Οι BRICS αλλάζουν τον κόσμο και οι ΗΠΑ παίζουν απεγνωσμένα το τελευταίο τους χαρτί, για να μη χαθούν στη νομοτέλεια της πολυπολικότητας

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν και να εντείνουν την πίεση σε άλλες χώρες, σε μία τελευταία προσπάθεια να εμποδίσουν τον κόσμο να αλλάξει. Όμως η ιστορία επιβεβαιώνει ότι, δεν μπορεί όσο ισχυρός και να είναι κάποιος να αποτρέπει νομοτέλειες.
«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στους BRICS, αναπόφευκτα θα συναντήσουμε τέτοιες μεθόδους από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις παγκόσμιες αλλαγές.
Αλλά η διαδικασία διάβρωσης του ρόλου και της σημασίας της συλλογικής Δύσης είναι μη αναστρέψιμες», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Η τελευταία σύνοδος κορυφής των BRICS είναι ένα ζωντανό παράδειγμα.
Η πίεση θα συνεχιστεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική, όταν ρωτήθηκε εάν η Δύση αναμένεται να εντείνει την πίεση στους BRICS.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «προσκολλώνται στον κόσμο του παρελθόντος επιδιώκοντας να δεσμεύσουν τα κράτη που λυγίζουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην πίεσή τους στη ζώνη επιρροής τους», σημείωσε.
«Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και όσοι ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας τόσο στα σημερινά μέλη των BRICS όσο και στα κράτη που έχουν προσκληθεί είναι αρκετά έμπειροι, σοφοί και εξελιγμένοι που καταλαβαίνουν τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
«Είναι σε τέτοια κατάσταση, που μπορούν να βρουν τρόπους να μην υποκύψουν τα κράτη αυτά στην κυνική πίεση από τη συλλογική Δύση», υπογράμμισε.

Η ιστορική σύνοδος των BRICS

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2023 και υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής.
Με τους ηγέτες 54 αφρικανικών εθνών να παρευρίσκονται, αυτή ήταν η μεγαλύτερη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Παγκόσμιου Νότου τα τελευταία χρόνια.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενταχθούν στην παγκόσμια πρωτοβουλία από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ένας νέος κατάλογος πιθανών μελών θα καταρτιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS.

www.bankingnews.gr