Ο π.Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης και οι κρυπτοχριστιανοί

Γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης

Η πνευματική κόρη του γέροντα, Καλλιόπη, μας λέει, ότι κάποια μέρα ο π. Βασίλειος της ζήτησε να επισκεφθούν το Χαρίσειο γηροκομείο, στο οποίο κάποτε φιλοξενείτο και πολύς κόσμος πήγαινε ακόμα, για να τον αναζητήσει. Ο γέροντας προφανώς από φώτιση γνώριζε, ότι επρόκειτο, να συναντήσει εκεί κάποια άτομα, μεταξύ αυτών και την Τουρκάλα γιατρό πρώην Αμινέ, νυν Ορθόδοξη Φωτεινή.
Η Φωτεινή ούσα μουσουλμάνα ζούσε στη Γερμανία. Ήταν χωρισμένη με μια κόρη και λόγω του διαζυγίου της είχε σοβαρά προβλήματα και είχε οδηγηθεί σε απόγνωση. Τότε παρουσιάστηκε η Παναγία στον ύπνο της και μάλιστα όχι μία αλλά τρεις φορές και την έστειλε σε Ορθόδοξο ιερέα, όπου κατηχήθηκε και βαπτίστηκε. Η Παναγία της έδωσε το όνομα Φωτεινή, επειδή η αποστολή της θα ήταν, να φωτίσει πεπλανημένα έθνη.
Στη συνέχεια η Παναγία της φανερώθηκε και της είπε, να πάει στη Θεσ/νίκη, όπου θα γνώριζε το γέροντα. Της τον έδειξε μάλιστα και της είπε, ότι εκείνη θα την οδηγούσε, ώστε να τον συναντήσει.
Πράγματι, η Φωτεινή στο αεροδρόμιο βρήκε τον ταξιτζή Ευστράτιο και με τα λίγα Γερμανικά που γνώριζε εκείνος συνεννοήθηκαν και του είπε, ότι ήρθε στην πόλη, για να συναντήσει έναν παππούλη μοναχό. Εκείνος ρωτώντας συναδέλφους του την οδήγησε -χωρίς να ξέρει αν έκανε σωστά- στο Χαρίσειο, όπου και συναντήθηκε με το γέροντα. Η Φωτεινή έμεινε έξι μήνες στη Θεσ/νίκη και επισκεπτόταν τακτικά το γέροντα. Ο Ευστράτιος εκτελούσε χρέη διερμηνέα αλλά κάποια φορά που πήγε μόνη της, ο γέροντας ως εκ θαύματος μίλησε Τούρκικα, για να συνεννοηθούν.
Στη συνέχεια η Φωτεινή φρόντισε, να βαπτιστεί Ορθόδοξος ο αδερφός της, που ζούσε στην Τουρκία και να πάρει το όνομα Μιχαήλ. Οι φανατικοί μουσουλμάνοι γονείς τους όμως εξοργίστηκαν, έτσι εκείνος παρέμεινε κρυπτοχριστιανός. Κάποτε η Φωτεινή σταμάτησε, να επικοινωνεί με το γέροντα. Όμως εκείνος πάντα γνώριζε, τι της συνέβαινε. Κάποια στιγμή είπε στην Καλλιόπη:
“Τώρα η Φωτεινή βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας και δουλεύει ως γιατρός. Όμως η κύρια εργασία της είναι η κατήχηση και η διδασκαλία του Ευαγγελίου. Πολλοί Τούρκοι την ακούνε και βαπτίζονται Χριστιανοί.” Τέλος ο γέροντας πληροφόρησε την Καλλιόπη, ότι αφού η Φωτεινή θα γινόταν απόστολος και θα φώτιζε πεπλανημένα έθνη, τελικά θα μαρτυρούσε για την πίστη της και μάλιστα θα τη σκότωναν οι ίδιοι της οι συγγενείς!

Από το βιβλίο “Γέρων Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης, Νουθεσίες – Διδαχές, Τόμος Β’