Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι το λιγότερο… τραγική.
Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν ανηλεώς στην Avdiivka για περισσότερες από δύο εβδομάδες σε μια συνολική προσπάθεια να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί.
Όπως διαπιστώνει το Politico, μετά από συνομιλία με τον Yegor Firsov, αναπληρωτή διοικητή μιας μονάδας ουκρανικού στρατού κρούσης drones, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
«Όπως ελέγξει τα υψώματα στην Avdiivka, τότε όλα τα logistics και οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη θα είναι υπό τον έλεγχό του.
Αυτό θα κάνει πολύ πιο δύσκολο τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της Ουκρανίας».
Αντιμετωπίζοντας έναν εχθρό με ανώτερο αριθμό στρατευμάτων και τεθωρακισμένων, οι Ουκρανοί αντέχουν με τη βοήθεια μικροσκοπικών drones που πετούν από χειριστές όπως ο Firsov, τα οποία, για μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορούν να παραδώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να καταστρέψει ένα ρωσικό τανκ αξίας περισσότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια.
Τι είναι τα drones
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV – ή “προβολή πρώτου προσώπου” – που χρησιμοποιούνται σε τέτοια χτυπήματα είναι εξοπλισμένα με μια κάμερα που επιτρέπει σε ειδικευμένους χειριστές όπως ο Firsov να τα κατευθύνουν στον στόχο τους με ακρίβεια.
Πριν από τον πόλεμο, ένας έφηβος μπορεί να ήλπιζα ότι θα το έπαιρνε για δώρο Πρωτοχρονιάς.
Τώρα χρησιμοποιούνται ως ευκίνητα όπλα που μπορούν να μεταμορφώσουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης.
Άλλοι παρακολουθούν και μαθαίνουν από μια τεχνολογία που δίνει στους πρώτους χρήστες ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των καθιερωμένων μεθόδων πολέμου.
«Είναι δύσκολο να διαχειριστείς το συναίσθημα όταν ένας πιλότος drone χτυπά ένα τανκ.
Όλη η ομάδα και όλη η διμοιρία χαίρονται σαν μωρά.
Ένα τυπικό FPV ζυγίζει έως ένα κιλό, έχει τέσσερις μικρούς κινητήρες, μια μπαταρία, ένα πλαίσιο και μια κάμερα συνδεδεμένα ασύρματα με γυαλιά που φορούσε ένας πιλότος που το χειρίζεται εξ αποστάσεως.
Μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 κιλά εκρηκτικών και να χτυπήσει στόχο με ταχύτητα έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα, εξηγεί ο Pavlo Tsybenko, διευθυντής της στρατιωτικής ακαδημίας Dronarium έξω από το Κίεβο.
«Αυτό το drone κοστίζει έως και 400 δολάρια και μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε.
Φτιάξαμε τα δικά μας χρησιμοποιώντας μικροτσίπ που εισάγαμε από την Κίνα και εξαρτήματα που αγοράσαμε στο AliExpress.
Το πλαίσιο το φτιάξαμε μόνοι μας.
Και, ναι, οι μπαταρίες είναι της Tesla.
Ένα αυτοκίνητο έχει περίπου 1.100 μπαταρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν αυτά τα μικρά παιδιά», είπε ο Tsybenko στο POLITICO, δείχνοντας τα ειδικά κατασκευασμένα drones FPV που χρησιμοποιεί η ακαδημία για την εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων drone.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να το καταρρίψεις», είπε.
«Μόνο ένα δίχτυ μπορεί να βοηθήσει.
Και προβλέπω ότι σύντομα θα πρέπει να βάλουμε τέτοια δίχτυα πάνω από τις πόλεις μας, ή τουλάχιστον τα κυβερνητικά κτίρια, σε όλη την Ευρώπη».
Μεταδοτική τεχνολογία
Τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην -τελικά επιτυχημένη- εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές.
Η χρήση τους επεκτάθηκε ραγδαία στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Και, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μαχητές της Χαμάς πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν τα ισραηλινά σύνορα κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης κατά την οποία σφαγίασαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και πήραν περίπου 200 ομήρους.
Για τους Ουκρανούς, το βίντεο ενός drone της Χαμάς που καταστρέφει ένα ισραηλινό κύριο άρμα μάχης ρίχνοντας μια χειροβομβίδα ήταν μια εικόνα που είχαν δει στο παρελθόν.
Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες drones και αξιωματούχοι πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι Ρώσοι ειδικοί έχουν εκπαιδεύσει τη Χαμάς στην τέχνη του πολέμου με drone — αν και η Μόσχα το αρνείται.
«Μόνο εμείς και οι Ρώσοι ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό – και σίγουρα δεν τους μάθαμε», είπε στο POLITICO ο Andriy Cherniak, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Ο Ruslan Belyaiev, επικεφαλής της στρατιωτικής ακαδημίας Dronarium, συμμερίζεται αυτήν την άποψη.
Προειδοποιεί ότι και άλλοι μαχητές θα μάθουν σύντομα πώς να χρησιμοποιούν τα drones FPV για να σπείρουν τον τρόμο.
“Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τέτοιες επιθέσεις”, είπε ο Belyaiev.
“Θεωρητικά, ένας ειδικός με το επίπεδο τεχνογνωσίας μου θα μπορούσε να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια επιχείρηση για την εκκαθάριση των drone οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους… Το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό”.
Μυστική εκπαίδευση
Ενώ οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά drones που κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα ή κατασκευασμένα από κινεζικά εξαρτήματα, ορισμένες δυτικές δημοκρατίες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να μάθουν από την εμπειρία της Ουκρανίας στον πόλεμο με drone.
Αρκετοί στρατιωτικοί – χειριστές των drone της Ουκρανίας είπαν στο POLITICO ότι οι ειδικές δυνάμεις και οι αντιτρομοκρατικές μονάδες δύο χωρών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία έχουν παρακολουθήσει μαθήματα από ουκρανούς χειριστές drone τους τελευταίους έξι μήνες.
Η εστίασή τους είναι στην αντιμετώπιση μικρών drones καμικάζι και εμπορικών drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για αναγνώριση, διόρθωση πυρών πυροβολικού και μετάδοση σήματος βίντεο.
Η βασική εκπαίδευση για έναν πιλότο drone διαρκεί πέντε ημέρες.
Η εκμάθηση του χειρισμού ενός drone καμικάζι διαρκεί περισσότερες από 20 ημέρες, είπε ο Tsybenko.
Η εμπειρία του πεδίου μάχης οδήγησε την ουκρανική κυβέρνηση να μετατοπίσει την προτίμησή της από τα συμβατικά στρατιωτικά drones, τα οποία είναι μικροσκοπικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων με αρκετά μεγάλη εμβέλεια για να χτυπήσουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Η αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV σε κοντινή απόσταση οδήγησε τον υπουργό Άμυνας Rustam Umerov να απλοποιήσει τις εγκρίσεις για νέα μοντέλα που πρόκειται να αναπτυχθούν.
“Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την καταστροφή του εχθρού και την προστασία της χώρας μας.
Το Υπουργείο Άμυνας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσει τον αριθμό των drones”, δήλωσε ο Umerov.
Παίκτες της ομάδας
Κάθε πιλότος drone FPV συνεργάζεται με μονάδες εναέριας αναγνώρισης, οι οποίες πετούν ένα DJI Mavic ή άλλο είδος drone με πομπούς βίντεο και ήχου για να έχουν καλύτερη εικόνα για την αποστολή τους.
«Ένα FPV χάνει το σήμα βίντεο του κοντά στον στόχο.
Έτσι, το άλλο drone βοηθά τον πιλότο και τις υποστηρικτικές μονάδες να καταλάβουν ότι ο στόχος χτυπήθηκε πράγματι», είπε ο Tsybenko.
«Όλα φαίνονται τόσο απλά, βάλε γυαλιά — και «Μπαμ!» καταστρέψατε ένα τανκ», είπε ο Firsov.
«Στην πραγματικότητα, οι εναέριοι ανιχνευτές ξοδεύουν ώρες ψάχνοντας για στόχους.
Ένας αποκρυπτογραφητής κοιτάζει βίντεο και βρίσκει στόχους που ο εχθρός έχει κρύψει προσεκτικά.
Ένας πλοηγός που βρίσκεται κοντά βοηθά τον πιλότο να πετάξει κατά μήκος της διαδρομής.
Ένας μηχανικός που συνδέει εκρηκτικά, ένας σάκος, που στρίβει τυπικά πυρομαχικά για drones και πολλά, πολλά άλλα».
Τα περισσότερα drones FPV είναι καμικάζι, είπε ο Tsybenko.
Και η αποτελεσματικότητά τους άλλαξε τα διακυβεύματα.
Οι Ρώσοι, που στην αρχή υστέρησαν πίσω από την Ουκρανία όσον αφορά τον πόλεμο με drone, έχουν μάθει από τα λάθη τους.
Και τώρα κλιμακώνουν τις μεθόδους του πολέμου με drone της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν πλέον «αμέτρητα» drones FPV που χρησιμοποιούν τώρα για να στοχεύουν μεμονωμένους στρατιώτες.
Η Ρωσία έχει επίσης ξεκινήσει τις δικές της γραμμές παραγωγής και επεξεργάζεται νέες τακτικές για την ανάπτυξη drones σε σμήνη.
Παράγοντας Κίνα
Ωστόσο, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι σε θέση να παράγουν μόνοι τους drones για πόλεμο.
Εξακολουθούν να προμηθεύονται σημαντικά εξαρτήματα από την Κίνα – τον κορυφαίο κατασκευαστή εμπορικών drones.
Νωρίτερα φέτος, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές drone τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία από «φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς».
Ωστόσο, είναι δυνατή η απόκτηση εξαρτημάτων και drones μέσω τρίτων χωρών.
«Ναι, η Κίνα μπορεί είτε να σταματήσει είτε να σταματήσει την εξαγωγή ανταλλακτικών εάν δει την «Ουκρανία» στα δεδομένα εξαγωγών.
Αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τι αγοράζουμε στην Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει λιγότερα προβλήματα και κοινά σύνορα με την Κίνα και αυτό κάνει τις εισαγωγές drone πολύ ευκολότερες».
Με τη Ρωσία σύμμαχο με την Κίνα, η προτίμηση του στρατού της Ουκρανίας για την κινεζική τεχνολογία εγείρει ανησυχίες μεταξύ των δυτικών εταίρων του Κιέβου.
Φοβούνται ότι το Πεκίνο μπορεί να διαβιβάσει ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα στη Μόσχα.
«Κάθε κλειδαριά έχει το κλειδί της.
Πράγματι, τα εμπορικά drones που αγοράζουμε στα καταστήματα συγχρονίζουν τα δεδομένα τους με έναν διακομιστή.
Αλλά μάθαμε πώς να δημιουργούμε συνδέσεις χρηστών που είναι εντελώς ανώνυμες.
Ακόμη και το drone μπορεί να πιστεύει ότι πετάει κάπου στον Καναδά — και όχι στο Donbas», είπε ο Tsybenko.
«Όταν μιλήσαμε με Ευρωπαίους, έμειναν έκπληκτοι με το πόσο εύκολο είναι να χακάρεις και να ανωνυμοποιείς τα κινεζικά drones.
Είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσουμε, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους συνεργάτες μας», είπε ο Tsybenko, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου να αναπτύξει και να πιστοποιήσει ανεξάρτητα τα δικά της drones.
www.bankingnews.gr