Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μήνυσε την Pfizer για παραπλάνηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19

Της Molly Bohannon

Ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της αμερικανικής πολιτείας Τέξας, Ken Paxton, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μήνυσε τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer για παραπλάνηση των Τεξανών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 και για προσπάθειες εκφοβισμού, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό και να συνιστάται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας.

Ο Paxton, μέσω της αγωγής, ισχυρίζεται ότι η Pfizer παραβίασε το νόμο περί παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών του Τέξας, καθώς προέβη σε “ψευδείς, παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς” σχετικά με το εμβόλιο και ότι διεξήγαγε “εκστρατεία εκφοβισμού του κοινού ώστε να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο”.

Ο Paxton υποστήριξε ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν ανταποκρινόταν στο ποσοστό της αποτελεσματικότητας του 95% που διαφήμιζε η εταιρεία, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι “τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά την ευρεία χορήγηση του εμβολίου” και ότι “σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων” μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων από ό,τι των ανεμβολίαστων – αν και το τελευταίο επιχείρημα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, όχι ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Ακόμη, ο Paxton δήλωσε ότι αφού το εμβόλιο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα, η Pfizer άρχισε να εκφοβίζει και να λογοκρίνει τους επικριτές λέγοντας ότι οι άνθρωποι που “παραπληροφορούν” είναι “εγκληματίες”, κάτι που δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer σε συνέντευξή του το 2021.

Στην αγωγή αναφέρονται δύο περιστατικά στα οποία ο Paxton ισχυρίζεται ότι ο Scott Gottlieb, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Pfizer εκείνη την εποχή, επικοινώνησε με άτομα στην Twitter για “φερόμενες παραβιάσεις της πολιτικής της Twitter” από χρήστες που έκαναν tweets εκφράζοντας σκεπτικισμό για το εμβόλιο.

Ο Paxton ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα, μαζί με μια δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στην Pfizer να σχολιάζει δημοσίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με την αγωγή.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Forbes ότι “η εταιρεία θεωρεί ότι η αγωγή δεν έχει βάση και θα απαντήσει στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω”.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μείωση των κρουσμάτων ήταν περίπου στο 92,4% και περίπου στο 94,3% για την πρόληψη της νοσηλείας, σύμφωνα με αξιολόγηση του 2021. Η αποτελεσματικότητα μειώθηκε μεν από το αρχικό ποσοστό του 95% που έδωσε η Pfizer, αλλά σε μεγάλο βαθμό αφού άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερες παραλλαγές του κορονοϊο. Το CDC εξακολούθησε να συνιστά το εμβόλιο της Pfizer και να το χαρακτηρίζει αποτελεσματικό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει “πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου και μέτρια αποτελεσματικότητα έναντι εμφάνισης συμπτωμάτων” περιπτώσεων.

Η έρευνα

Τον Μάιο, ο Paxton ξεκίνησε έρευνα για τις εταιρείες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson προκειμένου να διαπιστώσει αν χρησιμοποίησαν αμφιλεγόμενες πρακτικές για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αν παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με αυτό. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, εκπρόσωπος της Pfizer υπερασπίστηκε το εμβόλιο και δήλωσε στην Texas Tribune ότι “οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου μας κατά τυης COVID-19”. Ωστόσο, το γραφείο του Paxton δεν έχει καταθέσει αγωγές εναντίον της Moderna ή της Johnson & Johnson. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Paxton αντιτάχθηκε στη χρήση εμβολίων και μασκών, ενώ ηγήθηκε αγωγής κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απαίτηση να εμβολιαστούν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι του Head Start. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και τη δημόσια υγεία δεν περιορίστηκε στον Paxton ή στο Τέξας, καθώς αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση σώματος ενόρκων “για τη διερεύνηση εγκλημάτων και αδικημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των κατοίκων της Φλόριντα και σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19”, παρόμοια με αυτό που ξεκίνησε φέτος ο Paxton, αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

πηγή