• Χαρμολύπη
  Χαρμολύπη
  Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...
 • PD.978-619-5197-61-2
  Όταν ο ουρανός συνάντησε τη γη
  Η ζωή και το έργο της Γερόντισσας Γαβριηλίας, κατά κόσμον Αυρηλίας Παπαγιάννη Συγγραφέας: Σοφία Κιόρογλου...
 • Επειδή-αγαπώ
  Επειδή αγαπώ
  Συγγραφέας: Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware Εισαγωγή: π. Αλέξανδρος Καριώτογλου Μετάφραση: Κώστας...
 • PD.9544779
  Μοναστηριακό κερί από αγνό κερί μέλισσας - Νο 0
  Κεριά Εκκλησίας από αγνό Μελισσοκέρι σε μέγεθος νούμερο 0. Το ύψος των κεριών σε αυτό το νούμερο ανέρχεται...
 • Ασάλευτο-θεμέλιο
  Ασάλευτο θεμέλιο
  Συγγραφέας: Φώτης Κόντογλου Πρόλογος και επιμέλεια: Κώστας Σαρδελής Αριθμός σελίδων 152 Διαστάσεις 21x14...
 • PD.978-618-5197-84-1
  Πιστεύω σε έναν Θεό...
  Συγγραφέας : Κατερίνα Μουρίκη  Εικονογράφηση: 'Εφη Κοκκινάκη Σελίδες 48 Διαστάσεις 20x28 *Με επιτραπέζιο...
 • PD.978-618-5197-85-8
  Λέγε μου την ευχή
  Συγγραφέας: Μαρία Κοντούλη, PSY. D. Κλινικός ψυχολόγος Διαστάσεις: 20x28 Σελίδες: 16 Το βιβλίο "Λέγε...

Ο τρόπος της προσευχής μετράει

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Αν θέλεις να παρακαλέσεις κάποιον άνθρωπο, ερωτάς τι κάνει, κοιμάται, ασχολείται και αν έχει υπηρεσία, δε σου απαντάει.

Στο Θεό όμως δε συμβαίνουν τίποτε από αυτά. Όπου και αν πας και Τον καλέσεις, ακούει ούτε ασχολία, ούτε μεσίτης, ούτε υπηρέτης εμποδίζει. Και αν είσαι έξω, κραύγαζε και λέγε «ελέησέ με», χωρίς να κινής τα χείλη, αλλά φωνάζοντας με την ψυχή σου διότι ο Θεός μας ακούει και όταν σιωπούμε. Δεν εξετάζεται ο τόπος αλλά ο τρόπος της προσευχής.

Και αν είσαι έξω, κραύγαζε και λέγε «ελέησέ με», χωρίς να κινής τα χείλη, αλλά φωνάζοντας με την ψυχή σου διότι ο Θεός μας ακούει και όταν σιωπούμε. Δεν εξετάζεται ο τόπος αλλά ο τρόπος της προσευχής.

Ο Ιερεμίας βρισκόταν μέσα σε βόρβορο και προκάλεσε την προσοχή του Θεού, ο Δανιήλ ήταν μέσα σε λάκκο λιονταριών και κέρδισε την εύνοια του Θεού, ο ληστής σταυρώθηκε και δεν τον εμπόδισε ο σταυρός, αλλά του άνοιξε τον παράδεισο, ο Ιώβ ήταν στην κοπριά και έκανε σπλαχνικό τον Θεό, ο Ιωνάς βρισκόταν στην κοιλιά του κήτους και τον άκουσε ο Θεός.

Και αν είσαι σε λουτρό, να προσεύχεσαι, και αν είσαι σε δρόμο, και αν είσαι στο κρεββάτι, όπου και αν βρίσκεσαι, να προσεύχεσαι.

Είσαι ναός του Θεού, να μη ζητάς τόπο διάθεση μόνο χρειάζεται. Και αν παρουσιαστής σε δικαστή, να προσεύχεσαι όταν οργίζεται ο δικαστής, να προσεύχεσαι.

Η θάλασσα ήταν μπροστά, οι Αιγύπτιοι πίσω, ο Μωυσής στη μέση η στενότητα του χώρου ήταν μεγάλη, αλλά μεγάλο ήταν το πλάτος της προσευχής. Πίσω τους κατεδίωκαν οι Αιγύπτιοι, μπροστά ήταν η θάλασσα, στη μέση η προσευχή και τίποτε δεν έλεγε ο Μωυσής και του λέγει ο Θεός «Γιατί φωνάζεις σε μένα;» (Εξ. 14,1). Το στόμα βέβαια δε μιλούσε, η ψυχή όμως φώναζε.

Και συ λοιπόν, αγαπητέ, όταν παρουσιασθείς σε δικαστή που οργίζεται πάρα πολύ, που τυραννάει, που απειλεί με τις πιο μεγάλες απειλές και σε άλλους δημίους που κάνουν το ίδιο, προσευχήσου στο Θεό και προσευχόμενος τα κύματα ηρεμούν. Ο δικαστής είναι εναντίον σου; Εσύ να καταφεύγης στον Θεό.

Ο άρχοντας είναι κοντά σου; Εσύ κάλεσε τον Κύριο. Μήπως είναι άνθρωπος για να πας σε κάποιον τόπο; Ο Θεός είναι πάντοτε κοντά. Αν θέλεις να παρακαλέσεις κάποιον άνθρωπο, ερωτάς τι κάνει, κοιμάται, ασχολείται και αν έχει υπηρεσία, δε σου απαντάει. Στο Θεό όμως δε συμβαίνουν τίποτε από αυτά. Όπου και αν πας και Τον καλέσεις, ακούει ούτε ασχολία, ούτε μεσίτης, ούτε υπηρέτης εμποδίζει.

Πες, «ελέησέ με» και αμέσως ο Θεός έρχεται κοντά σου διότι λέγει «Ενώ εσύ μιλάς, θα πω, Να, εγώ είμαι παρών» (Ησ. 58,9) . Πω, πω, λόγος γεμάτος από καλωσύνη! Δεν περιμένει να τελειώσης την προσευχή σου, και παίρνεις τη χορήγηση.

https://simeiakairwn.wordpress.com