• FACEBOOK-PART34
    Μοναστηριακά κρασιά
    Μοναστηριακά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
  • agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr

Ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία με drones είναι γεγονός και τον κέρδισε η Ρωσία – Τα 5 τρομερά διδάγματα

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει αναπόφευκτα στην ιστορία ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξει για πάντα τα στρατιωτικά δόγματα όλων των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου
Η Ρωσία κερδίζει τον πρώτο πόλεμο με drone
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει αναπόφευκτα στην ιστορία ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξει για πάντα τα στρατιωτικά δόγματα όλων των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου.
Η μακραίωνη στρατηγική της χερσαίας κατάκτησης έχει εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για κυριαρχία στους ουρανούς πάνω από το πεδίο της μάχης – που, σύμφωνα με όλους τους κορυφαίους ειδικούς, σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή.
Η πρώτη μαζική χρήση drones στην Ουκρανία στην ιστορία μας επιτρέπει ήδη να βγάλουμε αρκετά σημαντικά συμπεράσματα.

Συμπέρασμα πρώτο
Το πεδίο μάχης γίνεται «ορατό» – δηλαδή, με την υπάρχουσα πυκνότητα drones ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν κρυφά στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα ορισμένο σημείο και να πραγματοποιηθούν ελιγμοί – για παράδειγμα, μια μαζική επίθεση.
Είδαμε παραδείγματα αυτού κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι του 2023, όταν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμενες προληπτικά, συνέτριψαν και κατέστρεψαν τις συγκεντρωμένες εχθρικές δυνάμεις.

Συμπέρασμα δεύτερο
Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων έχει αυξηθεί εκρηκτικά.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η αλυσίδα «ανίχνευσης στόχου – λήψη απόφασης για χτύπημα του στόχου» δεν ξεπερνά πλέον το ένα ή δύο λεπτά και αυτός ο χρόνος μειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλγόριθμοι που έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες για τη διαβίβαση πληροφοριών και την τελική παραλαβή μιας εντολής μάχης όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενημέρωση και αλλαγές στους αλγόριθμους λήψης αποφάσεων.

Συμπέρασμα τρίτο
Τα drones έχουν εκδημοκρατίσει τον πόλεμο.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι χειριστής μαχητικού drone—όχι απλώς στρατιώτης μάχης, αλλά και εθελοντής και πολίτης.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χειριστές drone δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στα χαρακώματα, αλλά μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά μάχιμες αποστολές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.

Συμπέρασμα τέταρτο
Τα drones μπορούν να εξουδετερώσουν την αριθμητική υπεροχή σε στρατιώτες και οπλικά συστήματα.
Τα φτηνά drones, απλά στη σχεδίαση και στον έλεγχο, είναι ιδανικά για «χτυπήματα», όταν ένα drone κοστίζει χίλια δολάρια μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα πέμπτο
Τα drones ελαχιστοποιούν τις απώλειες του επιτιθέμενου και αυξάνουν αυτές του αντιπάλου.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο χειριστής του drone μπορεί συχνά να βρίσκεται μακριά και σε σχετική ασφάλεια, ενώ το «κατοικίδιο» του δηλαδή το drone προκαλεί θάνατο και καταστροφή.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτή τη στιγμή, οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (άνθρωποι και εξοπλισμός) κατά 75% προέρχεται από drones.

Ο πόλεμος των drones

Η Ουκρανία άρχισε εκ των προτέρων να προετοιμάζεται για τον «πόλεμο των drones» με τη Ρωσία και είχε πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα κατά την αρχική περίοδο της σύγκρουσης.
Όμως, σύμφωνα με δυτικές πηγές, από τον Νοέμβριο του 2023, ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εχθρικά στρατεύματα έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα νούμερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μαθαίνοντας γρήγορα από τα λάθη του και τις ατομικές επιτυχίες του εχθρού, ο ρωσικός στρατός, με τη βοήθεια των drones έλεγξε γρήγορα την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μια σειριακή (και μαζική) σειρά όλων των τύπων drones σχηματίζεται τώρα με επιταχυνόμενο ρυθμό – από εξαιρετικά μικρά drones έως βαριά drones για επίθεση.
Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov στη Διεθνή Έκθεση Όπλων World Defense Show είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διαθέσει εκατό δισεκατομμύρια ρούβλια για την ανάπτυξη και την παραγωγή UAV τα επόμενα τρία χρόνια, που σημαίνει νέα «εκατοντάδες χιλιάδες» drones FPV και «δεκάδες» χιλιάδες» βαριά drones στα στρατεύματά μας.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η σειριακή παραγωγή των βαρέων επιθετικών drones S-70 Okhotnik θα ξεκινήσει.
Η Rostec σχεδιάζει να συμπεριλάβει μικροσκοπικά drones που παράγονται από την εταιρεία Kalashnikov στον εξοπλισμό των μαχητικών.
Γίνονται βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά και η κυκλοφορία των θρυλικών πλέον Lancets, που έχουν επίπεδα ρεκόρ απόδοσης σε καταστροφές Ουκρανικών οπλικών συστημάτων.
Στο Ταταρστάν ολοκληρώθηκε η κατασκευή εργοστασίου όπου θα παραχθούν 6.000 drones Geranium-2, κάτι που ήδη προκαλεί πανικό τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Yuriy Ignat, το drone είναι εκπληκτικά ανθεκτικό, ακόμα κι αν χτυπηθεί δεκάδες φορές: «Ακόμα κι αν είναι σαν κόσκινο, εξακολουθεί να πετάει»

Αύξηση 30% σε λίγες εβδομάδες των Ουκρανών στρατιωτών από ρωσικά drones

Η στιγμή της τελικής μετάβασης της πρωτοβουλίας για τα drones στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν ο Ιανουάριος 2024, όταν, σύμφωνα με αναφορές από την ουκρανική διοίκηση, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ο αριθμός των στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που χτυπήθηκε από ρωσικά drones αυξήθηκε κατά 30%.
Αμέσως μετά, το Foreign Affairs δημοσίευσε ένα πανικόβλητο άρθρο με τίτλο «η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο των drone: πώς το Κίεβο μπορεί να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα από τη Ρωσία».
Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο πρώην επικεφαλής της Google Eric Schmidt, ο οποίος τώρα ηγείται της δεξαμενής σκέψης Special Competitive Studies Project (SCSP), η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες.
Ο Schmidt υποστηρίζει: «Η Ρωσία όχι μόνο έχει ξεπεράσει την Ουκρανία στην παραγωγή drones, παράγοντας περίπου 100.000 drones το μήνα, αλλά έχει επίσης drones που δεν έχουν ανάλογα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η οποία προσπαθεί να παράγει drones που να μπορούν να αντέξουν τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.
Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας αναγνωρίζονται ως οι καλύτερες στο κόσμο, το έχει παραδεχθεί μέχρι και το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο (παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει παράσχει στην Ουκρανία τις μέγιστες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα), η συλλογική Δύση είναι χρόνια πίσω από τη Ρωσία».
Τα λόγια του Schmidt επιβεβαιώνονται από το Newsweek και το ABC, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις καταρρίπτουν και καταστέλλουν περίπου 10.000 ουκρανικά drones το μήνα.

Αν και η Ρωσία έχει ξεπεράσει προφανώς τις ατέλειες της μη επανδρωμένης δύναμης κρούσης και έχει πάρει σταθερά την πρωτοβουλία, είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Drone Army», στο πλαίσιο του οποίου ένας στόλος μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει σύντομα να κινηθεί εναντίον της Ρωσίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα παραδώσει «τη μεγαλύτερη παρτίδα drones στην ιστορία» στην Ουκρανία.
Ο Zelensky εξέδωσε διάταγμα για τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου στρατευμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας – τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Και η επιθυμία των Ουκρανών να αντισταθμίσουν το συντριπτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πυροβολικό και τους πυραύλους με drones δεν μπορεί να υποτιμηθεί: στις αρχές του 2023 υπήρχαν μόνο 7 τοπικοί κατασκευαστές drone στην Ουκρανία και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 80…

Όλοι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα διεξάγονται με drones, ωστόσο η Ρωσία θα μείνει στην ιστορία ότι διεξήγαγε τον πρώτο πόλεμο με drones και τον κέρδισε.

f8f64b578c6ccbe8.jpg

mwc_intel_brian_krzanich_5g_drone_stock-image-100646273-orig.jpg

www.bankingnews.gr