Ο Ηλίας Σαμαράς από τον πλημμυρισμένο Βόλο είναι ο εφευρέτης που θα κατασκευάζε το τσιπάκι για τις νέες ταυτότητες!

Ο Βολιώτης πίσω από τις ταυτότητες

Ο δρ Ηλίας Σαμαράς, ο μυστηριώδης -όπως αθηναϊκά δημοσιεύματα τον αποκαλούν- επιχειρηματίας πίσω από την έκδοση ψηφιακών διαβατηρίων και ψηφιακών ταυτοτήτων στην Ελλάδα είναι από τον Βόλο.

Ο σχεδιασμός για την έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων με τα τσιπάκια, έφερε στην επικαιρότητα το όνομά του και τη επιχειρηματική και ερευνητική του διαδρομή. Σε αυτή τη μακρά πορεία, χρονιά – σταθμός για τον ίδιο ήταν το 1993, όταν και εφηύρε το σύστημα εκτύπωσης υψηλής ασφάλειας Dig Photo Printing Tegnology, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον της γιαπωνέζικης πολυεθνικής Τoppan, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο, ώστε σήμερα με το δικό του σύστημα να τυπώνονται τα διαβατήρια των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ελλάδα.

Ο δρ Ηλίας Σαμαράς, όμως, δεν αρέσκεται στα φώτα της δημοσιότητας. Ετσι, όσοι αναζήτησαν μέσα από τον κόσμο του διαδικτύου στοιχεία του, έπεσαν πάνω σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Πρόκειται για τη μοναδική συνέντευξη που ο Βολιώτης εφευρέτης δέχθηκε να δώσει τον Αύγουστο του 2011, στον τότε διευθυντή της εφημερίδας και νυν βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο. Από τη συγκεκριμένη συνέντευξη αντλούνται τις τελευταίες ημέρες στοιχεία για τον Βολιώτη εφευρέτη.

Στην αποκλειστική και σπάνια, όπως με τα χρόνια προέκυψε, συνέντευξη που έδωσε πριν από 12 χρόνια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Ηλίας Σαμαράς περιέγραφε πώς ξεκίνησε τη λαμπρή του πορεία προς την παγκόσμια αναγνώριση από το μικρό σπίτι, στην οδό Διός στη Νέα Δημητριάδα του Βόλου, της πολύτεκνης οικογένειας των βιοπαλαιστών.

«Παιδί της πλημμύρας του ’54 και των σεισμών του ’55 που έπληξαν το Βόλο, ο Ηλίας Σαμαράς θυμάται με ειλικρινή νοσταλγία τη δύσκολη εποχή που γεννήθηκε και με περηφάνια δηλώνει ότι ποτέ δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Μιλάει με καμάρι για τα δύο μεγάλα του αδέρφια, που διατηρούσαν το γνωστό εμπορικό ψιλικών ειδών στη διασταύρωση Ερμού με Τοπάλη και για τον αδερφό του γνωστό φυσικομαθηματικό, όπως και για τους άλλους της οικογένεια», έγραφε μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Χρήστος Μπουκώρος, συστήνοντας στο ευρύ κοινό τον δρ. Ηλία Σαμαρά.

Η προ 12ετίας άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με ορισμένες παραλλαγές, θα μπορούσε να «κουμπώσει» στις ανησυχίες, στις αναζητήσεις, αλλά και στα ζητήματα που ανέκυψαν σήμερα γύρω από την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων. Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί η απάντηση για τα δύο τσιπάκια σε ερώτηση, της συνέντευξης.

– Και ποια θα είναι η χρησιμότητα της Κάρτας για τον ίδιο τον Πολίτη;

– Για την Ελλάδα προτείνουμε μια εξελιγμένη κάρτα, η οποία θα διαθέτει ένα τσιπάκι και διπλή κεραία. Τα στοιχεία της μίας κεραίας μπορούν να είναι εκείνα της ταυτότητας, του διαβατηρίου και της κάρτας ασφάλισης για παράδειγμα και τα στοιχεία της δεύτερης κεραίας μπορούν να έχουν από τραπεζική και φαρμακευτική χρήση μέχρι οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή. Ενα απλό παράδειγμα θα σας πω: το φάρμακο που μας συνταγογραφεί ο γιατρός μας θα φαίνεται απευθείας και στο φαρμακείο και στο ασφαλιστικό ταμείο. Ετσι θα αποφύγουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τη φοροδιαφυγή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μια τέτοια κάρτα.

με πληροφορίες από https://www.taxydromos.gr