν σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου και να ακούσουν ραδιόφωνο χωρίς Internet.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και τους δίνει τρόπους εξάσκησης:

Εξασκήστε την ετοιμότητα σας

Όταν εξασκείστε, μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι για αυτό που λειτουργεί. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τι πρέπει να αλλάξετε για να είστε προετοιμασμένοι, όταν συμβεί κάτι απροσδόκητο.

Ακολουθούν τρεις προτάσεις για ασκήσεις και τι μπορείτε να σκεφτείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκησή σας.

[sc name=”trofima-epiviosis” ][/sc]

Μαγειρέψτε ένα γεύμα χωρίς ρεύμα

Φούρνος, ηλεκτρική κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, τοστιέρα, καφετιέρα, ψυγείο και καταψύκτης. Τα περισσότερα στην κουζίνα σας τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το μαγείρεμα είναι ένα από τα πράγματα που επηρεάζονται περισσότερο από μια διακοπή ρεύματος. Γι’ αυτό ακριβώς είναι καλό να εξασκείται.

Σκεφτείτε αυτό πριν από την πρακτική σας

Εξασκηθείτε για να ελέγξετε ότι το σχέδιό σας λειτουργεί όπως σκοπεύατε. Επομένως, πρώτα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την πρακτική σας:

Τι φαγητό θέλετε να μαγειρέψετε;
Τι πρέπει να αγοράσετε και τι έχετε στο σπίτι;
Πώς πρέπει να το μαγειρέψετε;
Σκεφτείτε ιδιαίτερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς εάν θέλετε να μαγειρέψετε ζεστό φαγητό.

Όταν ασκείστε

Μια απλούστερη άσκηση είναι να συζητάτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας χωρίς να μαγειρεύετε. Τι χρειάζεστε περισσότερο στο σπίτι; Πώς θα μαγειρεύατε ένα γεύμα χωρίς να χρησιμοποιείτε ρεύμα; Στη συνέχεια, ψωνίστε ό,τι χρειάζεστε για το ντουλάπι έκτακτης ανάγκης σας.

Αν αντ’ αυτού θέλετε να κάνετε μια ελαφρώς πιο δύσκολη άσκηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε και να εξαιρέσετε τα ψυγμένα και κατεψυγμένα προϊόντα. Στην αρχή μιας διακοπής ρεύματος, είναι καλό να χρησιμοποιείτε τρόφιμα στο ψυγείο και στην κατάψυξη, αλλά εάν παρατεταμένη, ίσως χρειαστεί να βασιστείτε αποκλειστικά σε είδη τροφοδοσίας. Μια άλλη πρόκληση είναι να αποκλειστεί εντελώς το νερό στο μαγείρεμα.

Πώς πήγε;

Όταν έχεις εξασκηθεί, καλό είναι να κάνεις μια αξιολόγηση. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν στην πορεία:

Τι πήγε καλά και τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα;
Ποιες τροφές πρέπει να έχεις στο σπίτι για να ξεπεράσεις μια εβδομάδα; Και πώς θα αποφύγετε το μπαγιάτικο φαγητό;

Είστε εξαρτημένοι από το νερό ή μια εναλλακτική πηγή θερμότητας; Πώς έχετε πρόσβαση σε αυτό;
Σημειώστε τους πιο σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου σας.

Σήμερα, έχουμε πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε στα κινητά μας τηλέφωνα. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να βρούμε γρήγορα αυτό που ψάχνουμε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο. Σε μια κρίση, αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι διαθέσημη.

Εάν το τηλέφωνό σας σταματήσει να λειτουργεί, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε σημειωμένους κάποιους σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου. Ίσως μπορείτε ακόμη και να απομνημονεύσετε μερικούς από αυτούς, για να τους έχετε πάντα μαζί σας. Σκεφτείτε και αυτό πριν από την εξάσκησή σας.

Αυτή η άσκηση αφορά την εξοικείωση με ποιον ή με ποιους μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κρίσης. Μην σκέφτεστε μόνο αριθμούς συγγενών σας, αλλά και άλλους σημαντικούς αριθμούς. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι η Σουηδία έχει έναν εθνικό αριθμό πληροφοριών, 113 13, όπου μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σε περίπτωση σοβαρών ατυχημάτων και κρίσεων;

Εάν θέλετε να κάνετε την άσκηση πιο δύσκολη, μπορείτε να προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε έναν ή περισσότερους αριθμούς τηλεφώνου. Μπορείτε επίσης να κάνετε την άσκηση για μικρότερο χρονικό διάστημα. Εξασκηθείτε στους αριθμούς τηλεφώνου σας μία φορά την εβδομάδα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ώστε να δείτε αν τους θυμάστε ακόμα.

Πώς πήγε?

Όταν έχεις εξασκηθεί, καλό είναι να κάνεις μια αξιολόγηση. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν στην πορεία:

Χρειάζεται να έχετε τους αριθμούς τηλεφώνου σας γραμμένους σε περισσότερα από ένα σημεία; Μπορείτε να μετακινηθείτε στη δουλειά, να έχετε δύο κατοικίες ή για κάποιο άλλο λόγο να μοιράσετε τον χρόνο σας σε πολλά μέρη.

Υπάρχουν άλλες πληροφορίες εκτός από τον αριθμό τηλεφώνου που πρέπει να έχετε σε χαρτί; Ίσως μια διεύθυνση ή ένας κωδικός για κάτι;

Ακούστε ραδιόφωνο χωρίς internet

Σε μια κρίση, είναι σημαντικό να έχετε πληροφορίες που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Το Sveriges Radio είναι ένα κανάλι ετοιμότητας και πρέπει να μεταφέρει πληροφορίες από τις αρχές σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών και κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ακούστε το τοπικό σας κανάλι P4. Στη Στοκχόλμη μπορείτε να το βρείτε στη συχνότητα 103,3.

Σκεφτείτε αυτό πριν από την πρακτική σας

Με αυτήν την άσκηση, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε την ευκαιρία να λαμβάνετε σωστές πληροφορίες σε περίπτωση, για παράδειγμα, διακοπής ρεύματος και άλλων διαταραχών όταν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ούτε η τηλεόρασή σας θα λειτουργήσει. Για αυτήν την άσκηση πρέπει να σκεφτείτε πώς θα ακούτε ραδιόφωνο χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό.

Όταν ασκείσαι

Εάν το ραδιόφωνό σας έχει μια λειτουργία προγραμματισμού σταθερών επιλογών καναλιών, καλό είναι να ορίσετε το P4 ως προεπιλεγμένο κανάλι, ώστε να μπορείτε να το επιλέξετε εύκολα όταν χρειάζεται.

Εάν δεν είναι δυνατός ο εκ των προτέρων προγραμματισμός καναλιών, μπορείτε να γράψετε τη συχνότητα σε ένα κομμάτι χαρτί και να την κολλήσετε με ταινία στο ραδιόφωνο, ώστε να έχετε τη συχνότητα κοντά σας.

Πώς πήγε?

Όταν ολοκληρώσετε την άσκησή σας, καλό είναι να την αξιολογήσετε. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν στην πορεία.

  • Το ραδιόφωνό σας εξαρτάται από τις μπαταρίες; Πώς διασφαλίζετε ότι έχετε πάντα έτοιμες αρκετές μπαταρίες;
  • Θυμάστε τη συχνότητα του τοπικού σας ραδιοφωνικού σταθμού;

Αυτή είναι η σπιτική μαγειρική

Διαβάστε περισσότερα για την ετοιμότητα στο σπίτι στον ιστότοπο της MSB. Εκεί μπορείτε επίσης να διαβάσετε για προτάσεις για διαφορετικούς τύπους ραδιοφώνου και άλλες πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία σε μια κρίση.

πηγή