Οι εξελίξεις κρύβουν «εκρήξεις»…

Του Κώστα Στούπα

Η έκπληξη των περισσότερων όσων έχουν επιρροή στη διαμόρφωση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων εκτός από παράδοξη αποτελεί και στοιχείο ανησυχίας.  

[sc name=”glyka-toy-koytalioy” ][/sc]

Τους τελευταίους μήνες θυμίζουμε  όλο και περισσότερο επιβάτες λεωφορείου, που ετοιμάζεται να διανύσει ανηφορική και δαιδαλώδη διάβαση, οι οποίοι συνειδητοποιούμε πως ο οδηγός εκτός από προβλήματα στην όραση τα ‘χει «τσούξει» κιόλας…

Δεν μπορεί να εξηγηθεί με διαφορετικό τρόπο η αδυναμίας πρόβλεψης της έκρηξης του πληθωρισμού από τη στιγμή που τα τελευταία 2 χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες έριξαν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 20 τρισ. δολάρια συν τα προγράμματα δημοσιονομικής τόνωσης…

Οι πλέον αισιόδοξοι των χρηματιστηριακών αναλυτών, όπως ο Ed Yardeni, διατείνονται πως δεν πρέπει να ανησυχούμε από την υποχώρηση των τιμών των τελευταίων εβδομάδων στις μετοχές. Ακόμη και αν αλλάξει η νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες, ο ρυθμός αλλαγής είναι αργός. Στις αγορές, για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, θα μείνει μια τεράστια ποσότητα ρευστότητας η οποία θα αναζητεί διέξοδο δημιουργώντας νέες «φούσκες».

Αν ισχύει τούτο, οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες μέχρι σήμερα, δεν αποτελούν παρά την «προκαταβολή» αυτού που ακολουθεί.

Δυστυχώς, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του συνόλου του ανεπτυγμένου κόσμου (και όχι μόνο..) αποποιήθηκαν τη θεσμοθετημένη ανεξαρτησία τους και λειτούργησαν ως πολιτευτές  δεύτερης  διαλογής που προσπαθούν με βραχυπρόθεσμες λύσεις να εκτονώσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα προβλήματα διογκώνονται και επανέρχονται για να σκάσουν στα χέρια των διαδόχων με πολλαπλάσια ισχύ.

Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα των διαδόχων, στα χέρια των οποίων σκάνε τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Προς το παρόν αστειευόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα με τον άνηθο, η τιμή του οποίου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 1,5 ευρώ το ματσάκι. Τα χαμόγελα παγώνουν όταν φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού και φυσικού αερίου του χειμώνα, οι οποίοι είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι των αντίστοιχων περσινών…

Το ίδιο αρχίζει να ισχύει όταν φτάνει κάποιος στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και διαπιστώνει πως για τα συνήθη ψώνια καλείται να πληρώσει μεγαλύτερους λογαριασμούς.

Ο πληθωρισμός που παρατηρείται έχει δομικά χαρακτηριστικά και το πιθανότερο είναι πως θα μας απασχολήσει για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία, εξελισσόμενος σε έναν από τους βασικούς καταλύτες πολιτικών ανατροπών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού και όχι μόνο…

Την περασμένη δεκαετία, η άνοδος των τιμών των τροφίμων λειτούργησε σαν θρυαλλίδα που προκάλεσε τις αλυσιδωτές εκρήξεις στην «Αραβική Άνοιξη», κατάσταση που σάρωσε καθεστώτα δεκαετιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επειδή τα τρόφιμα αποτελούν μικρό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών των ανεπτυγμένων χωρών (μεταξύ αυτών και της Ελλάδος που ακολουθεί ως ουραγός), οι συνθήκες της «Αραβικής Άνοιξης» δεν ακούμπησαν την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα…

Η άνοδος των ενοικίων και του ενεργειακού κόστους, όμως, πλήττει καίρια τα κατώτερα και τα μεσαία οικονομικά στρώματα της Δύσης. Τούτο προοιωνίζει δραματικές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.

πηγή: capital
https://simeiakairwn.wordpress.com