Κοινωνία

Οι φρικαλεότητες των Ισπανών Δημοκρατικών/Κομμουνιστών /Αναρχικών

 Ο «Κόκκινος Τρόμος» ή «Κόκκινη Τρομοκρατία» στην Ισπανία, οι φρικαλεότητες των Ισπανών Δημοκρατικών/Κομμουνιστών /Αναρχικών απέναντι σε όσους αντιδρούσαν στην επιβολή τους, πριν και κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές. Στην πρώτη, στη Βαρκελώνη, 1936: λείψανα μοναχών του μοναστηριού των Salesas, βεβηλωμένα και εκτεθειμένα από τους δημοκρατικούς. Στη δεύτερη, 5 έτη πριν, στη Μαδρίτη τον Μάιο του 1931: πυρκαγιά στη μονή Las Maravillas, στο Calle de Bravo Murillo. Στην τρίτη, αναρχικοί από τη δημοκρατική παράταξη πυροβολούν το άγαλμα του Χριστού στο Cerro de los gengeles, στη Χετάφε. Η εικόνα δημοσιεύτηκε αρχικά στο London Daily Mail με λεζάντα που σημειώνει τον «πόλεμο των Ισπανών Κόκκινων κατά της θρησκείας».
Όσον αφορά την απηνή καταδίωξη του κλήρου, η «Κόκκινη Τρομοκρατία» περιελάμβανε τη λεηλασία και πυρπόληση εκατοντάδων μοναστηριών και εκκλησιών, σφαγή 6.832 μελών του καθολικού κλήρου (ήτοι το 13% των ιερέων και το 23% των μοναχών) συμπεριλαμβανομένων στις επιθέσεις των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων* που αντιτάχθηκαν στην επιβολή του κομμουνισμού στην Ισπανία. Αυτό ξεκίνησε ιδίως μετά τις γενικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1936. Μόνο το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1936 κάηκαν περίπου πενήντα εκκλησίες. Στη Βαρκελώνη, από τις 58 εκκλησίες, μόνο ο καθεδρικός ναός γλίτωσε.
Παρόμοιες βεβηλώσεις έγιναν σχεδόν σε όλη τη δημοκρατική Ισπανία. Καλόγριες βιάζονταν κατά συρροήν και εκτελούνταν και φυσικά όμοιο τέλος είχαν και οι επίσκοποι, πολλές φορές με βασανιστήρια ή με ευτελισμό του πτωματος στη συνέχεια.. Οι στρατιωτες των Δημοκρατικών πήγαιναν στα τοπικά νεκροταφεία, έσκαβαν τάφους με νεκρούς ιερείς, τα έδεναν σε άλογα και αυτοκίνητα και τα έσερναν στις πόλεις. Ως παράδειγμα της αποστροφής προς τον χριστιανισμό παρατίθεται ένα από τα χιλιάδες, αυτό στο Ελ Πάρντο, κοντά στη Μαδρίτη, όπου ομάδα πολιτοφυλάκων μέθυσε με το κρασί της κοινωνίας και εκτέλεσε τους επισκόπους. Ένας πολιτοφύλακας χρησιμοποίησε το δισκοπότηρο ως λεκάνη και ξυρίστηκε μέσα σε αυτό.
Ο Αμερικανός ιστορικός Stanley Payne σημειώνει ότι «Κατά τους πρώτους μήνες των μαχών, τα περισσότερα θύματα δεν προήλθαν από τα εχθρικά πυρά στο πεδίο της μάχης αλλά από πολιτικές εκτελέσεις στα μετόπισθεν. Αυτή ήταν η κόκκινη τρομοκρατία.»
*Οι εκτιμήσεις βρίσκονται ανάμεσα στις 38 με 110 χιλιάδες.