• FACEBOOK-TEST16
    Ορθόδοξη Βιβλιοθήκη
    Στο eikonia.gr θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε Ψυχωφελή και Πνευματικά βιβλία καθώς και βίους Αγίων...
  • ergoxeira-komposxoinia-thimiama
    Θυμίαμα Ιερών Μονών Αγίου Όρους
    Μοσχοθυμίαμα εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή:...
  • FACEBOOK-PART34
    Μοναστηριακά κρασιά
    Μοναστηριακά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
  • _66A3060aa
    Βυζαντινές Εικόνες - Αγιογραφίες
    Οι θείες εικόνες «ομιλούν» εντός των καρδιών των ανθρώπων και κάθε ψυχή η οποία θα ατενίσει στις θείες...
  • agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr

Ο ουρανός του πλανήτη Άρη έχει πράσινη απόχρωση!

Για πρώτη φορά καταγράφηκε στο ορατό φως ο ουρανός του Άρη να παίρνει πράσινη απόχρωση

Η οξείδωση του σιδήρου στην επιφάνεια του Άρη προσδίδει στην ατμόσφαιρα του μια ερυθρή απόχρωση όπως τουλάχιστον φαίνεται ο πλανήτης στον εξωτερικό παρατηρητή. Όταν όμως βρεθούν στο έδαφος του Άρη οι πρώτοι αστροναύτες θα βλέπουν έναν… πράσινο ουρανό. Ο δορυφόρος ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) κατέγραψε για πρώτη φορά στο ορατό φως την ατμόσφαιρα του Άρη να λάμπει σε πράσινη απόχρωση στη διάρκεια της νύχτας.

Το φαινόμενο ονομάζεται λάμψη αέρα (ή λάμψη ημέρας ή λάμψη νύχτας, ανάλογα με την ώρα) και εμφανίζεται και στη Γη. Ενώ έχει κάποιες ομοιότητες με το σέλας στον πλανήτη μας είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο με διαφορετικές αιτίες. Η νυχτερινή λάμψη, ειδικότερα, «συμβαίνει όταν δύο άτομα οξυγόνου συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα μόριο οξυγόνου» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) που μαζί με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έστειλαν τον δορυφόρο TGO στον Άρη.

Συγκριτικά, το σέλας εμφανίζεται στη Γη όταν φορτισμένα σωματίδια προερχόμενα από τον Ήλιο συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο Άρης έχει αερολάμψη για περίπου 40 χρόνια, αλλά η πρώτη παρατήρηση έγινε μόλις πριν από μια δεκαετία από τον δορυφόρο Mars Express της ESA, το οποίο ανίχνευσε το φαινόμενο στο υπέρυθρο φάσμα. Στη συνέχεια, το 2020, οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο στο ορατό φως χρησιμοποιώντας TGO, αλλά στο φως της ημέρας του Άρη και όχι τη νύχτα. Τώρα, είδαμε το φαινόμενο τη νύχτα μέσω του δορυφόρου TGO.

Naftemporiki.gr