Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι κάτι χειρότερο από ύφεση έρχεται

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρευρίσκεται σε συγκέντρωση υποστήριξης των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αριζόνα, στο Πρέσκοτ Βάλεϊ της Αριζόνα, στις 22 Ιουλίου 2022. (Mario Tama/Getty Images)

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μεγαλύτερης καταστροφής από μια ύφεση, με τις παρατηρήσεις του να έρχονται λίγο πριν τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι το ΑΕΠ είχε αρνητική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που αποτελεί τον ορισμό του κανόνα της ύφεσης.

«Εκεί που πηγαίνουμε τώρα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ κακό μέρος», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση στην Αριζόνα την περασμένη εβδομάδα. «Πρέπει να τακτοποιήσουμε την κατάσταση, πρέπει να βάλουμε μπροστά αυτή τη χώρα, αλλιώς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Ο πρώην πρόεδρος ξεχώρισε την κατάρρευση των μισθών των Αμερικανών, το ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και την πίεση των Δημοκρατικών για την «Green New Deal» (Πράσινη Νέα Συμφωνία) που, όπως είπε, θα συντρίψει την οικονομική ανάπτυξη.

«Όχι ύφεση. Η ύφεση είναι μια κομψή λέξη. Θα έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την ύφεση. Θα έχουμε μια καταθλιπτική οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.

Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν αρκετές ημέρες πριν από τη δημοσίευση στοιχείων από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis-BEA), σύμφωνα με τα οποία το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής τροχιάς του ΑΕΠ είναι ένας κοινός κανόνας-ορισμός για την ύφεση, αν και οι υφέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσονται επίσημα από μια επιτροπή οικονομολόγων του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research-NBER) χρησιμοποιώντας έναν ευρύτερο ορισμό από τον κανόνα των δύο τριμήνων.

Ο Βανς Γκιν, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Πολιτικής του Τέξας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αδελφό μέσο ενημέρωσης NTD της Epoch Times ότι, ενώ επισήμως είναι το NBER που κηρύσσει τις υφέσεις, ο κανόνας των δύο τετάρτων είναι «συνήθως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κατά κανόνα».

«Νομίζω ότι αυτή είναι σίγουρα η ύφεση στην οποία βρισκόμαστε τώρα από αυτές τις κακές πολιτικές», πρόσθεσε ο Γκιν, κατηγορώντας μια σειρά από «προοδευτικές πολιτικές» που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο και τη Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει χειρονομίες σε συγκέντρωση στο Prescott Valley της Αριζόνα, στις 22 Ιουλίου 2022. (Mario Tama/Getty Images)

 

Στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι πνέουν

Στις δηλώσεις του, ο Τραμπ έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την οικονομία, κατηγορώντας τον για την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη.

«Ο Μπάιντεν δημιούργησε τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 47 ετών. Είμαστε στο 9,1%, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ, πολύ υψηλότερος από αυτό», δήλωσε ο Τραμπ.

Ενώ ο πρώην πρόεδρος δεν έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πραγματικό ποσοστό του πληθωρισμού, ένας εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού CPI που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος υπολογίστηκε σύμφωνα με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, τοποθετεί το ποσοστό στο 17,3%, ένα υψηλό 75 ετών.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση έχει θέσει τη χώρα «στα πρόθυρα μιας καταστροφικής» περιόδου στασιμοπληθωρισμού, η οποία είναι ένας συνδυασμός επιτάχυνσης των τιμών και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός «πηγαίνει όλο και πιο ψηλά», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «κοστίζει στις οικογένειες σχεδόν 6.000 δολάρια τον χρόνο, περισσότερο από οποιαδήποτε αύξηση φόρων που έχει προταθεί ποτέ, εκτός από την αύξηση των φόρων που θέλουν να προτείνουν αυτή τη στιγμή».

Τον πρώτο πλήρη μήνα της θητείας του Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017, ο βασικός δείκτης πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση. Ενώ το μέτρο του ΔΤΚ παρουσίασε διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, το υψηλότερο ποσοστό που έφτασε ποτέ ήταν 2,9% τον Ιούλιο του 2018, ενώ τον τελευταίο μήνα της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2021, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Υπό τον Μπάιντεν, ο πληθωρισμός ανέβαινε σταθερά, εκτινάσσοντας το 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, ποσοστό που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρετάει καθώς περπατάει προς το Marine One στο Νότιο Λόφο του Λευκού Οίκου στις 20 Ιουλίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Πόλεμος στην αμερικανική ενέργεια

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στον πληθωρισμό, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού, σύμφωνα με το Γραφείο Εργασιακών Στατιστικών (Bureau of Labor Statistics).

Στην κριτική του για τις πολιτικές του Μπάιντεν, ο Τραμπ ξεχώρισε αυτό που αποκάλεσε «πόλεμο του Μπάιντεν στην αμερικανική ενέργεια» και το κατηγόρησε για την αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν έχει λάβει μια σειρά εκτελεστικών μέτρων που στοχεύουν στην πετρελαϊκή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της άδειας του αγωγού Keystone XL, της διακοπής νέων μισθώσεων για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα και του τερματισμού των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων από ορισμένες υπηρεσίες.

Η τιμή της βενζίνης είναι περίπου διπλάσια από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο να επιρρίπτει ευθύνες σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη δυναμικότητας διύλισης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απληστία των επιχειρήσεων.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές στα πρατήρια, ο Μπάιντεν διέταξε την αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από το εθνικό στρατηγικό απόθεμα, κάλεσε τα αμερικανικά διυλιστήρια να αυξήσουν την παραγωγή και πίεσε τον ΟΠΕΚ να αντλήσει περισσότερο αργό.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με «ικεσία» προς άλλες χώρες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο αντί να προσπαθήσουν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.

«Έχουμε περισσότερο υγρό χρυσό κάτω από τα πόδια μας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είμαστε ένα έθνος που καταναλώνεται από την Πράσινη Νέα Συμφωνία της ριζοσπαστικής αριστεράς, όμως όλοι γνωρίζουν ότι η Green New Deal (Πράσινη Νέα Συμφωνία) θα οδηγήσει στην καταστροφή μας».

«Μόλις πριν από δύο χρόνια, ήμασταν ενεργειακά ανεξάρτητοι. Ήμασταν ακόμη και κυρίαρχοι της ενέργειας. Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας επαίτης για ενέργεια».

theepochtimes.gr
www.triklopodia.gr